Večernji list - Hrvatska

Ratovao u Ukrajini pa ga uhitili

Šefu Četničkog pokreta Bratislavu Živkoviću prijeti 8 godina zatvora

- branimir.bradaric@vecernji.net Branimir Bradarić

Živković je obuhvaćen istragom Ukrajine o sudjelovan­ju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini Prema nalogu višeg javnog tužiteljst­va, u Kruševcu je srbijanska policija uhitila Bratislava Živkovića (42), zapovjedni­ka paramilita­rne grupe koja sebe naziva Četničkim pokretom. Živković je uhićen zbog sumnje da je organizira­o sudjelovan­je u ratu u stranoj državi. Kako prenose srbijanski mediji, Živković je obuhvaćen istragom ukrajinsko­g glavnog tužiteljst­va o sudjelovan­ju šestorice državlja- na Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih separatist­a, u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje je bio dio ekstremne desničarsk­e organizaci­je “Unité Continenta­le”.

Protjeran iz Rumunjske

Na internetu je moguće pronaći niz njegovih fotografij­a s ratnih područja na kojima ima veliku bradu, šubaru i kokardu te je odjeven u vojnu odoru. Vide se i razna odličja, ali i različito naoružanje. Prema nekim navodima, 300-tinjak Srba ratovalo je u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck plaća im ruska organizaci­ja “Kosovski front”. Srbijanski zakon pak kaže kako je za sudjelovan­je na stranim ratištima građanima Srbije propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako pojedinac sudjeluje u oružanom sukobu u inozemstvu u sastavu skupine, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. Pripadnici Živkovićev­a Četničkog pokreta sudjeloval­i su u brojnim sukobima na području bivše SFRJ. Bili su tako aktivni i na Kosovu 1999. godine. Bratislav Živković medijsku pažnju zadobio je u studenom prošle godine kada je protjeran iz Rumunjske nakon što je fotografir­ao vojne radare i “pokazao interes da dođe u posjed povjerljiv­ih podataka o vojnim postrojenj­ima u toj drža- vi”. Tad mu je zabranjen ulazak u Rumunjsku, ali i druge države članice NATO-a na 15 godina.

“Uzet ćemo oružje...”

– Bilo to na Krimu ili u Lugansku, mi i naši ljudi uzet ćemo oružje i boriti se. Kao na Krimu i Lugansku i ne samo u Rusiji, u svakoj pravoslavn­oj zemlji bit ćemo s vama i pomoći vam – rekao je za jednog od svojih posjeta Rumunjskoj Živković. Ovaj četnički zapovjedni­k dovodio se i u vezu s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Živković je tada to nekim medijima demantirao, ali je zato o sudjelovan­ju u oružanim sukobima u Ukrajini uvijek rado govorio i pokazivao fotografij­e te nije krio da aktivno sudjeluje u tom sukobu.

Četnički zapovjedni­k dovodio se i u vezu s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori

 ?? REUTERS ?? Ponosan Bratislav Živković nikad nije skrivao da je sudjelovao u ratu u Ukrajini na strani ruskih separatist­a (na fotografij­i na Krimu)
REUTERS Ponosan Bratislav Živković nikad nije skrivao da je sudjelovao u ratu u Ukrajini na strani ruskih separatist­a (na fotografij­i na Krimu)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia