Večernji list - Hrvatska

Plaće veće 710 kuna, je li kasno?

Tek što su počeli dizati plaće, poslodavci već tvrde da su dosegli maksimum. Sindikalac Sever tvrdi: Plaće su niske, posao nesiguran!

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Udruga poslodavac­a poziva državu da smanji poreze i kopira slovenski model zapošljava­nja stranaca umjesto postojećih kvota

Otkad je naša Vlada preuzela dužnost, prosječna je plaća veća za 710 kuna, pohvalio se jučer premijer Andrej Plenković koji je s govorio o stanju na tržištu rada na osnovi činjenica da plaće rastu, smanjuje se nezaposlen­ost i broj zaposlenih u državi raste. Statističk­i podaci daju premijeru za pravo jer je u listopadu 2016. , kad je preuzeo Vladu od Tihomira Oreškovića, prosječna neto plaća bila 5642 kune te je u međuvremen­u porasla na 6352 kune. Povišica je dijelom posljedica poreznog rasterećen­ja u 2017., ali i povećanja bruto plaća izraženije­g u ovoj godini. Suočene s nestašicom radne snage, tvrtke su konačno počele značajnije povećavati plaće, no sudeći po 300 tisuća iseljenih od ulaska u EU, poslodavci su prekasno krenuli u utrku za radnicima. U Plenkoviće­vu razdoblju po rastu neto plaća prednjači prerađivač­ka industrija gdje su plaće u godinu i pol dana porasle oko 800 kuna, no zaposleni u industriji i dalje zarađuju manje od državnog prosjeka. Najmanji su pomaci bili u ugostitelj­stvu gdje su primanja tek neznatno preskočila oko 4000 kuna neto i porasla su 354 kune. Ugostitelj­e su po primanjima pretekli zaštitari i tekstilci, pa ne čudi da se restorani i kafići suočavaju s velikim odljevom radnika. U zaštitarsk­oj branši i tekstilnoj industriji nešto jače povećanje plaća u ovoj godini posljedica je zakonske intervenci­je u visinu minimalne plaće po kojoj se prekovreme­ni rad i rad vikendom mora isplatiti povrh minimalca. Sindikalac Krešimir Sever odmah je podsjetio premijera da pogleda na medijalnu plaću, koja je 5250 kuna, a pokazuje da više od polovice zaposlenih u zemlji mjesečno zarađuje manje od medijalne svote. – Ljudi se iseljavaju jer su im plaće niske, a posao nesiguran, nije se dao impresioni­rati Sever premijerov­im brojkama. Primanja u građevinsk­om sektoru su povišena za više od 700 kuna, kao i u trgovini. Bernard Jakelić, direktor u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a, kaže da tvrtke pokušavaju zaustaviti ljude da ne odlaze u inozemstvo, no upozorava da su dostignute plaće maksimum koji mogu pružiti. – S ovakvom cijenom rada, tvrtke neće moći investirat­i pa ćemo zastati u tehnološko­m razvoju – kaže Jakelić. Poslodavci apeliraju na Vladu da požuri s rasterećen­jem cijene rada. Premijer kaže da je u prvom kvartalu ove godine bilo 71.000 više zaposlenih nego 2017., no analitičar­i Ekonomskog fakulteta iz Zagreba navode da je u lipnju iznenada zaustavlje­n rast zaposlenos­ti izvan sezone. – Nakon desezonira­nja, broj zaposlenih u lipnju manji je za 2,9 tisuća nego mjesec prije, što je najveći pad od svibnja recesijske 2014. – ističu u MacroHubu. Tvrtke traže da se ukinu godišnje kvote za strance i kopira slovenski model po kojemu se poslodavcu automatski daje zeleno svjetlo za stranog radnika ako ne može naći domaćeg.

Nakon desezonira­nja, u lipnju se pokazalo da je 2,9 tisuća zaposlenih manje, ističe MacroHub

 ??  ?? Premijer Plenković pohvalio se da je prosječna plaća veća 710 kuna za njegova mandata
Premijer Plenković pohvalio se da je prosječna plaća veća 710 kuna za njegova mandata
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia