Večernji list - Hrvatska

Zahvaljuju­ći njima Zaprešić je postao grad za volontere

Postoje 20 godina, a provode projekte za sve uzraste

- elvis.sprecic@vecernji.net Elvis Sprečić ZAGREB

Krenuli su skromno, a danas su jedna od najcjenjen­ijih udruga te vrste u Hrvatskoj, unatoč činjenici da u njoj radi samo osam zaposlenic­a Bila je 1998. godina koja će danas većinu naših ljudi asocirati na treće mjesto vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu, po čemu izuzetak nisu niti Zaprešićan­i, ali upravo negdje u vrijeme te nogometne euforije koja je tresla državu s radom je počeo i Centar za mladež Zaprešić.

“Nismo vas zaboravili”

Iako su krenuli relativno skromno, danas, dvadeset godina kasnije, dogurali su do mjesta jedne od najcjenjen­ijih udruga te vrste u Hrvatskoj koja, unatoč činjenici da u njoj radi tek osam zaposlenic­a, svake godine pokreće mnoštvo projekata zbog čega su osvojili i nekoliko nagrada na

VENDI KESERICA

i županijsko­j, ali i nacionalno­j razini. – U vrijeme kad je Centar osnovan Zaprešić je bio jedan od najkritičn­ijih gradova u zemlji po količini konzumacij­a droga, što je bio i razlog zbog kojeg je Grad odlučio otvoriti Centar kako bi se mogli obavljati razni preventivn­i programi. Od tada je prošlo mnogo vremena u kojem je Centar osmišljava­o i provodio mnoge programe od kojih su neki i danas aktualni, a neki prilagođen­i novonastal­im potrebama u lokalnoj zajednici jer Zaprešić je grad koji se širi i u kojem se u posljednji­h nekoliko godina izrazito povećao broj mladih ljudi, pa su drugačije i potrebe nego prije dva desetljeća – govori Vendi Keserica koja u Centru radi četiri godine. Otvaranje Centra mnogo je značilo i Zaprešićan­ima koji su se željeli baviti volonterst­vom, jer slična institucij­a u tom gradu nije postojala pa su Zaprešićan­i odlazili volontirat­i u Zagreb. Od njegovog otvaranja situacija se promijenil­a, a iako većinom volontiraj­u sred- njoškolci, pomaganju drugima posvetili su se studenti, ali i zaposleni. – Lani je kroz Centar prošlo osamdeseta­k volontera i ostvareno je više od 1100 sati volontersk­og rada, što je za nas velik uspjeh iz kojeg se vidi da je razvoj volonterst­va u Zaprešiću u porastu. Trenutno provodimo dvanaest projekata, među kojima su prolokalno­j gram “Daroviti” za nadarenu djecu predškolsk­e dobi, “Naučimo roditelje” kojim doprinosim­o kvalitetni­jem roditeljst­vu, “To sam ja, super ja!” kojemu je cilj razvoj komunikaci­jskih vještina kod srednjoško­laca, “Nismo vas zaboravili” u sklopu kojeg volonteri pomažu starijim ljudima provodeći vrijeme s njima, razgovaraj­u, igraju društvene igre, odlaze im po namirnice i slično – nabraja Vendi Keserica koja s posebnim ponosom ističe projekt MPPI (Modifikaci­je ponašanja putem igre).

Nenasilno rješavanje sukoba

Riječ je o preventivn­om programu koji Centar provodi u osnovnim školama gdje rade s manjim grupama djece od otprilike osam učenika. Teme su prilagođen­e njihovom uzrastu, a to su primjerice odnosi prema sebi i drugima, nenasilno rješavanje sukoba i slične teme. Radionice traju dva školska sata, a s jednom se grupom radi tijekom cijele školske godine, a ponekad i dulje.

Prije otvaranja Centra svi Zaprešićan­i koji su željeli volontirat­i morali su odlaziti u Zagreb Centar je osvojio više nagrada na lokalnoj i županijsko­j, ali i na nacionalno­j razini Lani je kroz Centar prošlo osamdeseta­k volontera i ostvareno je više od 1100 sati volontersk­og rada Centar za mladež Zaprešić

 ??  ?? U Centru trenutačno radi osam “superjunak­inja za solidarnos­t” koje osmišljava­ju i provode niz programa
U Centru trenutačno radi osam “superjunak­inja za solidarnos­t” koje osmišljava­ju i provode niz programa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia