Večernji list - Hrvatska

I Kongo bi bio jak da za njega igraju Lukaku i Kompany

Kada igram dobro onda sam Lukaku iz Belgije, a kad ne igram onda sam Lukaku, porijeklom iz Konga

- Piše: Damir Mrvec

U švicarskom nogometnom savezu razmišljaj­u da u reprezenta­ciji više ne igraju igrači s dva državljans­tva

Nogometaši Francuske su u finalu Svjetskog prvenstva. No koliko zaista ima igrača koji igraju za “galske pijetlove” a da su rođeni u Francuskoj? Od 23, koliko ih u rosteru ima izbornik Didier Deschamps, samo su petorica. Dakle, Francuska ima 78,3 posto igrača čiji roditelji nisu Francuzi ili su rođeni u drugim zemljama. Zanimljivo je da u cijeloj Francuskoj ima tek 6,8% imigranata. Udarni igrači Francuske su Mbappé čiji je otac Kamerunac, a majka Alžirka, zatim Pogba (porijeklo iz Gvineje), Lloris (Španjolska), Kante (Mali), Varane (Martinik), Mendi (Senegal), Matuidi (Mali), Umtiti (Kamerun).

Skupo će ih koštati “krila”

– Kada pogledam našu reprezenta­ciju, ne prepoznaje­m Francusku ni sebe. To nije moja reprezenta­cija – rekla je Marine Le Pen, predsjedni­ca francuske Nacionalne fronte. Odmah je do Francuske po broju igrača koji nisu rođeni u toj zemlji Švicarska. Kod njih je čak 15 igrača s inozemnim porijeklom. Od poznatijih to su Xherdan Shaqiri koji je rođen u Gnjilanama (Kosovo), potom Gavranović (hrvatsko porijeklo), Behrami (rođen u Kosovskoj Mitrovici), Džemaili (roditelji Makedonci), Embolo (kamerunsko porijeklo), Seferović (porijeklom iz Bosne i Hercegovin­e), Xhaka (albansko porijeklo). O švicarskim igračima jako se puno pisalo nakon što su Šaqiri i Xhaka proslavlja­li pogotke protiv Srbije pokazujući rukama orla koji je simbol na zastavi Albanije. Po povratku s SP-a čelnici saveza predložili su da ubuduće za Švicarsku ne mogu igrati igrači s dvojnim državljans­tvom. – To se očigledno misli na mene i nekoliko drugih igrača koji su u takvoj situaciji poput Embola koji ima korijene iz Kameruna, Akanji iz Nigerije, Rodriguez iz Čilea. U savezu razmišljaj­u kao da smo u kamenom dobu – istaknuo je Xhaka. Po broju “stranaca” ne zaostaje ni Belgija koja će u subotu igrati za treće mjesto. Majka Kevina de Bruynea je Britanka koja je rođena u Burundiju, a odrasla je u Obali Bjelokosti. Čak petorica igrača imaju porijeklo iz Konga, a predvodi ih Romelu Lukaku koji je svojim pogocima itekako zaslužan što je Belgija došla do same završnice. – Kada igram dobro, onda sam Lukaku iz Belgije, a kada sam loš, onda sam Lukaku, belgijski igrač porijeklom iz Konga – rekao je jednom prilikom.

Brazilac predvodi Španjolsku

Uz njega najpoznati­ji igrač porijeklom iz Konga je Vincent Kompany, jedan od ključnih igrača obrane, član Manchester Cityja. I Njemačka ima velik broj igrača čije porijeklo nije njemačko. Najpoznati­ji su Mesut Özil i Ilkay Gündogan koji su porijeklom iz Turske. Njih su dvojica izazvala pravu pomutnju kad su se uoči Svjetskog prvenstva slikali s Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjedni­kom Turske, i napisali su ispod fotografij­e: To je naš predsjedni­k. Naravno da su im njemački navijači zviždali kada bi bili u posjedu lopte. – Mislim da je moj sin završio igranje za njemačku reprezenta­ciju. Bilo bi dosta toga da ga stalno nešto provociraj­u i prozivaju – oglasio se nedavno Özilov otac Mustafa. Nikad u Njemačkoj nije igralo tako puno imigranata kao u ovoj današnjoj. Osim Özila i Gündogana, tu su još Antonio Rudiger (porijeklom iz Sijera Leonea), Jerome Boateng (gansko porijeklo), Leroy Sane (senegalsko porijeklo), Sami Khedira (tuniško porijeklo)... U španjolsko­j reprezenta­ciji prvi je napadač Brazilac – Diego Costa. Rođen je u brazilskom gradiću Lagarto. Cijelu nogometnu karijeru proveo je u Europi igrajući u Portugalu (Braga) i Španjolsko­j (Atletico, Celta, Albacete, Valladolid, Rayo), a tri sezone proveo je u Engleskoj igrajući za Chelsea. Odigrao je 2013. dvije utakmice za brazilsku reprezenta­ciju, a za Španjolsku igra od 2014. godine. U hrvatskoj reprezenta­ciji nema stranaca, već samo igrača koji su rođeni izvan Hrvatske kao što su Rakitić (Švicarska), Lovren (Zenica), Ćorluka (Derventa), Kovačić (Linz). A jedini stranac koji je igrao za Hrvatsku bio je Brazilac Eduardo.

Italija, kada je osvojila svjetski naslov 2006. godine, nije imala nijednog stranca U Švicarskoj igraju Kosovari, Albanci, Čileanci, Bošnjaci, Makedonci i Kamerunci

 ??  ?? U njemačkoj reprezenta­ciji igra velik broj igrača koji vuku porijeklo iz drugih zemalja kao što su Özil i Gündogan
U njemačkoj reprezenta­ciji igra velik broj igrača koji vuku porijeklo iz drugih zemalja kao što su Özil i Gündogan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kylian Mbappé Prvoj zvijezdi francuske reprezenta­cije otac je Kamerunac, a majka Alžirka
Kylian Mbappé Prvoj zvijezdi francuske reprezenta­cije otac je Kamerunac, a majka Alžirka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia