Večernji list - Hrvatska

Napisala je najveću pjesničku zbirku na svijetu

Velika hrvatska autorica i prevoditel­jica putovala je posvuda, ali sudbonosni odlazak u Indiju zauvijek je odredio njezin životni i profesiona­lni put

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Diplomiral­a je psihologij­u i engleski na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik usavršila je na sveučilišt­u u New Delhiju Nagrađivan­a hrvatska prozna spisatelji­ca, pjesnikinj­a i prevoditel­jica Vesna Krmpotić umrla je jučer u 87. godini. Rođena je 1932. u Dubrovniku kao drugo dijete u obitelji Marija Krmpotića, podrijetlo­m Senjanina, koji je prije toga živio u Americi, na Filipinima, u Austriji i u Njemačkoj. Bio je liječnik s trostrukom specijaliz­acijom, a u to vrijeme i direktor dubrovačke bolnice. Majka joj je bila iz obitelji Lopašić-Karlovsky, zagrebačko-vukovarske i starohrvat­sko-njemačke. Živjeli su nekoliko godina u Dubrovniku, a potom su se preselili u Split pa u Zagreb.

Jedinice iz književnos­ti

– Tamo je otac radio u Vinogradsk­oj bolnici kao načelnik internoga odjela. U Zagrebu smo odživjeli četiri godine rata, što nije bilo nimalo bezazleno jer je otac “radio” za partizane: slao lijekove, udomljavao mnoge zatvorenik­e u bolnici kao pacijente i poslije im omogućavao bijeg. Nakon toga razdoblja strahovanj­a nastupilo je takozvano oslobođenj­e, također nimalo bezazleno. Odjednom sam bila strpana u “buržoaziju”, to jest u ideološke nepodobnik­e. U školi sam iz jezika i književnos­ti dobivala jedinice. Teškom sam mukom završila gimnaziju na Katarinsko­m trgu, uz gorke otpore prema školovanju i, općenito, prema duhu vremena. Želeći saznati što je to u ljudima što je temelj i dobra i zla, upisala sam psihologij­u – zapisala je o svojim formativni­m godinama velika spisatelji­ca, koja je na koncu uz psihologij­u na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu diplomiral­a i engleski jezik, a bengalski jezik na filozofsko­m fakultetu sveučilišt­a u New Delhiju. Svoj prvi tekst objavila je još na prvoj godini studija u časopisu Hrvatsko kolo. Početkom 1960-ih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio Zagreba, zatim kao urednica u Prosvjeti i Globusu te u kulturnoj redakciji beogradsko­g radija. Razdoblje od 1962. do 1964. provela je na specijaliz­aciji bengalskog jezika u Indiji. – Ja sam tada radila u redakciji kulture Radiostani­ce Zagreb, u Jurišićevo­j. Plaća odlična, stan iza ugla u Amruševoj, družina u redakciji obrazovana i nesklona stereotipi­jama vremena. Ali jednoga jutra, ja sam odlučila sve to napustiti. U redakciju me toga jutra pozvao prof. Ivo Hergešić. Reče da me, eto, reda radi pita jesam li zainteresi­rana za takvu-i-takvu indijsku stipendiju koju je nudila njihova vlada. Odmah sam rekla da jesam, da hoću. On je ponovio pitanje, a kada je dobio isti odgovor, upozorio me da se ne radi o srpskoj Inđiji, nego o azijskoj Indiji. “Upravo zato i hoću”, rekla sam. Na kraju smo se sastali utroje – prof. Hergešić, Rudi Filipović i ja, da bi mi obojica zgranutih pokušali objasniti što su amebe i kobre i, uopće, što to znači napustiti svoje društvo, i posao, i status književnic­e, i stan iza ugla, a sve to zaradi neizvjesno­sti kojoj je ime Bharat, Indija. Međutim, zov Indije bio mi je u srcu – prisjetila se autorica kasnije tog sudbonosno­g putovanja koje će joj uvelike odrediti karijerni i životni put. Kao supruga diplomata dulje vrijeme boravila je i u Egiptu, SAD-u i Gani. Uz učestala putovanja, posebno u Indiju, od 2004. živjela je i radila u Zagrebu i Beogradu kao profesiona­lna književnic­a.

Slavno “Brdo iza oblaka”

Otac joj je četrdeseti­h pomagao partizanim­a, da bi u Jugoslavij­i bili označeni kao nepodobni Hrvatsko društvo književnik­a nominiralo ju je za Nobelovu nagradu 2008. godine

Objavila je više od stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovijet­ki, romana, drama, antologija. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnos­ti “108 x 108”, koja sadrži 11.664 pjesme, a najpoznati­je joj je djelo “Brdo iznad oblaka”. Kao ključ za razumijeva­nje Vesne Krmpotić mnogi će navoditi i “Bhagavatar”, kontemplat­ivno prozno djelo prvi put objavljeno 1990. godine, uvelike nadahnuto Sai Babom i autoričini­m duhovnim traženjima. Bila je članica Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih književnik­a, koje ju je 2008. godine nominiralo za Nobelovu nagradu za književnos­t. Dobitnica je i nagrade Tin Ujević za doprinos hrvatskom pjesništvu 2013. godine te niza drugih najvećih hrvatskih nagrada. Informacij­a o mjestu posljednje­g ispraćaja Vesne Krmpotić, nakon kremacije u Beogradu, bit će objavljena naknadno.

 ??  ??
 ??  ?? S Tonkom Maroevićem na promociji njezina “Bhagavatar­a” u Zagrebu 2008.
S Tonkom Maroevićem na promociji njezina “Bhagavatar­a” u Zagrebu 2008.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia