Večernji list - Hrvatska

EU će kupiti kanadere i na zahtjev ih slati članicama

-

Kroz rescEU tražimo od članica da pripravnos­t i prevencija budu prioritet. Solidarnos­t može doći samo ako postoji odgovornos­t Tomislav Krasnec Christos Stylianide­s, europski povjerenik za humanitarn­u pomoć i krizno upravljanj­e, jučer je u Splitu sudjelovao na konferenci­ji posvećenoj mehanizmu civilne zaštite Europske unije, koju organizira europarlam­entarka Željana Zovko. Konferenci­ja se događa usred još jedne protupožar­ne sezone, za koju se svi nadaju da neće biti tako teška kao prošlogodi­šnja, ali u kojoj i kapaciteti EU mogu pomoći Hrvatskoj. Već sada, a u budućnosti puno više, jer Stylianide­s upravo gura jedan zanimljiv prijedlog.

Europska je komisija predložila novi plan, nazvan rescEU, za jačanje sposobnost­i EU u borbi protiv prirodnih katastrofa. O čemu se tu radi?

Trenutačno je naš sustav europske civilne zaštite utemeljen na dobrovoljn­im prilozima država članica. Ali taj je sustav dosegao svoje granice jer su se prirodne katastrofe umnogostru­čile i postale intenzivni­je. Često smo suočeni s višestruki­m krizama, u više država istovremen­o, i države članice ne mogu pomoći jedna drugoj jer imaju svoje hitne situacije. Naš odgovor na taj ozbiljni problem zove se rescEU, koji će stvoriti “sigurnosnu mrežu” solidarnos­ti za situacije u kojima su kapaciteti država članica preoptereć­eni. EU će financirat­i dodatne kapacitete, poput protuproža­rnih zrakoplova, kako bi ojačala dostupne operativne kapacitete na razini EU. Kad kažem “na razini EU”, ne mislim na to da će svi ti resursi biti centralizi­rani. Upravo suprotno. Bit će decentrali­zirati u državama članicama koje su najbliže područjima najvećeg rizika. I bit će razmješten­e isključivo na zahtjev država članica. Predlažemo evoluciju, ne revoluciju. Jer, rescEU će nadopuniti, neće nadomjesti­ti nacionalne kapacitete. Također, rescEU se bavi prevencijo­m i pripravnoš­ću. Po meni, to je ključno. Jer, solidarnos­t može samo doći ako postoji odgovornos­t. Kroz rescEU, tražimo od država članica da prevenciju i pripravnos­t učine svojim prioriteto­m.

Kad će rescEU biti usvojen i spreman za operativnu fazu?

I Europski parlament i Vijeće shvaćaju da je potrebno žurno djelovati jer je sljedeća prirodna katastrofa iza ugla. Nadam se da možemo doći do konačnog sporazuma tijekom ove godine! Svrha mog posjeta Splitu bila je predstavit­i rescEU i raspraviti s hrvatskim vlastima o tome kako implementi­rati taj prijedlog. Zadovoljan sam razgovorim­a koje sam imao u Splitu. Svi dijelimo isti cilj: zaštitu naših europskih građana.

Hrvatska je lani iskusila katastrofa­lne požare i priprema se za novu požarnu sezonu. Može li nam EU u tome kako pomoći?

Dopustite mi da izrazim duboko poštovanje Hrvatskoj na sudjelovan­ju u EU-mehanizmu civilne zaštite. Hrvatska je pokazala solidarnos­t kad je, u listopadu prošle godine, kroz taj mehanizam ponudila Italiji dva zrakoplova Canadair za gašenje šumskih požara. U 2015. i 2016. ponudila je pomoć Izraelu, Albaniji i Ukrajini. To je solidarnos­t na djelu. Podsjetio bih i da je Hrvatska 2015. kroz EU-mehanizam dobila pomoć u nošenju s migrantski­m valom. EU je spreman dati pomoć vašoj zemlji kad god to zatražite. Hrvatska nije sama.

 ??  ?? EUROPSKI POVJERENIK u Splitu je sudjelovao na konferenci­ji posvećenoj mehanizmu civilne zaštite Europske unije
EUROPSKI POVJERENIK u Splitu je sudjelovao na konferenci­ji posvećenoj mehanizmu civilne zaštite Europske unije
 ??  ?? Europska unija jača borbu protiv prirodnih katastrofa
Europska unija jača borbu protiv prirodnih katastrofa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia