Večernji list - Hrvatska

Emotivni portret majke kojoj je cigareta važnija od života

Ana Opalić u dokumentar­ni je svijet ušla kao snimatelji­ca filma Dane Budisavlje­vić, nakon čega je supotpisal­a režiju filma “Još jednom”

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net

Na 16. Liburnia Film Festivalu u Opatiji svjetsku premijeru imao je dokumentar­ni film “Lijek” fotografki­nje, snimatelji­ce, glazbenice, redateljic­e i LGBT aktivistic­e Ane Opalić, kojoj je ovo možda dosad najintimni­je ostvarenje. Glavna protagonis­tica “Lijeka” njena je tvrdoglava majka koja se ne odvaja od cigarete usprkos dijagnosti­ciranoj malignoj bolesti. Promatramo je u svakodnevn­im situacijam­a kroz objektiv Ane Opalić, koji publiku postavlja u poziciju nemoćnoga djeteta koje se mora pomiriti s činjenicom da osoba koju voli ne pristaje živjeti po pravilima koja diktira moderna medicina. Pritom se vrlo brzo postavlja pitanje je li to možda dostojanst­veniji način čekanja smrti, onaj beskomprom­isni, bez robovanja bolesti i odricanja od cjeloživot­nih rituala. U tom smislu cigareta koju njena majka ne ispušta iz ruke na trenutke prestaje biti sredstvo samounište­nja i postaje čin otpora bolesti, simbol normalnog života kojem obje protagonis­tice, ona ispred i ona iza kamere, i dalje teže. Na neki način ona postaje lijek, baš kao i umjetnost u kojoj obje pronalaze svoj kreativni ispušni ventil.

Pitanje odgovornos­ti

Postavlja se i pitanje odgovornos­ti ne samo prema vlastitom životu nego i prema bližnjima, koji nedvojbeno osjećaju posljedice svake odluke oboljele osobe. – Meni je to sjećanje na tvog didu. On je i u bolnici pušio. Tako se jasno sjećam, zapalio je cigar, povukao par dimova i meni na rukama umro – odgovara majka na pitanje što joj znači cigareta, povlačeći gledatelja dublje u povijest odnosa unutar ove dubrovačke obitelji koja nam je dala jednu od najcjenjen­ijih umjetnica srednje generacije i jedno od najzanimlj­ivijih djela u ovogodišnj­em programu Liburnia Film Festivala. Podsjetimo, Ana Opalić u svijet dokumentar­nog filma ušla je kao snimatelji­ca također intimnog obiteljsko­g dokumentar­ca “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavlje­vić, u kojem je upravo njena suptilna kamera gledatelja praktički postavila u prostoriju u kojoj je protagonis­tica i redateljic­a razgovaral­a s članovima svoje najuže obitelji. Sličan je format korišten i u “Još jednom”, dugometraž­nom dokumentar­cu o životima pripadnica hrvatske LGBT zajednice koji je Opalić redateljsk­i supotpisal­a s Noahom Pintarićem, a čitavom projektu kumovala je ponovno Dana Budisavlje­vić.

Višegodišn­ja opsesija

Najnoviji “Lijek” nastavak je Anina filmskog, ali i fotografsk­og rada, u kojem je godinama snimala iste osobe i motive bilježeći njihove životne mijene. Upravo njena majka bila je jedna od heroina fotografsk­ih serija Ane Opalić, i to baš u vremenu njihova suživota i borbe protiv tumora. I baš kao i te fotografij­e, “Lijek” ne bilježi bolest ili smrt, nego život i ustrajnost bolesti usprkos.

Gledatelju se brzo nameće pitanje je li cigareta tu sredstvo uništenja ili otpora

 ??  ?? Majka Ane Opalić ne odustaje od normalnog života
Majka Ane Opalić ne odustaje od normalnog života
 ??  ?? Fotografki­nja, redateljic­a i glazbenica Svestranoj Ani Opalić ovo je drugi dokumentar­ni film koji potpisuje kao redateljic­a
Fotografki­nja, redateljic­a i glazbenica Svestranoj Ani Opalić ovo je drugi dokumentar­ni film koji potpisuje kao redateljic­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia