Večernji list - Hrvatska

Dinamo je kralj kvalifikac­ija

Plavi su izborili 14. nastup u europskim skupinama, prođu li preko Young Boysa, igrat će sedmi put u skupini Lige prvaka i daleko su najbolji klub s ovih prostora

- Robert Junaci

Cilj smo ostvarili, sad ćemo pokušati ostvariti i svoj san Ligu prvaka, ističu u Dinamu uoči dva odlučujuća susreta sa švicarskim prvakom

Sezona za Dinamo teško da je mogla početi bolje. Cjepidlake će plavima zamjeriti remi s Rudešom na startu HNL-a, ali on je zapravo potpuno nevažan u svjetlu svega što je maksimirsk­a momčad napravila dosad. Pogotovu ako se start ove sezone usporedi s prošlim ljetom kada su plavi nakon dugo vremena ostali bez igranja u skupini europskih natjecanja.

30 milijuna eura od prodaje

Sada stvari izgledaju sjajno za plave. Dijele prvo mjesto na tablici HNL bez obzira na taj kiks protiv Rudeša, a već su osigurali i igranje u Europi do jeseni. Hoće li to biti u bogatoj Ligi prvaka ili će se morati zadovoljit­i Europskom ligom, naravno da nije svejedno, ali cilj su ostvarili. – Europska jesen naš je cilj, a naš je san igrati u Ligi prvaka – ponavljaju stalno u Dinamu, govori to i trener Nenad Bjelica koji je dobro posložio i kadrirao momčad. Ona će doživjeti određene promjene, pomalo ovisno i o tome u kojem će europskom natjecanju plavi nastaviti svoj europski put, kadar je ipak prevelik iako će Dinamo do zimske stanke odigrati ogroman broj utakmica. Osim sportskog uspjeha, Dinamo je ostvario i zamjetan financijsk­i rezultat koji mu jamči lijep život još dosta vremena. Uđu li u Ligu prvaka, inkasirat će 15,25 milijuna eura i još zarađivati novac za svaki osvojeni bod. Prema svojoj dosadašnjo­j povijesti u LP-u, na to plavi ne bi smjeli previše računati jer tu nisu “uzimali lovu”, ali tko zna, današnji Bjeličin Dinamo je natjecatel­jska momčad. No i Europska liga, bude li dobrih rezultata, može donijeti sedam-osam milijuna eura. Kad se tome doda da su ovog ljeta prodani Ćorić, Sosa, Benković i Soudani, a to je još oko 30 milijuna eura, jasno da je da su plavi bezbrižni i da se mogu posvetiti ostvarivan­ju što boljih rezultata. Za ostvarenje svojih snova trebaju proći Young Boys, švicarskog prvaka koji je na papiru favorit. Taj švicarski klub još nikad nije igrao u skupini Lige prvaka, dok bi Dinamu to bio sedmi put da se nađe u skupini tog elitnog natjecanja, a već je sad osigurao svoj 14. nastup u skupini nekog od europskih klupskih natjecanja. I na ovim prostorima po tome je nedodirlji­v. Otkad Hrvatska igra u europskim klupskim natjecanji­ma (od sezone 1993./94.), Hajduk je samo jednom bio u skupini Lige prvaka, u sezoni 1994./95. i jednom u skupini današnje Europske lige (2010./11.). Susjedi s kojima se volimo uspoređiva­ti također su znatno slabiji od Dinama, Partizan je tako deset puta igrao u raznim skupinama, a Crvena zvezda samo triput od te sezone 1993./94. I to sva tri puta u Europskoj ligi, a nijednom u Ligi prvaka. Dinamo prednjači na ovim prostorima i po broju odigranih utakmica u Europi, uzvratni susret protiv Astane bio je 200. nastup plavih, prati ga beogradski Partizan sa 190 utakmica, Zvezda je odigrala 168, a Hajduk 116. Ove sezone Hajduk se već oprostio od Europe, ispao je od Steaue. Zvezda je u poziciji kao i Dinamo, igra u play-offu Lige prvaka sa Salzburgom, a Partizan je u play-offu Europske lige i tamo će imati težak posao protiv Beşiktaşa. Dinamo tako sigurno pred sobom ima još osam utakmica i u Europi će igrati do sredine prosinca.

Neuspješni u skupinama

Plavi na put u Bern na prvi susret play-offa Lige prvaka s Young Boysima kreću danas ujutro u devet sati, uzvrat se igra sljedećeg utorka u Maksimiru i u te dvije utakmice sa švicarskim prvakom zapravo ćemo vidjeti pravu sliku Dinama. Dosad smo vidjeli odličnih izdanja, pokoju lošu partiju ili slabije poluvrijem­e, ali vidjeli smo Dinamo koji izgleda kao momčad i to je najveća dobit, ali to i daje nadu da plavi doista mogu biti kompetitiv­ni u Europi. Dosad nisu uspijevali proći skupinu, možda će ova 14. prilika konačno biti rezultatsk­i opipljiva. U Ligi prvaka stalno su upisivali negativne rekorde, zapravo od 1998./99. nisu imali opipljivih uspjeha osim sporadični­h kao što je remi na Old Traffordu s Manchester Unitedom ili pobjeda nad Arsenalom u Zagrebu. Te 1998. Zlatko Kranjčar poveo je momčad nakon uspješnih kvalifikac­ija protiv Celtica, skupinu je zaključio Velimir Zajec koji je u zadnje tri utakmice u skupini osvojih sedam bodova. I to je bilo dovoljno za drugo mjesto u skupini. Nažalost za plave, tada je samo pobjednik skupine išao dalje. Plavi su kvalifikac­ije zasad sjajno odradili, ali to su obično tako i radili, pa i Uefa ih je prozvala kraljevima kvalifikac­ija.

Dinamo je u sezoni 1998./99. bio drugi u skupini, ali tada je dalje išao samo jedan

 ??  ?? Kapetan Dinama Arijan Ademi uspješno je vodio plave protiv Hapoela i Astane do play-offa Lige prvaka
Kapetan Dinama Arijan Ademi uspješno je vodio plave protiv Hapoela i Astane do play-offa Lige prvaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia