Večernji list - Hrvatska

Nećemo izručiti Hernadija jer ne bi imao pošteno suđenje

Europski uhidbeni nalog još je na snazi u EU, tako da će Hernadi živjeti u zlatnom kavezu – komentirao je Ivan Turudić

-

Sutkinja je iznijela kronologij­u slučaja i istaknula odluke Ustavnog suda koji je ukinuo sudske presude protiv Sanadera za Hypo i INA - MOL Sandra Veljković, Marinko Jurasić Ako je Ivo Sanader, kao hrvatski državljani­n, imao takav tretman u pravosuđu, što može očekivati stranac, poručila je, između ostalog mađarska sutkinja koja je u četvrtak u Budimpešti odlučila da Mađarska neće predati šefa MOL-a Hernadija hrvatskom pravosuđu temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN). Hernadiju će tako u Hrvatskoj suditi u odsutnosti za navodno davanje mita Sanaderu u zamjenu za upravljačk­a prava u MOL-u. Sudac Ivan Turudić, kojega je sutkinja apostrofir­ala govoreći o riziku od nepravično­g suđenja, kaže: Primili smo na znanje odluku. EUN je još na snazi u EU tako da će Hernadi živjeti u zlatnom kavezu.

“Pravosudno maltretira­nje”

Obrazložen­je odluke trajalo je 45 minuta i u njemu je sutkinja iznijela glavne točke odluke, prvenstven­o rizik od nepravično­g suđenja u Hrvatskoj gdje se, aludirala je, provodi pravosudno maltretira­nje šefa MOL-a. Iznijela je kronologij­u cijelog slučaja i istaknula odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo presude sudova za Hypo i INA-MOL protiv Sanadera, te arbitražu između Hrvatske i MOL-a u Ženevi. – Postupak dokazivanj­a kaznenog djela primanja mita u slučaju INA - MOL bio je kompromiti­ran do stupnja koji se mora kvalificir­ati kao povreda prava na pravično suđenje. Upletanje elemenata, osobito onog vezanog uz dokazivanj­e da su ugovori koje je s MOL-om sklopila Vlada protivni interesima Hrvatske, stvorilo je dojam da se podnositel­ju kao predsjedni­ku Vlade ne sudi samo za primanje mita za koje je optužen, što je protivno jamstvima pravičnog suđenja – citirala je sutkinja dio odluke Ustavnog suda. Govoreći o Turudiću, citirala je rješenje Vrhovnog suda o njegovu izuzeću iz suđenja Sanaderu, zbog komentara i kritika odluke Ustavnog suda. – Predsjedni­k suda ne smije kompromiti­rati sudski postupak u kojem je istaknuta sumnja u nepristran­ost kao predsjedni­ka vijeća – kazala je.

“Idemo dalje”

Mađarska je sutkinja istaknula i odluku Europskog suda, donesenu isti dan kad i odluka o hrvatskom EUN-u. Irska je od Suda tražila odgovor mora li predati svog državljani­na Poljskoj, navodeći manjkavost­i tamošnjeg pravosuđa. Europski sud je odlučio da, ako postoje dokazi o opasnosti od povrede prava na pošteno suđenje, sud države koja treba izručiti svog državljani­na to mora uzeti u obzir. Uz rizik od nepravično­g suđenja, sutkinja je navela i to da je u Mađarskoj Hernadiju već presuđeno za slučaj mita. Hernadijev­a je bivša suradnica Ilona Banhegyi 2013. tužila Hernadija da nije dioničare obavijesti­o o istrazi koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega zbog korupcije te da je taj slučaj utjecao na cijenu dionica. Tužba je odbačena 2014. Sudac Ivan Turudić kaže da su odluku mađarskog suda primili na znanje. – Županijski sud u Zagrebu o tome će obavijesti­ti Europski sud, što je od nas i traženo. I idemo dalje – komentirao je jučer Turudić. Nije vidio odluku, pa je govorio na osnovi napisa u medijima. – Ni arbitraža ni Ustavni sud nisu tijela koja odlučuju o kaznenoj odgovornos­ti. Ustavni je sud odbacio tvrdnju da su hrvatski sudovi bili pristrani na štetu Sanadera. Nije rekao da suđenje nije bilo pravično, već da je bilo povrijeđen­o pravo na djelotvorn­o pravno sredstvo na obrazložen­u odluku. Temeljni dokaz vladavine prava u Hrvatskoj je upravo odluka Ustavnog suda. Usto, EUN je išao upravo u korist Hernadija. Sud u Luxembourg­u je rekao da je pravo suda koje izdaje EUN da ga propituje baš zato što zadire u prava osobe protiv koje je izdan. Da je Europski sud dao negativnu odluku, EUN bi bio povučen – objašnjava Turudić. O argumentu ne bis in idem (dva puta suđenje za istu stvar), kaže da je to suprotno odluci Europskog suda. – Mađari su se i u očitovanju Sudu na to pozivali, ali je Sud to držao toliko relevantni­m da se nije ni imao potrebu o tome očitovati. Usto, ta je odluka poništena u Mađarskoj. Mađarska je suverena država i radi što misli da bi trebala raditi i nije naše, a pogotovo moje, da se nad tim skanjujemo – kazao je Turudić.

DAVOR BOŽINOVIĆ: U ovom je trenutku oko 700 tisuća ilegalnih migranata u Italiji koji ne znaju svoj krajnji cilj, a nitko ne želi da se to dogodi Hrvatskoj

 ??  ?? Sutkinja je u obrazlagan­ju odluke aludirala da se u Hrvatskoj provodi pravosudno maltretira­nje šefa MOL-a
Sutkinja je u obrazlagan­ju odluke aludirala da se u Hrvatskoj provodi pravosudno maltretira­nje šefa MOL-a
 ?? G. STANZL/PIXSELL ?? Sudac Ivan Turudić
G. STANZL/PIXSELL Sudac Ivan Turudić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia