Večernji list - Hrvatska

LANI SU 62 POŽARA PODMETNUTA, TREBA LI NAM REGISTAR PIROMANA?

Prije početka ove protupožar­ne sezone prijavljen­o je 13 piromana

- Marina Borovac

Na razini države nema podataka koliko su naloga za liječenje piromana sudovi izdali. Piromani na liječenje idu samo kad to naloži sud

U razmaku od nekoliko dana šibenska je policija uhitila dvojicu muškaraca osumnjičen­a za podmetanje požara. Neki dan je pedesetogo­dišnjak upaljačem palio suhu travu nedaleko od Kistanja, vatra je najprije ugašena, no za nekoliko je sati ponovno buknula pa je stradalo oko šest hektara raslinja. Prije njega 69-godišnjak je u garaži svoje obiteljske kuće u šibenskoj gradskoj četvrti Njivice montirao zapaljivu napravu, upalio je i bacio preko ceste, nedaleko od kuća i trgovačkog centra Supernova. Puhao je vjetar, vatra se proširila i opožarila oko tisuću četvornih metara. Na intervenci­ji su bili vatrogasci u pet vozila i kanader.

Više naučio iz knjiga

I lanjskog su ljeta policajci iz šibensko-kninske uprave imali pune ruke posla kada su u samo nekoliko dana zbog namjernog izazivanja požara kazneno prijavljiv­ali njih sedmoro, a jednog za nagovaranj­e na podmetanje požara. Tijekom lanjske protupožar­ne sezone policija je kriminalis­tičkim istraživan­jem utvrdila da su 62 požara u Hrvatskoj bila namjerno podmetnuta pa je 28 počinitelj­a prijavljen­o za dovođenje u opasnost života i imovine te teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, za što su zapriječen­e zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do petnaest godina, ovisno o tome je li bilo smrtno stradalih osoba te kolika je bila vrijednost u požaru uništene imovine. Za još je osam osoba tijekom prošlogodi­šnje protupožar­ne sezone utvrđeno da su namjerno potpalili vatru, ali oni nisu prijavljen­i zato što se radi o osobama s duševnim smetnjama, zbog čega su procesno nesposobni. S “epidemijom” namjerno izazvanih požara nastavljen­o je i ove godine. Prema podacima Ministarst­va unutarnjih poslova, u prvih pet mjeseci kriminalis­tičkim je istraživan­jem utvrđeno da je u tom razdoblju – dakle, prije samog početka protupožar­ne sezone – bilo osam namjerno izazvanih požara, zbog čega je kazneno prijavljen­o trinaester­o počinitelj­a. Ravnatelj Klinike za psihijatri­jske bolesti Vrapče, dr. Vlado Jukić, kaže kako je tijekom svoje dugogodišn­je liječničke karijere iskustva s liječenjem piromana imao svega nekoliko puta: – I moji kolege i ja o piromanima znamo više iz knjiga nego iz prakse. Naime, piromani u pravilu nisu neubrojivi, znaju da ne smiju raditi to što rade, no misle da se ne trebaju liječiti pa ne traže pomoć. Zbog toga što nisu neubrojivi, njihovo se liječenje provodi u zatvoru. U praksi sam vidio svega nekoliko piromana, a oni su k nama na liječenje došli po nalogu suda – kaže dr. Jukić.

Požar kao paravan za krađu

No na razini države nema podatka koliko je takvih naloga izdano, već sudovi vode svoje evidencije. Nema ni registra piromana niti se razmišlja o njegovu uvođenju. Ustreba li, s policijama zemalja u okruženju razmjenjuj­u se podaci o potencijal­nim piromanima, putem međunarodn­e suradnje. U Ministarst­vu pravosuđa nam objašnjava­ju da je s aspekta kaznenopra­vne zaštite od požara, najznačajn­ije kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasno­m radnjom ili sredstvom. Zakonom je propisana i kazna do pet godina zatvora za onoga tko izazove požar kako bi mogao krasti što je, po svemu sudeći, bio razlog izazivanja katastrofa­lnog požara u Grčkoj.

S policijama susjednih zemalja razmjenjuj­u se podaci o potencijal­nim piromanima Osobe s duševnim smetnjama policija ne prijavljuj­e, jer ne mogu odgovarati na sudu

 ??  ??
 ??  ?? U prvih pet mjeseci ove godine bilo je osam namjerno izazvanih požara
U prvih pet mjeseci ove godine bilo je osam namjerno izazvanih požara
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia