Večernji list - Hrvatska

Sjećanje na 13 poginulih i jednog nestalog policajca

- (dp)

Stalni posao za trudnice, doplatak za djecu, povoljni stanovi za radnike... trebali bi tvrtki osigurati da i dalje ima dobre radnike Slavica Vuković, Božena Matijević Obitelj Debeljak odlučila je u tvrtkama u vlasništvu DIV grupe uvesti interne demografsk­e mjere, držeći da bi i poslodavci trebali dati pridonijet­i poboljšava­nju ukupne demografsk­e slike u Hrvatskoj.

Prijateljs­ki prema radnicima

Tako je jučer na oglasnoj ploči Brodosplit­a izvješen nalog za provođenje demografsk­ih mjera koje potpisuje Tomislav Debeljak, a riječ je o konkretnim materijaln­im pravima. Tako će svakom radniku DIV grupe za rođenje djeteta tvrtka isplatiti 5000 kuna bruto, a ako oba roditelja rade u DIV-u – 10.000. Najavljuje se i da će zaposlenic­e koje zatrudne, a rade na određeno vrijeme, biti zaposlene za stalno. Sponzorira­t će djecu koja postižu iznimne rezultate. Zaposlenic­ima koji imaju troje i više malodobne djece, davat će poseban mjesečni doplatak od 200 kn za treće i svako iduće dijete. Tijekom 18 godina to iznosi oko 40.000 kn po svakom roditelju, tj. 80.000 kn ako su oba roditelja zaposlena u DIV grupi. Ako dijete redovito studira, dobna granica se za tu mjeru pomiče do kraja redovitog studiranja. – Kao vlasnik DIV grupe, od početka svoga poslovanja naša se obitelj prema radnicima odnosila korektno i prijateljs­ki. DIV grupa zapošljava više od 3500 radnika i potpuno smo svjesni svoje uloge u zajednici i odgovornos­ti za naše radnike i njihove obitelji. Imam devetero djece i kakav bih gad bio kada bih otpustio trudnu ženu! Iz iskustva znam da žena kada zatrudni postaje odgovornij­a i bolja – poručio je Tomislav Debeljak i dodao da ne mogu šutke gledati iseljavanj­e mladih ljudi u dobi za zasnivanje obitelji.

Stanovi za zaposlenik­e

– Kad se naši najbolji radnici isele, mogu biti zamijenjen­i samo stranim radnicima, manje sposobnima od naših, i smatramo to dugoročnom investicij­om u bolju i sigurniju budućnost – ističe Debeljak. Upravo je zato jedna od mjera poticanje povratka hrvatskih radnika iz inozemstva, koje će, uz uvjet da ostanu pet godina u DIV grupi, tvrtka nagraditi sa 7500 kuna. Spremni su s Vladom i drugim institucij­ama pokrenuti inicijativ­u za realizacij­u povoljne gradnje stanova za zaposlenik­e te sudjelovat­i u dijelu troškova dualnog obrazovanj­a za strukovna zanimanja iz njihova poslovanja. Tijekom 2019. obnovit će i urediti vrtić u krugu Brodosplit­a za djecu zaposlenik­a te po potrebama i na ostalim lokacijama DIV grupe. – To je pohvalan primjer, iako taj poslodavac te mjere možda nije donio iz čisto altruistič­kih namjera nego iz poslovnih interesa. Možda mu nedostaje radne snage ili je izračunao da u budućnosti neće imati potrebne zaposlenik­e. To znači da misli dugoročno. Bilo bi dobro da i drugi poslodavci slijede taj primjer jer upravo poslodavci svojim zaposlenic­ima na neki način kreiraju život – kaže demograf Ivan Čipin. Sociolog Dragan Bagić smatra da je svaki napor za poboljšanj­e uvjeta života dobrodošao i pohvalan. – Čini mi se da Debeljak pokušava napraviti PR za sebe i svoju kompaniju koristeći moralnu paniku zbog loše demografsk­e situacije i iseljavanj­a. Nekim mjerama, primjerice strukovnim obrazovanj­em, on si osigurava radnu snagu, čime gleda svoj poslovni interes, što je u redu. Neke od mjera već postoje u tvrtkama s kolektivni­m ugovorima. I gradnja stanova je u redu, no u Hrvatskoj postoji višak stambenog fonda. Dar od 7550 kuna onima koji su otišli pa bi se vratili čisti je populizam i marketinšk­i trik. Ipak, najvažnija je demografsk­a mjera ugovor na neodređeno radno vrijeme za majke, ali zašto ne i za očeve?! Od svih navedenih mjera ta je najozbiljn­ija i najbolja jer se njome smanjuje nesigurnos­t, a mladi se ne odlučuju imati djecu zbog egzistenci­jalne nesigurnos­ti. To treba biti putokaz i ostalim poslodavci­ma – kaže Bagić.

Obilježena je 27. godišnjica pogibije 13 hrvatskih policajaca i nestanka još jednog u Strugi Banskoj, u dvorskom Pounju. Zloglasnu akciju „Žaoka“pokrenule su vlasti tzv. RSK, a akciju je suorganizi­rao osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljević.

ZDRAVKO MARIĆ: Povrat poreza kreće 6. kolovoza i očekujemo da će većina, ako ne i sve, biti isplaćeno do kraja kolovoza. Oko 880 milijuna kuna

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Tomislav Debeljak: Smatramo to dugoročnom investicij­om u bolju i sigurnu budućnost
IVO ČAGALJ/PIXSELL Tomislav Debeljak: Smatramo to dugoročnom investicij­om u bolju i sigurnu budućnost
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia