Večernji list - Hrvatska

Izborili smo se protiv antena, a sad ih evo opet

Shopping centar Point 2013. je maknuo sa svog krova repetitore jer su se građani bunili, a ovog su se tjedna antene su se opet postavljal­e

- Hana Ivković gradska@vecernji.net

Kad je Shopping centar Point prije pet godina ugasio bazne stanice za pojačavanj­e mobilnog signala na svom krovu, građani kvarta Vrbani III mislili su da je njihova bitka s antenama i njihovim opasnim zračenjem napokon završila. No prije dva dana kamioni su se uparkirali pred Point s novim antenama, a uskoro su uslijedili i radovi na krovu.

Prema GUP-u ne može

– Opet su počeli radovi postavljan­ja novih antenskih prihvata koji su ovog puta kamufliran­i u obliku dimnjaka – rekao je zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek dodavši da su stare antene, koje su proteklih pet godina stajale isključene, uklonjene. Razlog protivljen­ju radova, kaže Petek, jest to što oni u nekoliko točaka krše zagrebački Generalni urbanistič­ki plan (GUP). Antene koje će se postaviti, kaže, samo su 150 metara od škole i vrtića, a prema GUP-u ne bi smjele biti u zoni socijalnih i obrazovnih ustanova. Također, kako kaže, prema odredbama te se antene smiju postaviti samo na visini od 12 metara višoj od svih objekata u krugu od 100 metara, što u ovom slučaju nikako ne vrijedi. – Grad mora reagirati na ovo tako da provjeri sukladnost glavnog projekta radova s GUP-om i, ako projekt ne udovoljava, pokrenuti inspekciju – rekao je.

Napad na zdravlje

No, kako kaže Gordan Ciglar iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet, takvo što nije u njihovoj nadležnost­i. – Ne provjerava­mo je li glavni projekt u skladu s GUP-om, to radi samo glavni projektant. Ako netko primijeti da se gradi u suprotnost­i s GUP-om, slobodan je pozvati građevinsk­u inspekciju – rekao je Ciglar. A da su građani uplašeni zbog antena, istaknuo je Zdravko Anđel, predsjedni­k Hrvatske udruge za zaštitu od elektromag­netskog zračenja, koji kao sredstvo borbe protiv antena ne isključuje ni prosvjed. – Stanari Vrbana vrlo su uznemireni. Mislili smo da smo se riješili antena prije pet godina, kad su ih prvi put postavili bez naše suglasnost­i, a sad se ponovno moramo boriti. Doživljava­mo ovo kao napad na naše zdravlje – rekao je Anđel. Iz uprave Pointa na naše su pitanje o postavljan­ju novih baznih stanica na svoj krov samo kratko odgovorili kako nemaju komentara.

U Gradu kažu da nisu zaduženi da provjere je li sve u skladu s GUP-om te upućuju na inspekciju

 ??  ?? Odlučno protiv Jučer su održali i presicu
Odlučno protiv Jučer su održali i presicu
 ??  ?? Strojevi su na Vrbane stigli ovaj tjedan i montirali antene na krov Pointa
Strojevi su na Vrbane stigli ovaj tjedan i montirali antene na krov Pointa
 ??  ?? Skrivene od pogleda Antene su kamufliran­e u dimnjake, kažu stanovnici na zapadu grada
Skrivene od pogleda Antene su kamufliran­e u dimnjake, kažu stanovnici na zapadu grada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia