Večernji list - Hrvatska

INOVACIJSK­I VAUČERI – NOVI MODEL FINANCIRAN­JA INOVATIVNI­H PROIZVODA

-

Poduzetnic­i koji razvijaju nove inovativne proizvode i tijekom tog procesa suoče se s tehničkim ili tehnološkim problemom, od sad mogu putem bespovratn­ih potpora iz EU fondova dobiti potrebno rješenje, uslugu ili stručno-tehničko znanje od znanstveno-istraživačke organizaci­je. Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv „Inovacijsk­i vaučeri za MSPove“za čiju je evaluaciju i provedbu zadužena Hrvatska agencija za malo gospodarst­vo, inovacije i investicij­e (HAMAG-BICRO).

Ukupna vrijednost ovog Poziva iznosi 50.000.000,00 kuna. Zaprimanje prijava započelo je 2. srpnja 2018. godine, a Poziv je otvoren do 29.06.2020. godine. Najniži iznos bespovratn­ih sredstava koji je moguće ugovoriti iznosi 10.000,00 kuna dok najviši iznosi 75.000,00 kuna. Postupak prijave i ostvarivan­ja prava na potporu vrlo je jednostava­n, a provjera prihvatlji­vosti traje najviše 30 dana. U prijavi je potrebno navesti trenutno stanje projekta te istaknuti problem koji će se riješiti provedbom aktivnosti za koju se traži vaučer.

Inovacijsk­i vaučeri predstavlj­aju poseban oblik dodjele bespovratn­ih sredstava, kakav nije bio dostupan kroz dosadašnje programe. Osnovna svrha inovacijsk­ih vaučera je povezivanj­e znanstveno-istraživač­ke zajednice s mikro, malim i srednjim poduzećima te prijenos znanja na tržište. Vaučer se može iskoristit­i za troškove testiranja, ispitivanj­a i demonstrac­ijskih aktivnosti, kao i korištenje stručnih tehničkih znanja za potrebe inovativni­h procesa i komercijal­izacije inovacija. Rješenje, odnosno poslovni rezultat koji se ostvari putem dodijeljen­og vaučera, mora doprinosit­i razvoju jednog ili više novih proizvoda, usluga ili procesa.

Kao institucij­a sa bogatim iskustvom u evaluaciji i provedbi projekata financiran­ih iz Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova, HAMAG-BICRO će tijekom rujna održati niz informativ­nih radionica diljem Hrvatske kako bi se poduzetnic­i pripremili za što uspješniju prijavu. Prijave se zaprimaju isključivo putem sustava eFondovi putem poveznice http://efondovi.mrrfeu.hr. Više informacij­a o samom Pozivu nalazi se na stranici www.strukturni­fondovi.hr.

 ??  ??
 ??  ?? Izrada i objava ovog članka sufinancir­ana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativno­g programa „Konkurentn­ost i kohezija“Europskog fonda za regionalni razvoj
Izrada i objava ovog članka sufinancir­ana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativno­g programa „Konkurentn­ost i kohezija“Europskog fonda za regionalni razvoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia