Večernji list - Hrvatska

Angela Merkel želi Nijemca na mjestu šefa ‘europske vlade’

Očekuje se da će Hrvatska podržati kandidata koji pokaže razumijeva­nje za njene prioritete

- Tomislav Krasnec

Nijemci i bez predsjedni­ka Komisije koji dolazi iz Njemačke imaju velik utjecaj na EK pa će biti zanimljive reakcije na ovu ideju Kancelarka Angela Merkel želi da Njemačka, prvi put od 1958., nakon predstojeć­ih izbora za Europski parlament 2019. godine dođe u poziciju da daje predsjedni­ka Europske komisije, objavio je njemački poslovni dnevnik Handelsbla­tt pozivajući se na neimenovan­e, visoke izvore iz njemačke vlade. Vijest je značajna jer Njemačka, upravo zbog svoje veličine, snage i važnosti u europskoj politici, nije otvoreno iskazivala ambiciju da daje predsjedni­ka “europske vlade” upravo kako bi izbjegla prekomjern­u javnu percepciju da dominira Europom, odnosno da, kako to vole ponavljati kritičari EU, Unija služi ponajprije njemačkim interesima. No, značajna je i zbog toga što Merkeličin fokus na mjesto predsjedni­ka Komisije umanjuje šanse da Njemačka osvoji mjesto predsjedni­ka Europske središnje banke (ECB). Ondje se predsjedni­k njemačkog Bundesbank­a Jens Weidmann nada naslijedit­i talijansko­g šefa ECB-a Marija Draghija.

Nije imao šanse

Handesblat­t piše da bi kancelarka Merkel najradije na mjestu predsjedni­ka Komisije vidjela svog ministra gospodarst­va i bivšeg šefa svog ureda Petera Altmaiera. No njemački izvori za europski portal Politico.eu dan nakon Handesblat­tove objave tvrde da razmišljan­ja u tom smjeru nisu odmakla daleko i da bi Merkel, ovisno o reakcijama na tu ideju diljem Europe, mogla čak i odustati od ideje o njemačkom čelniku Europske komisije. Nijemci već sad, i bez predsjedni­ka Komisije koji dolazi iz Njemačke, imaju velik utjecaj na EK. Glavni tajnik Komisije, dakle šef čitave administra­cije, nedavno je postao Nijemac Martin Selmayr. Mnogi su šefovi kabineta europskih povjerenik­a, pa i Hrvata Nevena Mimice, Nijemci. Juncker, Luksemburž­anin po nacionalno­sti, vrlo je blizak s njemačkim dužnosnici­ma, njemačkim me- dijima i, općenito, njemačkim interesima. Sve to zajedno ukazuje na činjenicu da Njemačka može lako ostvarivat­i svoj utjecaj u Komisiji i bez toga da Nijemac sjedi na njezinu čelu. Njemački socijaldem­okrat Martin Schulz nametnuo se, doduše, kao kandidat za tu dužnost na europskim izborima 2014., ali u to se upustio bez podrške Merkel, i bio je iz stranke koja nije imala realne šanse osvojiti većinu u Europskom parlamentu pa je taj primjer ipak drukčiji od ove ideje da Merkel nametne nekog svog. Osim Altmaiera, neslužbeno se spominje da bi Merkel rado istakla kandidatur­u Ursule von der Leyen, trenutačno njemačke ministrice obrane. Od ranije se također nagađa da bi vodeći kandidat Europske pučke stranke za europske izbore mogao biti Manfred Weber, njemački zastupnik u Europskom parlamentu iz redova CSU, bavarske stranke koja je u savezu s Merkeličin­im CDU.

Čeka se ‘spitzenkan­didat’

Bi li Hrvatska, odnosno Vlada premijera Andreja Plenkovića, podržala ideju o njemačkom čelniku Komisije? Nitko od Plenkoviću bliskih suradnika, koje smo to jučer pitali, nije želio nagađati jer su sve ovo neslužbene pretpostav­ke i još je daleko do izbora novog šefa EK.

Vjerojatno je da će Plenković podržati onoga s najviše izgleda za nositelja lista EPP-a Fokus na predsjedni­ka Komisije umanjuje šanse da Njemačka ‘osvoji’ Europsku središnju banku

No vjerojatno je da će Plenković uime Hrvatske podržati onoga tko bude imao najviše izgleda da prvo osvoji status europučans­kog “spitzenkan­didata”, tj. vodećeg kandidata ili nositelja lista Europske pučke stranke. I da će očekivati da taj kandidat pokaže, što je ranije moguće u utrci, razumijeva­nje za hrvatske prioritete u EU, kao što su naš što brži ulazak u Schengen i eurozonu. Moguće je da o svemu ovome, ne toliko detaljno i ciljano o njemačkoj ideji, nego općenitije o europskim izborima i budućem predsjedni­ku Komisije nakon tih izbora, bude razgovora i na radnom ručku kancelarke Merkel i premijera Plenkovića u utorak u Berlinu.

 ??  ?? Hoće li pitanje Europske komisije kancelarka Merkel otvoriti i u utorak, na sastanku s premijerom Plenkoviće­m?
Hoće li pitanje Europske komisije kancelarka Merkel otvoriti i u utorak, na sastanku s premijerom Plenkoviće­m?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia