Večernji list - Hrvatska

Zbog silovanja osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu

- (ija)

Klub zastupnika Mosta od ponedjeljk­a je tanji za jednog zastupnika, nakon što je politički tajnik stranke Nikola Grmoja isključio nezavisnog Marka Vučetića. Taj zastupnik već godinu dana javno pokazuje nezadovolj­stvo radom Kluba, a uvjeren je da Most ne ostavlja dovoljno prostora za rad nezavisnih zastupnika.

Što s Nacionalni­m vijećem?

– Grmoji sam kazao da neću sudjelovat­i u disfunkcio­nalnom klubu u kojemu sve odluke donosi stranački Most jer nisu formirana tijela koja bi predstavlj­ala nezavisne zastupnike unutar Mosta, a što je obećano na stranačkom Saboru – objašnjava Vučetić. On nije jedini koji je s Mostom raskrstio zbog specifične strukture stranke koja je ujedno i platforma neovisnih lista. Prije njega to je učinio bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a problem im je to što u Mostu još nije osnovano nacionalno vijeće. Grmoja kaže da će se to tijelo uskoro konstituir­ati, no odbija tvrdnje da zbog kašnjenja s nacionalni­m vijećem nezavisni u Mostu ne mogu doći do izražaja. – Polovicu našeg Kluba čine nezavisni zastupnici, sve odluke donosimo zajedno pa mi nije jasno na koji bismo to mi način njima mogli ograničiti djelovanje – kaže Grmoja. I on i drugi iz Mosta, pa i oni nezavisni, tumače da je Vučetić isključio sam sebe jer mjesecima ne dolazi na sastanke, ne javlja se na telefon i s kolegama komunicira samo putem medija ili Facebooka.

Lesandrić hoće objašnjenj­e

Način na koji je Vučetić isključen zasmetao je, međutim, potpredsje­dnici Kluba Ivani Ninčević Lesandrić, koja je za Grmojinu odluku doznala iz medija, kao i sam Vučetić. – Krivo mi je što takva odluka nije rečena čovjeku u lice – kaže Ninčević Lesandrić i najavljuje da će tražiti objašnjenj­e za ovakav Grmojin postupak. Na pitanje razmišlja li i sama o odlasku iz Mosta odgovara kako o tome ne namjerava govoriti kroz medije, nego na sjednici Kluba. Iako se u kuloarima može čuti da Vučetić i Orepić planiraju u novi klub s bivšim SDP-ovcem Mirandom Mrsićem, Vučetić kaže da mu to nije plan. – Ja sam nezavisni i bit ću do kraja ovog mandata. Nemam namjeru sudjelovat­i u budućim politikama – kaže Vučetić. Dodaje da je Grmoji predložio ideju da svi zastupnici koji su ušli u Sabor s liste Mosta podnesu ostavke na jesen, a da u Sabor na njihova mjesta uđu drugi s liste. – Poziv i dalje stoji. Ako će dati svi ostavke, i ja ću s njima – kaže. U Mostu to, očekivano, odbijaju kao pokušaj demontaže stranke. – Neka mandat vrati on koji je osvojio 200 glasova, a mi smo već pokazali da nam nije do fotelja – uzvraća Grmoja. Muškarac (31) na zagrebačko­m je Županijsko­m sudu nepravomoć­no osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od godine i dva mjeseca zatvora zbog silovanja žene (24). U zatvoru će provesti šest mjeseci, dok mu se ostatak mijenja uvjetnom kaznom od osam mjeseci uz rok kušnje od četiri godine. Prema optužnici, 31-godišnjak je u noći na 24. srpnja 2015. u stanu u kojem je kao sustanar živio s 24-godišnjaki­njom oko ponoći ušao u njezinu spavaću sobu nakon čega je gol legao na nju te je potom razodjenuo. Ona se opirala, no to ga nije spriječilo da je siluje. Inače, i žrtva i počinitelj su gluhonijem­i, a tijekom suđenja raspravi je cijelo vrijeme nazočio tumač za znakovni jezik.

 ??  ?? milijuna kuna prema optužnici, šteta je koja je pričinjena u aferi Fimi media. Novac se izvlačio iz državnih poduzeća, a jednim dijelom tog novca financiran­i su crni fondovi HDZ-a Nevenka Jurak na kirurškom liječenju
milijuna kuna prema optužnici, šteta je koja je pričinjena u aferi Fimi media. Novac se izvlačio iz državnih poduzeća, a jednim dijelom tog novca financiran­i su crni fondovi HDZ-a Nevenka Jurak na kirurškom liječenju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia