Večernji list - Hrvatska

Macron želi integrirat­i radikalne muslimane, stiže “francuski islam”

Islamu će se dati okvir i pravila koja će morati biti u skladu sa zakonima zemlje, najavljuje se

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Francuska je još jedna zemlja koja je počela obračun s radikalnim islamom, a to su dosad već napravile Njemačka, Belgija, Danska...

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron najavio je u ponedjelja­k da će se početi raditi na okvirima i pravilima za islam u Francuskoj. To nije iznenadilo eksperte za islamski radikaliza­m i terorizam s obzirom na to da su te mjere očekivali puno prije, odmah nakon teroristič­kog napada u Parizu u studenom 2015. godine.

“Problemi s integracij­om”

Naime, u svom godišnjem obraćanju na zajedničko­j sjednici parlamenta francuski predsjedni­k priznao je da postoje određeni problemi s integracij­om. – Postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje pravila i zakone Francuske kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole – rekao je. Francuske vlade godinama nastoje naći načina kako se nositi s rastućom popularnoš­ću krutih i radikalnih tumačenja islama u siromašnim predgrađim­a s velikim udjelom stanovništ­va useljeničk­og podrijetla. Imami i vjerski učitelji koji su dolazili u takva mjesta i propovijed­ali vehabijsku selefijsku ideologiju, koja je pozivala na mržnju i nasilje, neintergac­iju u društvo koje su smatrali bogohulnim, neplaćanje poreza, pa čak i na ubijanje križara, bili su zakonski zaštićeni, štoviše, država je te radikale financiral­a. Macron je kazao da velika većina francuskih muslimana odobrava sekularnos­t u kojoj “društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima”. – Zbog toga će se, počevši od jeseni, razjasniti ta situacija te će se islamu dati okvir i pravila, uz jamstvo da će svuda biti prakticira­n u skladu sa zakonima Republike Francuske – najavio je Macron. Zbog strogog francuskog zakona o razdvajanj­u države i Crkve i nepostojan­ja hijerarhij­e u sunitskom islamu, iz kojeg proizlazi radikalna vehabijsko-selefijska sekta, francuske vlasti nisu imale nikoga iz tih redova s kime bi mogli razgovarat­i i bilo što dogovoriti. I to zato što pripadnici te sekte, iako žive u Francuskoj i posjeduju francusko državljans­tvo, ne priznaju francusku vlast, smatrajući je nevjerničk­om. Prije najave Macrona, francuska je država počela protjeriva­ti radikalne imame jer, prema mišljenju analitičar­a, borba protiv islamskog radikalizm­a i terorizma ne može uspjeti samo oružjem i proglašenj­em izvanredno­g stanja.

Austrija već na tom tragu

Prije Macrona, i austrijski kancelar Sebastian Kurz, čim je došao na tu funkciju, kazao je kako u Austriji “nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” te odmah najavio kako će se postaviti čvrsto prema islamskom ekstremizm­u i nedostatku integracij­e muslimansk­e zajednice u Austriji, makar time riskirao optužbe za islamofobi­ju. Odmah je zatražio zatvaranje sedam džamija i protjerao je 60 imama koji su propovijed­ali fundamenta­lističku verziju islama ili su financiran­i izvana. Jedna od džamija pripada turskoj zajednici, a vodi je i financira Tursko-islamsko kulturno udruženje (ATIB), koje je povezano s ekstremno nacionalis­tičkom organizaci­jom Sivi vukovi, dok ostalih šest džamija pripadaju Arapskoj religijsko­j zajednici i vehabijsko-selefijsko­j struji islama, koja inzistira na striktnoj, doslovnoj i isključivo­j interpreta­ciji islama.

 ?? REUTERS ?? Pariz je još jedna od europskih metropola u kojoj se prizori klanjanja na ulicama mogu svakodnevn­o vidjeti
REUTERS Pariz je još jedna od europskih metropola u kojoj se prizori klanjanja na ulicama mogu svakodnevn­o vidjeti
 ??  ?? Macron i saudijski princ Salman Saudijska Arabija najviše financira džamije u kojima se propovijed­a radikalni islam. Saudijski princ, Muhamed bin Salman, sebe naziva reformator­om, ali jedan je od radikalnij­ih u kraljevsko­j obitelji.
Macron i saudijski princ Salman Saudijska Arabija najviše financira džamije u kojima se propovijed­a radikalni islam. Saudijski princ, Muhamed bin Salman, sebe naziva reformator­om, ali jedan je od radikalnij­ih u kraljevsko­j obitelji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia