Večernji list - Hrvatska

Je li Microsoft podmićivao u Mađarskoj

SAD istražuje kako je softver prodavan mađarskim vlastima

- Tanja Ivančić

Veliki Microsoft na udaru je američkih vlasti koje istražuju optužbe o podmićivan­ju i korupciji pri prodaji softvera Mađarskoj tehno@vecernji.net Veliki američki tehno div Microsoft pod velikim je povećalom domaćih vlasti točnije ministarst­va pravosuđa i Komisije za vrijednosn­e papire i burzu (SEC) koje istražuju je li prodaja softvera Word i Excel mađarskim vlastima bila legalna. Naime, indicije kažu, prenosi The Wall Street Journal, da je Microsofto­va podružnica u Mađarskoj svoj softver prodavala tvrtkama partnerima po nižim cijenama koji su ga, potom prodali mađarskim vlastima po regularnoj cijeni. S tim da su dio novca zarađen u razlici na cijeni koristili kao mito ne bi li ostvarili prodaju mađarskim vlastima. Sve to, navodno se događalo 2013. i 2014., piše The WSJ.

Obrana u slučaju tužbi

Iz Microsofta su se oglasili te kažu da su još 2014. godine čim su doznali za možebitne ilegalne radnje u svojoj podružnici u Mađarskoj tražili izvještaje svojih zaposlenik­a o poslovanju. Otpustili su četiri svoja zaposlenik­a i raskinuli ugovore s četiri partnerske tvrtke ne bi li se obranili u slučaju tužbi. Nažalost ovo nije jedina zemlja koja se spominje u kontekstu podmićivan­ja i korupcije kada se radi o poslovanji­ma Microsofta izvan Sjedinjeni­h Država. I ministarst­vo pravosuđa kao i SEC već su 2013. istražival­i slične slučajeve u Kini. A tada su iskrsnule i slične optužbe glede partnera i konzultana­ta koji su buknuli u Rumunjskoj i Italiji. A na dnevnom redu istraga federalnih američkih tijela u slučaju Microsoft mogla bi se naći još i njihova poslovanja na tržišti- ma Rusije i Pakistana. U slučaju Microsofta na udaru su njihovi partnerski odnosi jer Microsoft uglavnom i funkcionir­a tako da na tržištima osnuje podružnicu te posluje s nizom partnerski­h tvrtki koje Microsofto­ve proizvode koriste, učine kompatibil­nim i implementi­raju.

Reputacijs­ki rizik

Microsoft je u Mađarskoj već otpustio četiri djelatnika i razvrgnuo ugovore s partnerima

Ne bi li proširili doseg već desetljeće se šire i na tržišta zemalja u razvoju, kao i na mala tržišta koja u prihodovno­m smislu ne čine veliki promet, no ipak Microsoft je odlučio biti svugdje prisutan. Od tada su učestale ovakve optužbe koje Microsoftu stvaraju reputacijs­ki rizik.

Osim u Mađarskoj slične optužbe vrijede i za Rumunjsku, Italiju, Rusiju, Kinu i Pakistan

 ?? REUTERS ?? Može li Microsoft kontrolira­ti partnere u zemljama u kojima je korupcija normalno poslovno ponašanje
REUTERS Može li Microsoft kontrolira­ti partnere u zemljama u kojima je korupcija normalno poslovno ponašanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia