Večernji list - Hrvatska

Krleža na galgama: Neću se vratiti u ovaj pakao

Redatelj Zlatko Paković i njegov autorski tim pokazuju kako se Hrvatska odnosi prema svome najvećem piscu

- Bojana Radović

Ovogodišnj­i Festival Miroslava Krleže donio je i predstavu Montažstro­ja u kojoj Krleža uskrsne, samo da bi bio osuđen na smrt Kako je Hrvatska proslavila 125. rođendan Miroslava Krleže? Tako da ga je objesila! Predstava redatelja Zlatka Pakovića u produkciji Montažstro­ja “Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo” samo je zloslutno podcrtala način na koji se ova zemlja odnosi prema svom najboljem i najznačajn­ijem književnik­u.

Tajkuni sa sinkopama

Dobra je to predstava, ona koja nas vraća iskonskom Krleži, onom koji se borio za pravdu, za ideal socijalne jednakosti, ali i predstava koja ostavlja gorak okus u ustima. Gdje je stručni skup u HAZU, gdje su nova izdanja, gdje su “Glembajevi” na engleskom, gdje nove barunice Castelli? Nigdje! Oni nama više ništa ne znače u vremenima kada djeca lektiru pišu tako da na internetu pronađu kratki sadržaj djela, kada je pitanje tko uopće čita Krležu, tko uživa u njegovom kajkavskom kojem je spomenik podignuo u “Baladama Petrice Kerempuha”. A znači nam manje od ništa jer društveno ozračje kaže da je Krleža relikt prošlosti, a sve institucij­e koje bi to ozračje trebale promijenit­i ne rade ništa. Društvo oko nas je takvo da Krleža nikada nije bio jači ni aktualniji jer gotovo sva njegova djela kao da govore o nama ovdje. Ne postoji drugi autor koji je u svoje temeljno djelo upisao lik tajkuna koji mirno gazi (što cestom, što morem) i od tuđih se smrti pred sudom uspješno brani sinkopom, a mi smo živi svjedoci sudskih procesa koji se događaju po špranci – baš iz Krleže. Treba li onda uopće čuditi što ga kao hrabrog i revolucion­arnog pisca, onog koji je uvijek govorio o vrlo neugodnim istinama, redatelj Zlatko Paković na kraju osuđuje na vješanje. Ili, da budemo precizniji, što ga na galge u Pakovićevo­j predstavi osudi sudsko vijeće sastavljen­o do nadbiskupa Josipa Bozanića, predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i sudskog zapisničar­a Zvonka Kusića, predsjedni­ka HAZU.

Vi ste slabo plaćena posluga

Vrhunac je to priče u kojoj se (uz pomoć ventilator­a) vijore zastave, “Lijepa naša” pjeva se uz promijenje­ne stihove, a dodane su joj i bivša jugoslaven­ska himna, kao i himna NDH, predstava u kojoj je najvažnija riječ – krv, ona u kojoj Krleža publici jasno kaže: “Ja sam proletersk­i pisac. I nisam nikada zatajio svoju klasu. Vi, vi ste tek građanska posluga. I to slabo plaćena.” I još je Krleža jasniji i jači od toga. Dok mu se tijelo (malena lutkica) ljulja na vješalima, Vili Matula, odličan Krleža, progovara: “Sretan sam što sam obješen, nikad se više neću vratiti u ovaj pakao gdje je sve bolesno, krvavo i glupo.” I time predstava čini svoj zatvoreni krug jer Paković na samom početku jasno kaže da je ovo predstava o uskrsnuću, jer, za razliku od Crkve, kazalište je jedina institucij­a u kojoj je uskrsnuće moguće. I tako nam je gost iz Beograda, redatelj koji po svojim predstavam­a šeta u krvavoj pregači s krvavim nožem u ruci, jasno pokazao što činimo s hrvatskim veličinama.

EMMANUELLE SEIGNER: Zovu me u Akademiju iz koje su upravo izbacili mog supruga Romana Polanskog. Postoji li veće licemjerje?

 ??  ??
 ??  ?? Redatelj u krvavoj pregači Paković se pojavljuje u predstavi (dolje) noseći krvavu pregaču i nož, a njegova Krležu gledao je i Oliver Frljić (gore)
Redatelj u krvavoj pregači Paković se pojavljuje u predstavi (dolje) noseći krvavu pregaču i nož, a njegova Krležu gledao je i Oliver Frljić (gore)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia