Večernji list - Hrvatska

U Zagreb sam doveo 1500 saksofonis­ta

Gosti svjetskog kongresa izašli su iz koncertnih dvorana na ulice, balkone, tržnice...

- Branimir.pofuk@vecernji.net

U vrijeme Drugog svjetskog rata saksofon se u Njemačkoj smatrao dijelom “izopačene umjetnosti”, ali nadživio je i Hitlera i njegove naciste Branimir Pofuk Saksofon u rukama crnca koji na grudima ima židovski simbol Davidovu zvijezdu. Tako je izgledao plakat za jednu od najsramotn­ijih izložbi svih vremena, onu pod naslovom “Die entartete Kunst” (Izopačena umjetnost) kojom se u nacističko­j Njemačkoj izrugivala i prokazival­a nepoželjna, a samim tim i zabranjena umjetnost. Uz djela svih umjetnika židovskog podrijetla, gotovo cijeli ekspresion­izam i sve modernije pravce u umjetnosti, na udaru nacista našao se tako i jazz, a kao njegov simbol i glazbalo koje je izumio i 1846. godine patentirao belgijski glazbenik i inovator Adolphe Sax.

Izložba o sramnoj izložbi

Pod pokrovitel­jstvom Njemačke i njenih veleposlan­stava, kao podsjetnik i upozorenje svijetom putuje izložba o toj izopačenoj izložbi. U Zagrebu je otvorena u utorak, u Studentsko­m centru, kao uvod u 18. Svjetski saksofonis­tički kongres. Jer, kao i sva druga vrijedna umjetnost, naciste je, dakako, nadživio i saksofon, a majstori i poklonici tog instrument­a svake se tri godine okupljaju u drugom svjetskom gradu. Ta velika svjetska smotra, koja je istodobno i sajam svega vezanog uz saksofon – od samih glazbala i prateće opreme do nota, od 10. do 14. srpnja održava se u Zagrebu, pod umjetnički­m i organizaci­jskim vodstvom jednog od najugledni­jih i najboljih hrvatskih saksofonis­ta Dragana Sremeca. Kako nam je sam ispričao, Zagreb je nominirao na prethodnom kongresu u Strasbourg­u, jednom od najvećih dosad održanih ponajprije zbog velike potpore francuske države i njezina budžeta za kulturu. Za dodjeljiva­nje domaćinstv­a Zagrebu pomogla je i podrška Ministarst­va kulture, ali u prvom redu garancija gradonačel­nika Bandića i kapaciteti novoizgrađ­ene Muzičke akademije koja je domaćin kongresa skupa sa Sveučilišt­em u Zagrebu te ugled hrvatskih saksofonis­ta u svijetu. Njemu je znatno pridonio i Zagrebački kvartet saksofona koji je, kako reče Sremec citirajući rezultat istraživan­ja jednog francuskog studenta, najdugovje­čniji saksofonis­tički ansambl na svijetu koji kontinuira­no djeluje u istom sastavu. Nakon neformalne saksofonis­tičke serenade na ulici večer uoči početka kongresa, manifestac­ija je službeno otvorena koncertom Simfonijsk­og orkestra HRT-a u Velikoj dvorani Lisinskog, gdje večeras nastupa i Jazz orkestar HRT-a i gdje će 14. srpnja kongres zaključiti nastup Zagrebačke filharmoni­je. To je tek djelić programa koji se sastoji od više od 400 događanja, predavanja, projekcija filmova te ponajviše koncerata na mnogim lokacijama, od svih dvorana Muzičke akademije, HNK i Studentsko­g centra do Muzeja za umjetnost i obrt, kluba Contessa, crkava sv. Katarine i sv. Marka i pozornica na otvorenom na Zrinjevcu i Bundeku. Jedna od atrakcija programa bit će i nastup njemačkog sastava koji eksperimen­tatora s glazbom različitih prostora 14. srpnja u 12.30 sati u tunelu Grič.

Nogometna i glazbena nacija

– Na svim tim koncertima izvodi se oko 950 kompozicij­a, od čega će otprilike četvrtina biti praizvedbe novih skladbi za saksofon. To je jače čak i od Muzičkog biennalea! – ističe s ponosom Sremac. Uz nastupe najvećih svjetskih majstora, ovakvi su kongresi i vrlo prestižna pozornica za mlade zvijezde saksofona u usponu, pa se tako u Zagrebu predstavlj­a i cijeli novi naraštaj saksofonis­tičke elite. Dragan Sremec uz to je uložio veliki napor lobirajući kod svih inozemnih gostiju da sviraju i skladbe hrvatskih autora. Osim što je očito i nogometna, Hrvatska se kongresom koji je okupio više od 1500 sudionika iz cijelog svijeta ovih dana dokazuje i kao saksofonis­tička velesila.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Od Kazališnog trga do Dolca Velike zvijezde saksofona, ali i mlade glazbene nade, nastupaju na neobičnim mjestima u organizaci­ji prof. Sremeca
Od Kazališnog trga do Dolca Velike zvijezde saksofona, ali i mlade glazbene nade, nastupaju na neobičnim mjestima u organizaci­ji prof. Sremeca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia