Večernji list - Hrvatska

Kina “šokirana” carinama od 200 milijardi dolara

- (bk)

privezana za njih, a cijeli su put prošla u punoj ronilačkoj opremi, cijelo vrijeme noseći masku, čak i kad nisu ronili. Razina kisika u špilji je opadala, a udisanje smjese zraka obogaćene kisikom bilo je mjera opreza. U trenu kad bi spasioci doveli djecu do komore broj 3, polegli bi ih te ih pričvrstil­i na narančasta plastična nosila. Više od 150 ljudi poredalo se u ljudski lanac te su iz ruke u ruku predavali dječake na nosilima. Svi spašeni su dobro. Izgubili su po dva kilograma, kod nekih postoji sumnja na upalu pluća, no pod terapijom su, a i počinju jesti krutu hranu. Sada hoće, kažu, kruh s čokoladnim namazom.

Nakon dobrih vijesti – loše

Australski su ronioci jučer otkrili još jedan detalj. Kad su svi dječaci i trener bili na sigurnom, pokvarile su se crpke za izbacivanj­e vode. Razina je rasla za centimetar u minuti, puneći opet špilju, dok su spasioci bježali na sigurno. Posljednji je iz špilje izašao dr. Harris. Putem su ga pratile ovacije, val kao na stadionu. No iz špilje, iz koje je spasio 13 ljudi, ušetao je u novu, osobnu moru. Prvi telefonski poziv koji je primio prenio mu je mučnu vijest. Nekoliko sati ranije preminuo mu je otac.

Kina je objavila kako je “šokirana” odlukom SAD-a da uvede nove carine na uvoz roba vrijednih oko 200 milijardi dolara na godišnjoj razini. Peking tvrdi kako će pripremiti odgovor na ovaj potez Bijele kuće. Inače, Kina i SAD međusobno su si prije nekoliko dana uvele carine na uvoz roba vrijednih oko 34 milijarde dolara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia