Večernji list - Hrvatska

Njivice su ogledalo ambiciozni­h investicij­a u krčkim lukama

Usuradnji s lokalnom samoupravo­m uređuju luke, šetnice i vezove

- Branka.osmec@vecernji.net

Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako s “općinarima” surađuju i na izmjeni i izradi “papirologi­je” Branka Osmec Županijska lučka uprava Krk, najveća u Primorsko-goranskoj županiji, upravlja s 23 luke na otoku i ostvaruje najviše prihoda. Ulaganja u luku Njivice prvi su, i zasad uvjerljivo najvidljiv­iji, dio ambiciozno­g plana investicij­skog ciklusa kojim bi se trebao osuvremeni­ti najveće i najfrekven­tnije krčke luke. Rekonstruk­cija njivičke luke stajala je 20,5 milijuna kuna, a financijsk­i su je poduprli općina Omišalj, ŽLU Krk, županija i nadležno ministarst­vo što je najbolji dokaz da se objedinjav­anjem sredstava mogu isfinancir­ati i veliki projekti. Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako su svi isplaniran­i radovi dogovoreni s lokalnom samoupravo­m, a s “općinarima” surađuju i kroz inicijativ­e izmjena prostorno planske ili na izradi projektne dokumentac­ije.

Računaju na fondove EU

– Naravno, u nastojanji­ma da brzo i kvalitetno realiziram­o zacrtane projekte moramo voditi računa i o osiguravan­ju izvora financiran­ja, bilo da je riječ o sredstvima lokalnih jedinica, županije, ministarst­ava ili fondova EU na koje također u značajnoj mjeri računamo – pojašnjava ravnatelj Lajnert. Prvi posao nakon sezone nasta- vak je sanacije Ribarskog gata u krčkoj luci. Lučka se uprava prijavila i na natječaj Ministarst­va poljoprivr­ede za izgradnju ribarske luke u Krku – projekta vrijednog 50-ak milijuna kuna. Gradsko vijeće Krka je ŽLU Krk oslobodilo obveze plaćanja više od pola milijuna kuna komunalnog doprinosa za taj objekt. – Time smo napravili važan korak u zaključenj­u kandidacij­skog postupka o ishodu kojeg ovisi i realizacij­a projekta koji je nam je svima vrlo važan – kaže Lajnert i ističe izvrsnu suradnju s krčkim gradonačel­nikom Darijom Vasilićem. Za krčku luku ŽLU dobila je početkom nautičke sezone odobrenje sidrenja pontonskog gata. Očekuje se dobivanje lokacijske dozvole, a upis u Hrvatski registar brodova omogućit će da se objekt legalizira te da ga, kao i plovila koja se uz njega vezuju, osigura od mogućih šteta. U luku Krk proljetos su stigli prvi i, nažalost, zadnji ovogodišnj­i gosti s kruzera.

Na itinereru kruzera

– U pozicionir­anju luke Krk kao luke ticanja kruzera ima prostora za napredak što bi donijelo višestruku korist promociji krčke luke i otoka kao privlačne destinacij­e za manje i srednje kruzere. Ovih su nas dana predstavni­ci kruzerske tvrtke iz Monaca. U razgovoru i razgledanj­u operativni­h mogućnosti krčke luke pokazali su interes za uvrštavanj­e luke Krk u itinerar kompanije kao jedne od odredišnih destinacij­a 2020. godine – ističe ravnatelj Lajnert i najavljuje velike radove od Punta do Baške, Malinske i Vrbnika.

 ??  ?? U krčkoj luci nakon sezone u planu je sanacija cijelog istočnog obalnog zida, najavljuje ravnatelj Lajnert
U krčkoj luci nakon sezone u planu je sanacija cijelog istočnog obalnog zida, najavljuje ravnatelj Lajnert
 ??  ?? U Vrbniku se planiraju ulaganja u luku i šetnicu za sigurnije odvijanje izletničko­g prometa
U Vrbniku se planiraju ulaganja u luku i šetnicu za sigurnije odvijanje izletničko­g prometa
 ??  ?? U Punat (zona Punćala) slijedi sanacija oi proširenje bale te gradnja gata – radovi vrijedni više milijuna kuna
U Punat (zona Punćala) slijedi sanacija oi proširenje bale te gradnja gata – radovi vrijedni više milijuna kuna
 ??  ??
 ??  ?? Njivice rekonstruk­cija luke stajala je 20,5 milijuna kuna, a sufinancir­ali su je ŽLU Krk, općina Omišalj, županija i ministarst­vo
Njivice rekonstruk­cija luke stajala je 20,5 milijuna kuna, a sufinancir­ali su je ŽLU Krk, općina Omišalj, županija i ministarst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia