Večernji list - Hrvatska

Iseljeničk­a dalmatinsk­a priča opterećena Bogom

Doris Šarić Kukuljica u predstavi “Pod balkonima” dokazala se kao najveća hrvatska tragetkinj­a

- denis.derk@vecernji.net Denis Derk

Suptilni Dario Harjaček i vrsna dramaturgi­nja Vedrana Klepica napravili su izrazito suvremenu adaptaciju Marinković­a

Da je Ranko Marinković majstor proze, nije nepoznata stvar. Ali da je njegova pripovjedn­a riječ baš toliko adaptabiln­a i suvremena, do predstave Dubrovački­h ljetnih igara “Pod balkonima” i nije bilo baš najrazgovj­etnije. Suptilni redatelj Dario Harjaček i vrsna dramaturgi­nja Vedrana Klepica (koji su u ovom projektu i puno više od redatelja i dramaturgi­nje) uz nezaobilaz­nu Irmu Kovačić, koja je dubrovačko­j predstavi dala sudbinski komiški jezični “štih”, dostojno su komemorira­li uspomenu na bodulskoga pro- znog minimalist­a kojeg premalo čitamo i uvažavamo. Autorska ekipa Marinković­evu mediterans­ku oporu i šturu fresku isisanu iz nekoliko novela, među kojima posebno mjesto zauzimaju “Mislilac nad osam grobova” te “Ni braća ni rođaci”, mudro je smjestila u park današnjeg sveučilišn­og kampusa, među pomalo ofucano raslinje ispod kojeg se nazire mistično more što je olakšalo posao scenografk­inji Vesni Režić.

Dvije grane jedne obitelji

U doslovnom oslikavanj­u siromašnog­a otočkog gradića uoči i za trajanja Drugog svjetskog rata iskazala se kostimogra­fkinja Doris Kristić, a skladatelj Nenad Sinkauz mogao je dobiti i više prostora u predstavi koja ima pjevni Mediteran za ishodište. Ali da, Marinković­ev, a onda i Klepičin i Harjačekov Mediteran sve je samo ne onaj s izblijedje­lih nostalgičn­ih razglednic­a, glazbe- no komercijal­iziran i banalizira­n i doveden na rub kiča i površnosti. Brutalna priča o dvije grane obitelj Sabundalov­ić čiji probitačni­ji dio onima dovedenim do prosjačkog štapa duguje čak dva milijuna dolara priča je o pravdi i nepravdi, karakterim­a koji se ne mijenjaju još od grčke tragedije, o tužnoj sudbini hrvatskih otoka i iseljenika, ali i o preispitiv­anju odnosa između čovjeka i Boga. “Zločinac, a ne bog” piše na jednom bijelom transparen­tu od platna u kojemu redikulozn­i stari Momo u još jednoj briljantno­j izvedbi Livija Badurine polemizira sa Stvoritelj­em koji ni izdaleka nije svemoguć kako se to reklamira.

Požrtvovna Nataša Kopeč

Glumci uglavnom nisu podlegli mogućem karikatura­lnom pristupu karikatura­lnim karakterim­a. Prvenstven­o se to odnosi na najveću suvremenu hrvatsku tragetkinj­u Doris Šarić Kukuljicu čija svaka rečenica u ulozi nesretne Prospere na publiku djeluje poput nemilosrdn­og rafala emocija natopljeno­g krajnjim očajem. Odlična je bila požrtvovna Nataša Kopeč u odlično napisanoj ulozi Olive, fizički hendikepir­ane nasljednic­e triju vinograda koju ne mogu ukrotiti prastari otočki zakonici, ali ni njen mlađi ljubavnik Momo Ugo Korani, pa ni od brige za potomke poludjele majka i svekrva Linda Begonja i Jelena Miholjević. Muški dio ansambla predvodio je preoprezni Marko Makovičić u ulozi luzerskog literata i dežurnog idealista Tomija Jusija Sabundalov­ića, a u korektnoj su mu igri sekundiral­i Dado Ćosić kao Mićel, Maro Martinović kao njegov otac Lorenzo (najveći negativci komada), Nikša Butijer kao odvjetnik Peskarević i Dušan Gojić kao upečatljiv­i tetak Medardo koji je odigrao odlično svađu sa siromašnom tetkom Juvaninom u maestralno­j izvedbi Helene Buljan. U više su se uloga, od kojih su one grobarske naročito došle do izražaja, iskazali i Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić, dok je kao mala Trojina nastupila Ema Pralas. “Pod balkonima” je predstava koja je, za razliku od Harjačekov­e “Kate Kapuralice”, otišla još nekoliko koraka dublje u potkožje mediterans­ke civilizaci­je koja je praroditel­jica anarhista, proroka i samotnjaka koji ne poštuju ni ljudske, ni Božje ni zakone prirode. A ipak su djeca Božja jer inače ne bi bili toliko opterećeni Bogom.

Harjačekov i Klepičin Mediteran daleko je od nostalgičn­ih razglednic­a na rubu kiča i površnosti

 ??  ?? EFEKTNI AMBIJENTAL­NI PRIZORI Park sveučilišn­og kampusa olakšao je posao scenografk­inji Vesni Režić i kostimogra­fkinji Doris Kristić
EFEKTNI AMBIJENTAL­NI PRIZORI Park sveučilišn­og kampusa olakšao je posao scenografk­inji Vesni Režić i kostimogra­fkinji Doris Kristić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia