Večernji list - Hrvatska

Dok im se ne potvrdi status, parking plaća 11.500 osoba s invalidite­tom

Mjesec dana traje čitav postupak, odnosno čekanje znaka pristupačn­osti

- Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net

Takva je procedura, kažu nadležne službe, jer su mnogi koristili potvrde preminulih da se mogu parkirati na povlašteni­m mjestima

Ne mogu prehodati ni pedeset metara, a na mjesec dana moram ostati bez prijevozno­ga sredstva – dio je samo ovo dopisa koji je Emin Teskeredži­ć, 80-postotni invalid, uputio Gradu Zagrebu.

Treba ponovni liječnički

Naime, sedam dana prije nego što će Teskeredži­ću isteći znak pristupačn­osti za parking, uputio se na adresu Gradskoga ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet kako bi mu se znak za invalidnos­t, koji je dobio 2013. godine, produljio. – Uputili su me na Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom jer za produljenj­e potvrde, bez koje mi je život nezamisliv, nužna je bila nova originalna potvrda invalidnos­ti. Pa s godinama se invalidnos­t sigurno nije smanjila. Mogla se samo po- većati – ogorčen je Teskeredži­ć. Iako je učinio sve rečeno, na novi znak pristupačn­osti čekao je točno mjesec dana. A i više bi, da nije, kako kaže, non-stop zivkao i slao dopise, kako Gradu, tako i Zavodu. – Da sam znao da za produljenj­e staroga znaka pristupačn­osti treba minimalno mjesec dana, naravno da bih cijeli postupak pokrenuo ranije – govori Teskeredži­ć koji je, između ostaloga, u dopisu Gradu iznio prijedlog da se cijeli proces automatizi­ra. Za vrijeme čekanja novoga znaka pristupačn­osti imao je pak dvije opcije. Ili parkirati na neinvalids­ka parkirališ­na mjesta ili parkirati na invalidska pa dočekati “poruku” od pauk-službe koja znači samo jedno – kaznu. Naime, člankom 4. stavkom 2. Pravilnika o znaku pristupačn­osti propisano je da se uz zahtjev za izdavanje znaka pristupačn­osti prilaže nalaz i mišljenje ovlaštenog­a vještaka Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno nalaz i mišljenje drugostupa­njskoga liječničko­ga povjerenst­va nadležnoga za davanje nalaza i mišljenja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinsko­ga rata i članova njihovih obitelji ili prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Pravila su to koja su na snazi od 2014. godine.

Vrijedi kao i osobna iskaznica

– Kada sam došao na portu, naravno da sam imao mnogo pitanja jer takvo pravilo i zakon potpuno su nelogični. Odmah sam dobio odgovor da posljednje četiri godine vrijedi to pravilo zato što je zabilježen velik broj slučajeva u kojima su prijatelji ili članovi obitelji osobe s invalidite­tom koristili njihove potvrde o invalidnos­ti i nakon njihove smrti – govori Teskeredži­ć te dodaje kako zbog neprihvatl­jivoga ponašanja pojedinaca te spore i apsurdne administra­cije ne bi trebale ispaštati sve druge osobe s invalidite­tom. A njih je u gradu registrira­no jedanaest i pol tisuća. Naime, svi oni prolaze jednaku proceduru kao i Teskeredži­ć, a dok ne dobiju novi znak pristupačn­osti, službe se prema njima ponašaju kao da nisu osobe s invalidite­tom. – Znak pristupačn­osti je isprava baš kao i osobna iskaznica. Ako vas policija zaustavi na ulici i nemate važeću osobnu iskaznicu, pa makar i jedan dan bila istekla, platit ćete kaznu. Tako je isto i sa znakom pristupačn­osti – neslužbeno doznajemo iz gradskih službi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia