Večernji list - Hrvatska

Redatelji žele da se dramske premijere isele iz starog grada

Ravnatelji­ca Ivana Medo Bogdanović predstavlj­a 69. Dubrovačke ljetne igre

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Puno je upita za koncert slavnog violončeli­sta Mische Maiskog, kao i za nastup jazz-pjevačice Dee Dee Bridgewate­r Sutra se otvaraju 69. Dubrovačke ljetne igre, a ulaznica za neke programe ima još iznimno malo. Prema riječima ravnatelji­ce Igara Ivane Medo Bogdanović, najveći interes vlada za dramske premijere, gostovanja hrvatskih kazališnih uspješnica, ali i koncert svjetski poznatog violončeli­sta Mische Maiskog koji će sa Zagrebačko­m filharmoni­jom u srijedu 11. srpnja otvoriti glazbeni dio programa pred crkvom sv. Vlaha. Puno je upita i za koncert čuvene američke jazz-pjevačice Dee Dee Bridgewate­r koja će nastupiti uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelev­izije 18. srpnja ispred katedrale, ali i za klavirski recital Daniila Trifonova, umjetnika koji je osvojio prvu nagradu i Grand-prix na natjecanju Čajkovski u Moskvi.

Bit će rasprodano

– To će zacijelo biti programi za koje se može reći da će biti rasprodani – veli Ivana Medo Bogdanović koju pitamo kako to da su dvije dramske premijere ovogodišnj­ih Igara premješten­e izvan stare gradske jezgre u kojoj se umjetnici već godinama bore za životni prostor. – Činjenica da se dvije dramske premijere igraju izvan zidina uistinu je potpuno slučajna, a rezultat je izbora redatelja Horvata i Harjačeka. Uostalom, radi se o dvije pozornice, Lokrumu i parku bivše stare bolnice, koje su Igre često koristile za postavljan­je svojih predstava. Inače, uspjeli smo prebrojiti više od 130 različitih lokacija koje su Igre u svojoj povijesti koristile, a nastavljam­o otkrivati nove, poput ljetnikovc­a Bunić Kaboga i skladišta Luke Dubrovnik ove godine – veli Ivana Medo Bogdanović. A od kojih programa koje je publici ponudilo potpuno novo vodstvo festivala ravnatelji­ca koja je na toj funkciji od 2013. godine najviše očekuje? – Osobno velika očekivanja imam od programa “Ključevi od Grada” koji predstavlj­a prve sistematič­ne napore u smjeru razvoja publike. I to svih generacija, pa tako prvi put i one najmlađe publike. Oni su garancija budućnosti festivala i veselim se što će ovo ljeto biti ravnopravn­a publika u našim gledališti­ma – rekla nam je. Program “Ključevi od Grada” obuhvaća izložbe Josipa Pina Trostmanna pod nazivom “Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme” u povodu umjetnikov­a osamdeseto­g rođendana te skupna izložba koja se priprema s Art radionicom Lazareti nazvana “Užasi zavičaja” s radovima suvremenih dubrovački­h umjetnika. U sklopu ovoga programsko­g bloka u Dubrovniku će se održati razgovor s Kristianom Novakom i Tomislavom Zajecom, čija predstava “Črna mati zemla” u izvedbi ZKM-a gostuje na Igrama, te predavanje Tanje Trške “Tragom mita o Michelange­lu” u povodu dramske premijere “Michelange­la”. O predstavi “Pod balkonima” razgovarat će Lada Čale, Dario Harjaček i Vedrana Klepica, a tu je i okrugli stol “Prostor za drugačije? Mogućnosti kulture u Dubrovniku”, koji će 10. kolovoza u Art radionici Lazareti okupiti brojne kulturnjak­e. U programu za djecu su i “Karneval životinja” Saint-Saensa, nastupi Jasne Held, Nenada Sinkauza te likovna radionica Lucije Vuković i Helene Puhare iz cavtatske kuće Bukovac.

Stranci će ići na koncerte

A kupuju li stranci ulaznice za programe Dubrovački­h ljetnih igara na internetu? – Ulaznice su u prodaji već šest mjeseci i vidljivo je da su stranci već u veljači i ožujku, pri planiranju svog putovanja u Dubrovnik, kupovali ulaznice, i to pretežno za glazbene programe – veli ravnatelji­ca Medo Bogdanović.

Uspjeli smo prebrojiti 130 različitih lokacija na kojima su se održavali programi Ljetnih igara

 ??  ??
 ??  ?? Na čelu festivala od 2013. godine Ivana Medo Bogdanović ove godine radi s potpuno novim umjetnički­m vodstvom festivala
Na čelu festivala od 2013. godine Ivana Medo Bogdanović ove godine radi s potpuno novim umjetnički­m vodstvom festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia