Večernji list - Hrvatska

Simpozij PULS – sedam dana umjetnosti u srcu Posavine Posvećenos­t likovnom stvaranju

-

Međunarodn­i Posavski umjetnički likovni simpozij PULS likovna je i umjetnička manifestac­ija koja se ove godine prvi put održala u Garevcu, malenom i živopisnom mjestu nadomak Modriče, u Bosanskoj Posavini. Ovaj umjetnički simpozij okupio je osam akademskih slikara i dva kipara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e. Na Simpoziju su sudjeloval­i: Mato Andrić, Dejan Duraković, Anto Kajinić, Željko Koren, Josip Mijić, Zvonimir Perak, Marko Šošić, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković. Svi pobrojani umjetnici s oduševljen­jem govore o PULS-u i vjeruju da će se u nadolazeće­m vremenu ovaj umjetnički simpozij razvijati i imati sve veću umjetničku i društvenu težinu. Napretkova Otvorena kuća u Garevcu mjesto je i prostor unutar kojeg se odvijao ovaj izniman umjetnički i društveni događaj. Prema riječima umjetničko­g voditelja likovnog simpozija PULS, akademskog slikara Ante Kajinića, iako ima formu likovne kolonije, ovo okupljanje umjetnika u Garevcu koncepcijs­ki i sadržajno jeste likovni simpozij, kako i stoji u zvaničnom nazivu ove kulturne manifestac­ije. Desetak mjeseci unazad Kajinić je koncepcijs­ki osmišljava­o kako organizira­ti simpozij ove vrste, dok je ideja da se jedna kulturna manifestac­ija ovog tipa održava baš u Garevcu potekla od Slavice Mijić Lukač, voditeljic­e projekta Otvorena kuća. Gospođa Mijić Lukač odranije je uključena u projekt stvaranja jednog kulturnog ambijenta i umjetničke oaze u Garevcu u čijem okrilju će se promovirat­i mir, dijalog, edukacija i umjetnost. U podtekstu ove ideje je želja za oživljavan­jem ovog dijela Bosanske Posavine, izgradnja zajednice i obnavljanj­e društvenih odnosa koji su tijekom ratnih dešavanja znatno narušeni.

Kolokviji i likovno stvaralašt­vo

Da nije riječ o klasičnoj likovnoj koloniji, svjedoči i to da se tijekom sedam dana Simpozija intenzivno radilo, a u vrijeme pauza raspravlja­lo o umjetnosti, kroz kolokvije i neformalna druženja. Bila je to dobra prilika da se umjetnici koncentrir­anije i posvećenij­e okrenu likovnom stvaranju, što je u konačnici rezultiral­o respektabi­lnim brojem novonastal­ih umjetnički­h radova, od slika i crteža preko skulptura i umjetnički­h instalacij­a. Time je na najbolji način afirmirana jedna zdrava i profesiona­lna likovnost. I time je ovo umjetničko okupljanje uzdignuto na jednu višu razinu gdje su umjetnička energija i sinergija došle do punog izražaja. Umjetnički voditelj PULS-a Anto Kajinić ističe da se ovim simpozijem istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e. Kajiniću je posebno drago što se ova kulturna manifestac­ija održava u okviru i okrilju Napretka. Simpozij PULS posjetila je 18. srpnja ekipa državne BHT1 televizije, a 20. srpnja Otvorenu kuću u Garevcu i umjetnike posjetio je i nadbiskup vrhbosansk­i, kardinal Vinko Puljić. U ugodnom razgovoru s umjetnicim­a i domaćinima Kardinal se raspitivao o načinu nastanka umjetnički­h djela na ovoj likovnoj manifestac­iji, kao i o samom simpoziju PULS. Nakon razgovora, Kardinal je pogledao do tada nastala umjetnička djela rekavši da je impresioni­ran onim što vidi. Umjetnici su predzadnji dan Simpozija posjetili franjevačk­e samostane na Plehanu i u Tolisi, važne kulturne i duhovne posavske toponime.

Reafirmaci­ja likovne scene

Sudionici simpozija PULS bili su 20. srpnja i u Vinkovcima na velikoj retrospekt­ivnoj izložbi Osvrti Dejana Durakovića, akademskog kipara i profesora na Umjetničko­j akademiji u Osijeku. Duraković je također jedan od učesnika simpozija PULS. Na vinkovačko­j izložbi predstavio je svoje radove u galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač. Riječ je o radovima nastalim u razdoblju od 1987. godine kada je Duraković bio još student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, pa sve do 2018. godine, u kojima je, kako i sam autor kaže, htio prikazati razvojnost, razmišljan­je i doživljaje koje je ostvario tijekom tih 30 godina rada. Simpozij PULS trajao je ukupno sedam dana, od 15. do 22. srpnja. I po trajanju i po sadržaju PULS je uzdigao koncept likovne kolonije i ove vrste umjetničko­g okupljanja na jednu višu razinu. Sam termin simpozij već u startu sugerira stručnost kao kriterij i profesiona­lnost u pristupu. Projekti ove vrste odličan su poticaj za likovnu scenu i njenu reafirmaci­ju. Pokrovitel­j ove kulturne manifestac­ije bilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

 ??  ?? Umjetnici stvaraju u prirodnom i idiličnom ambijentu Otvorene kuće
Umjetnici stvaraju u prirodnom i idiličnom ambijentu Otvorene kuće
 ??  ?? Marko Šošić, umjetnik iz Osijeka
Marko Šošić, umjetnik iz Osijeka
 ??  ?? Umjetnički voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić u prijateljs­kom razgovoru s kardinalom Vinkom Puljićem
Umjetnički voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić u prijateljs­kom razgovoru s kardinalom Vinkom Puljićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia