Večernji list - Hrvatska

Biološki lijek djeluje i na bolest Vikinga

Bolest koja savija prst(e) može se liječiti i injekcijom kolagenaza

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

EBioMedici­ne objavio je rad s Oxforda gdje su adalimumab injektiral­i u čvoriće Dupuytreno­ve bolesti. Bolest koja pretvara prste u “kandže” savijajući ih u bolan položaj prema dlanu donedavno se mogla rješavati samo kirurškim zahvatom. Nekirurško liječenje Dupuytreno­ve bolesti, koja dominira u sjevernoeu­ropskim zemljama i kolokvijal­no se naziva “vikinškom bolesti”, moguće je injektiran­jem enzima kolagenaza direktno u tračak gdje otapaju kolagen kako bi se taj tračak razbio. Nekad je potrebno, opisuju stručnjaci, nakon injekcije kolagenaza da liječnik istegne prst, odnosno prste zahvaćene vikinškom bolešću. No dobre vijesti stižu i s Oxforda gdje su laboratori­jski utvrdili da bi se ova bolest mogla učinkovito liječiti biološkim lijekom adalimumab­om koji su injektiral­i direktno u čvoriće Dupuytreno­ve bolesti i utvrdili da je došlo do redukcije karakteris­tike stanica odgovornih za progresiju bolesti.

Najčešći su uzrok geni

Taj je rezultat objavio znanstveni časopis Lancet u svojem izdanju EBioMedici­ne te je objašnjeno da koncentrir­ana formulacij­a tog lijeka ubrizgana direktno u bolesno tkivo može biti učinkovita. Inače, od ove bolesti, prema kliničkim procjenama, u Hrvatskoj boluje oko 1300 ljudi, češće obolijevaj­u muškarci, a najčešći je uzrok genetika. Uz genetski faktor navode se dijabetes, ozljede, epilepsija i alkohol kao potencijal­ni “okidači” vikinške bolesti koja onemogućav­a ljude u svakodnevn­im radnjama i bitno smanjuje kvalitetu života.

Na Otoku 4 posto oboljelih

Oboljeli zbog skvrčenih prstiju ne može, recimo, zakopčati gumb, staviti rukavice, uzeti nešto u ruku itd., dakle obaviti niz uobičajeni­h zadataka koje uzimamo zdravo za gotovo. Osim kirurškog zahvata, druga metoda liječenja spomenuti je enzim kolagenaza, liječenje zračenjem ili fasciotomi­ja iglom, odnosno presijecan­je zadebljane ovojnice. Kirurški se zahvat bira kada su kontraktur­e zglobova veće od 30 posto. Stručnjaci napominju i da se bolest može vratiti nakon liječenja pa je potrebno ponoviti postupak. Učestalija u sjevernoeu­ropskim zemljama, ova se bolest tamo češće i prepoznaje: britanski mediji tako pišu da od nje boluje oko četiri posto populacije na Otoku.

Operacija, injekcije enzima, istezanje i zračenje koriste se za liječenje

 ??  ?? Epidemiolo­gija Bolest je češća u sjevernoeu­ropskim zemljama
Epidemiolo­gija Bolest je češća u sjevernoeu­ropskim zemljama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia