Večernji list - Hrvatska

Trebamo lex škver za Uljanik

Premijer je skloniji rješenju kroz predstečaj­nu nagodbu

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net

Krizu u Uljaniku treba hitno rješavati, složni su naši sugovornic­i iz parlamenta­rnih stranaka, no rješenja malo tko nudi Primorsko-goranski župan, SDPovac Zlatko Komadina predložio je jučer donošenje tzv. lex škvera te osnivanje kriznog stožera za brodogradn­ju. Ideju lex škvera neki su već u javnom prostoru iznosili, no čini se da njega nisu spremni ni premijer ni Vlada, iako izbjegavaj­u direktan odgovor na pitanje kako spasiti Uljanik u kojem je i 4,5 milijardi kuna državnih jamstava. Zanimljivo je da od SDP-a sada dolazi pohvala tog zakona, komentirao je jučer premijer Andrej Plenković Komadinin prijedlog da se na Uljanik primijeni dorađeni lex Agrokor. Podsjetio je da su provedene izmjene Zakona o predstečaj­noj nagodbi te da je Vlada Uljaniku u siječnju dala jamstvo od 96 milijuna eura. – Bilo bi dobro da to isto osvijeste oni koji kritiziraj­u, da nije bilo tih jamstava, pitanje je kako bi Uljanik funkcionir­ao proteklih sedam-osam mjeseci. Dok smo mi tu, ministri Horvat i Marić zajedno s HBOR-om gledaju kako premostiti krizu likvidnost­i. Dugoročno, odgovornos­t je na upravi i strateškim partnerima – poručio je premijer iz Divulja zaključivš­i da će Vlada napraviti sve kako bi se održala brodogradn­ja. Zlatko Komadina zato predlaže osnivanje kriznog stožera za brodogradn­ju s predstavni­cima ministarst­va gospodarst­va i financija, uprave Uljanika i 3. maja te vlasnika, kako bi se žurno našla rješenja. Pulski gradonačel­nik, IDS-ovac Boris Miletić kaže da je nužno dobiti jasan stav države o strateškim gospodarsk­im granama, a tako i brodogradn­ji. Kroz to, nastavlja, treba osmisliti mehanizme financiran­ja, ne kroz subvencije ili dotacije države, ali ipak uz neku pomoć države. – Uljanik sigurno ima budućnost, a hoće li to biti kroz lex škver, programe HBOR-a ili nešto treće, odlučuje država – tvrdi Miletić. U ostalim parlamenta­rnim strankama vjeruju da Uljanik treba spasiti, no prijedloga kako to napraviti ipak nema.

 ??  ?? NA 34 CELZIJEVA STUPNJA znojili su se jučer Riječani, dok je aljaski malamut jučer uživao u svježini i hladovini na izvoru Rječine. Pravo mjesto za odmor od pasjih vrućina!
NA 34 CELZIJEVA STUPNJA znojili su se jučer Riječani, dok je aljaski malamut jučer uživao u svježini i hladovini na izvoru Rječine. Pravo mjesto za odmor od pasjih vrućina!
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Čekaju plaće Radnici Uljanika i dalje čekaju informacij­u o svojoj budućnosti
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Čekaju plaće Radnici Uljanika i dalje čekaju informacij­u o svojoj budućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia