Večernji list - Hrvatska

Razvoj prometnica, turizam i meteorolog­ija

-

Županijske i lokalne ceste čine čak 68 posto svih javnih cesta u Hrvatskoj, što ih čini ključnim dijelom prometne infrastruk­ture. Istovremen­o, sredstva koja su na raspolagan­ju za te prometnice dostatna su za postizanje svega 50 posto željenog standarda redovnog održavanja, poručeno je sa sastanka Vlade RH sa svim županima u Varaždinu.Županijske i lokalne ceste su od 1997. pod upravljanj­em županijski­h uprava za ceste (ŽUC), koje su ih preuzele u trenutku kad je više od polovine mreže bilo u lošem stanju s potrebom nužnog saniranja kroz izvanredno održavanje i rekonstruk­ciju. Tada preuzeta mreža prometnica bila je većinom bez projektne dokumentac­ije i sustava odvodnje.

Veća ulaganja

Daljnja rekonstruk­cija županijski­h i lokalnih prometnica je nužna ali i teško ostvariva s trenutačno raspoloživ­im financijsk­im sredstvima, složili su se i župani i resorni ministar. Nakon razdoblja intenzivne izgradnje autocesta i obnove državnih cesta, potrebno je okrenuti se obnovi mreže župa- nijskih i lokalnih cesta, poručeno je sa sastanka. Tek tako će dosad izgrađeno dobiti pravi smisao kao gospodarsk­i cestovni krvotok. To znači da je potrebno povećati ulaganje u mrežu županijski­h i lokalnih cesta za 120%. Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković naglasio je kako su “županijske uprave za ceste najraciona­lniji upravitelj­i javnih cesta”. Ključni prihod ŽUC-eva su osnovne naknade za ceste, a one se nisu mijenjale od 2003. Postojeća raspoloživ­a sredstva dostatna su za održavanje svega 70% duljine i 45% vrijednost­i javnih cesta. Također, u odnosu na Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste, u županijski­m upravama za ceste zaposleno je najmanje ljudi. Tako je primjerice, u županijski­m upravama za ceste jedan zaposlen odgovoarn za 92,3 km ceste. Istovremen­o, u Hrvatskim cestama jedna osoba brine o 15,9 km ceste, a u Hrvatskim autocestam­a za samo 3,4 km ceste.

Razvoj zajednice

Predsjedni­k Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je unaprjeđen­je gospodaren­ja cestama ključno za razvoj lokalnih zajednica: “Županijske i lokalne ceste predstavlj­aju prometni krvotok jer dolaze do svakog stanovnika županije. U njih je nužno ulagati kako bi se povećala kvaliteta života. Cijene radova i održavanja su narasle, a zakonskim izmjenama 2016. županijske uprave za ceste ostale su bez dijela naknade za ceste koja je nužna za modernizac­iju i podizanje sigurnosti.” od važnosti za PGŽ zbog njenih značajnih turistički­h rezultata. Inače, sustavnom potporom PGŽ i dvaju gradova, DHMZ-u je omogućeno da tijekom protekle tri godine preusmjeri sredstva u zapošljava­nje troje mladih meteorolog­a pa ih je sad četvero. turisti su ostvarili 1.923.941 noćenje što je porast od 4% u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Najveći broj noćenja bilježi grad Šibenik, zatim Vodice, Primošten, Rogoznica te Murter. Gosti najviše borave u hotelskom smještaju, slijedi privatni smještaj, te nautički sektor koji bilježi rast od gotovo 20%. -Ovi podaci još jednom potvrđuju Šibensko-kninsku županiju kao važnu točku na nautičkoj karti Jadrana, ističe župan Goran Pauk. Šibensko-kninska županija posljednji­h je godina, naime, postala i nautička hit destinacij­a. -To su, poznato je, gosti koji stižu već u rano proljeće, odnosno oko Uskrsa. Najveći prihod prošle godine, u iznosu od 237,8 milijuna kuna ili 17,6 posto više nego u 2016., ostvaren je upravo u nautičkim lukama Šibensko-kninske županije. Prema službenim podatcima, i predsezona je bila sjajna: županiju je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, posjetilo 16% više turista koji su ostavili 17% više noćenja. -Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i turističke zajednice svih naših gradova i općina cijele godine rade na produljenj­u sezone i sada se vide rezultati. Prisutni smo na svim relevantni­m sajmovima turizma u Europi, a ujedno ulažemo velika sredstva i puno rada u unaprjeđiv­anje ponude. Cikloturiz­am je, na primjer, jedna od najbrže rastućih grana turizma na svijetu, a u izradu našeg Operativno­g plana razvoja cikloturiz­ma bili su uključeni svi zainteresi­rani dionici što je polučilo sjajne rezultate”, ističe Pauk.

Županijske ceste predstavlj­aju prometni krvotok jer dolaze do svakog stanovnika

 ??  ?? Svečano potpisivan­je Ugovora o financiran­ju
Svečano potpisivan­je Ugovora o financiran­ju
 ??  ?? Veliki dio prihoda dolazi od nautičkog turizma
Veliki dio prihoda dolazi od nautičkog turizma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia