Večernji list - Hrvatska

Pomrčina će se gledati iz cijele Hrvatske

Organizira­no gledanje ‘krvavog spektakla’ planira se u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Puli...

- Stela Lechpammer stela.lechpammer@vecernji.net ZAGREB

Entuzijast­i iz cijele zemlje s nestrpljen­jem čekaju najdulju pomrčinu Mjeseca u ovom stoljeću i nadaju se samo – dobrom vremenu Bilo bi idealno udaljiti se barem malo od gradske svjetlosti i visokih zgrada koje zaklanjaju pogled na nebo, a posebice na jugoistok gdje će se Mjesec početi pojavljiva­ti na horizontu oko 20.30 sati. Male su to tajne astronomsk­ih stručnjaka koje preporučuj­u entuzijast­ima željnima savršenog doživljaja nebeskog spektakla koji se večeras sprema – najdulje pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću.

Idući put tek 2123. godine

Zemlja će, naime, svoj satelit na gotovo dva sata potpuno zakloniti od izravne Sunčeve svjetlosti. Obasjavat će ga tek refleksija iz Zemljine atmosfere te će poprimiti neobičnu jarkocrven­u boju zbog čega se ova pojava naziva i krvavim Mjesecom. Mjesec će se točno sat i 47 minuta nalaziti duboko u Zemljinoj sjeni, dok će ukupno vrijeme od njego- va ulaska do izlaska u polusjenu biti oko četiri sata. Mjesec će u Zemljinu polusjenu početi ulaziti u 19.14 sati, no tada još neće biti vidljiv. Kad se pojavi na nebu, već će se moći opaziti djelomična pomrčina jer će dio Mjeseca do tada već ući u sjenu. Zemlja će potpuno zakloniti Mjesec u 20.30 sati, vrhunac će biti u 22.21 sat, a potpuna pomrčina završit će malo poslije 23 sata. Mjesecu će nakon toga trebati još sat vremena da se potpuno “oslobodi” Zemljine sjene. Krvavi spektakl idući će put približno ovoliko dugo trajati tek 2123. godine, tako da je riječ o uistinu atraktivno­j i jedinstven­oj prilici zbog čega će mnogi večeras večer provesti u proučavanj­u i fotografir­anju noćnog neba. – Ovako duga pomrčina svakako je nešto posebno i zasigurno se isplati uživati u njoj, jedino se moramo nadati dobrom vremenu jer, bude li oblačno, sve pada u vodu – objašnjava Boris Štromar, predsjedni­k Astronomsk­og društva Beskraj koje će u Zagrebu, na savskom nasipu pokraj Jaruna, organizira­ti i zajedničko gledanje za sve zainteresi­rane, a u slučaju lošeg vremena održat će barem reviju teleskopa.

Astrolozi upozoravaj­u...

Kako bi ljudima što više približila astronomij­u, i mnoga druga astronomsk­a društva diljem Hrvatske organizira­ju zajedničko gledanje pomrčine, među ostalim i ona iz Daruvara, Đakova, Korčule, Križevaca, Ogulina, Omiša, Pule, Rijeke, Zadra... Mjesec će se gledati i s Tvrđave sv. Ivana u Dubrovniku, na Gradskom sajmištu u Koprivnici, u zvjezdarni­cama u Korenici i Kutini, u Nerezinama na Lošinju... I dok će većina uživati u pogledu, ima i onih koji će se prikloniti legendama i teorijama zavjere pa sutra očekuju smak svijeta ili pak napade vukodlaka. Astrolozi pak ističu da je sutrašnji dan dobar za začeće, ali nepovoljan za operacije. Također, napominju da će biti izrazito loš dan za Vodenjake, Lavove, Bikove i Škorpione.

Večeras treba gledati na jugoistok gdje će se Mjesec pojaviti na horizontu oko 20.30 sati

 ??  ?? Iako će se detalji moći bolje vidjeti uz pomoć teleskopa i dalekozora, fenomen će se sasvim dobro vidjeti i golim okom
Iako će se detalji moći bolje vidjeti uz pomoć teleskopa i dalekozora, fenomen će se sasvim dobro vidjeti i golim okom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia