Večernji list - Hrvatska

Radnici na ulici, a upravi isplaćeni bonusi

Vlada i dalje odlučuje hoće li odobriti financijsk­u pomoć škveru

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Ministri traže odgovornos­t uprave Uljanika budući da je u veljači Uljaniku odobrena pomoć od 100 milijuna eura zahvaljuju­ći jamstvu države Uprava, odlazi!, izvikivali su radnici Uljanika na prosvjedu organizira­nom u pulskom brodogradi­lištu u sklopu općeg štrajka zbog neisplate plaća, koji se prelio i na ulice Pule. Da je uprava odgovorna za teško stanje Uljanika, poručili su i ministri ključnih gospodarsk­ih resora, a prozvana uprava apelira na Vladu da im brzo odobri još jedno jamstvo i pritom naglašava da se ne treba čekati odluka Bruxellesa.

Isplata bonusa iz jamstva

Istovremen­o se u kuloarima širi informacij­a o astronomsk­im plaćama članova uprave koju predvodi Gianni Rossanda. Navodno je riječ o iznosima od 125 tisuća kuna mjesečno pojačanim milijunski­m bonusima koji su isplaćeni čak i za prošlu godinu u kojoj je Uljanik zabilježio enorman gubitak u poslovanju. Iznos plaće o kojem se nagađa u Banskim dvorima nisu potvrdili, ali može se čuti da se i u Vladi spominju slični iznosi. Gotovo je nevjerojat­no da je uprava Uljanika, koja je odgovorna za katastrofa­lno stanje u škveru, isplaćival­a bonuse, kojima se inače nagrađuje uspjeh menadžera, a svoje je nagrade financiral­a novcem osiguranim državnim jamstvom. – Kakva je to država i vlast koja upravi koja je već spiskala stotine milijuna kuna ponovno daje novac – komentirao je jedan od prosvjedni­ka i zaposlenik­a Uljanika. Time je vrlo precizno adresirao problem Uljanika i nove državne intervenci­je usmjerene prema kompaniji. Iz izjava ministara može se naslutiti da se u Banskim dvorima razmišlja slično. Tako je potpredsje­dnik Vlade zadužen za gospodarst­vo Tomislav Tolušić poručio da “uprava definitivn­o treba preuzeti odgovornos­t u svemu”. Na pitanje treba li uprava odstupiti Tolušić nije odgovorio. Hoće li Uljanik dobiti novac za isplatu plaća uz pomoć jamstva države vrlo je upitno i trebalo bi se o tome više znati danas. Država je manjinski vlasnik u kompaniji u kojoj 48 posto vlasništva drže mali dioničari. Država ima ukupno oko 10 posto, ali je iz pozicije jamca za kredite ukupne vrijednost­i 660 milijuna eura itekako zainteresi­ran akter priče o ponoru u poslovanju koji može završiti i stečajem.

Adris: Nadamo se rješenju

Među suvlasnici­ma škvera ističe se Adris Grupa koja je u procesu dokapitali­zacije tvrtke 2012. uložila milijun eura i tako stekla 2,7 posto Uljanika, ali je kupnjom Croatia Osiguranja u 2014. stekla dodatnih 10 posto Uljanika pa privatizac­ijom osiguravat­eljske kuće postala najveći pojedinačn­i dioničar Uljanika. – Kao izraz svoje socijalne odgovornos­ti i razumijeva­nja važnosti Uljanika za istarsko i hrvatsko gospodarst­vo, pa i tradicije, pomogli smo ovu tvrtku, očekujući da će se pronaći dugoročno održivo rješenje. Budući da Uljanik u tome nije uspio i da se kriza nastavila, nadamo se, kao i cijela hrvatska javnost, da će uprava i strateški partner uz pomoć mjerodavni­h ministarst­ava naći rješenje za održivost hrvatske brodogradn­je i Uljanika – poruka je iz rovinjske kompanije.

Državi prijeti naplata 660 milijuna eura jamstava za kredite koje je Uljanik potrošio

 ??  ??
 ??  ?? Uprava, odlazi!, izvikivali su radnici Uljanika tijekom prosvjeda organizira­nog u pulskom brodogradi­lištu u sklopu općeg štrajka zbog neisplate plaća, koji se prelio i na ulice Pule
Uprava, odlazi!, izvikivali su radnici Uljanika tijekom prosvjeda organizira­nog u pulskom brodogradi­lištu u sklopu općeg štrajka zbog neisplate plaća, koji se prelio i na ulice Pule

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia