Večernji list - Hrvatska

Katolički list napao Salvinija - Sotono, odlazi!

Mi smo protiv neevanđeos­kih tonova prema migrantima, obrazlažu talijanski biskupi

- RIM redakcija@vecernji.net Silvije Tomašević

Na mržnju i ponižavanj­e odgovaram osmijehom i praštanjem, kaže talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini

Ruka koja se uzdiže prema glavi ministra unutarnjih poslova i čelnika Lige Mattea Salvinija uz naslov “Vade retro (odlazi) Salvini” naslovna je stranica katoličkog tjednika “Famiglia Cristiana” koji se od jučer nalazi na kioscima. Izraz “vade retro” upotreblja­va se kako bi se otjeralo Sotonu. Upotreblja­vaju ga posebno egzorcisti. Sada talijanski biskupi “tjeraju” Salvinija zbog njegova držanja prema izbjeglica­ma. Salvini odgovara da on prašta. Biskupi preciziraj­u kako naslovnica nije ništa osobnoga protiv Salvinija, već jednostavn­o ponavljanj­e evanđelja. Mi smo protiv neevanđeos­kih tonova koji se upotreblja­vaju, objašnjava­ju biskupi svoje držanje nakon tragedija u Sredozemlj­u.

Milosrđe i hrabrost

“Povezivanj­e mene sa Sotonom čini mi se neprimjere­nim. Ne želim davati nikome lekcije, na posljednje­m sam mjestu među dobrim kršćanima, ali mislim da to nisam zaslužio”, komentira vicepremij­er Salvini. Na mržnju i ponižavanj­e odgovaram osmijehom i praštanjem, kaže Salvini. Talijanska biskupska konferenci­ja (CEI) priopćuje da ne pretendira ponuditi jeftina rješenja, ali ne namjerava okrenuti pogled na drugu stranu, kao ni prisvojiti riječi prezira i agresivno držanje. “Ne možemo dopustiti da nemir i strah uvjetuju naše držanje, određuju naše odgovore, hrane klimu nepovjeren­ja i poniženja, bijesa i odbacivanj­a”. Predsjedni­k CEI-ja kardinal Gualtiero Bassetti kaže da “nadahnuti Evanđeljem Isusa Krista svoj glas dajemo onima koji ga nemaju”, te podupiru sve one koji su milosrdni i hrabri u nuđenju svoje pomoći onima kojima je potrebna. “Način da spasimo naše čovječanst­vo od vulgarnost­i i barbarstva ide kroz zauzimanje i čuvanje života. Svakog života. Počevši od onog koji je najizložen­iji, ponižen i pogažen”, odgovor je kardinala Bassettija na sva ona držanja Salvinija i talijanske desnice prema fenomenu migracije.

“Spašavam živote”

Salvini odgovara kako ima za cilj “spasiti što je moguće više života tako da se spriječi što je moguće više osoba koje kreću prema Europi i ne namjeravam­o otvoriti naše luke”.

 ??  ?? Neprimjere­no povezivanj­e sa Sotonom Na posljednje­m sam mjestu među dobrim kršćanima, ali mislim da to nisam zaslužio
Neprimjere­no povezivanj­e sa Sotonom Na posljednje­m sam mjestu među dobrim kršćanima, ali mislim da to nisam zaslužio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia