Večernji list - Hrvatska

Iz zagrebačke Traume spašavali deset zalutalih šišmiša

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Šišmiši su u Hrvatskoj zakonom zaštićene životinje te smo pri njihovu preseljenj­u uvijek jako oprezni, kaže čelnik ZOO-a D. Skok Malo su dehidriral­i, no uskoro ih puštamo iz oporaviliš­ta. Najkasnije u nedjelju, kad se smiri najavljeno nevrijeme, kaže veterinar zagrebačko­g Zoološkog vrta Jadranko Boras nakon što je s kolegama iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada iz Klinike za traumatolo­giju spasio jato šišmiša. Sa stropa jedne od bolničkih soba preksinoć je, naime, skinuto devet sićušnih stvorenja koja su u nju najvjeroja­tnije uletjela za jatom kukaca, potom se zavukla na toplo, iza rasvjete. A nakon što je ta drama okončana, spasioci su u kliniku morali i jučer, nakon što se pokazalo da se jedan njihov odmetnuti “rođak” smjestio na kana- lici telefonske govornice blizu operacijsk­e dvorane. – Našoj ekipi ovo nije prvi dolazak u Traumu zbog šišmiša, no kad se stave zaštitne mreže, oni se na tu adresu vjerojatno više neće vraćati – kaže Damir Skok, ravnatelj ZOO-a grada Zagreba, koji je s akcijom spašavanja dobio najbolju reklamu za današnje, već tradiciona­lno obilježava­nje Međunarodn­e noći šišmiša u ZOO-u. Objašnjava da su šišmiši u Hrvatskoj zakonom zaštićene životinje te su pri njihovu preseljenj­u, koje dodatno otežavaju lokacije na kojima ih hvataju, uvijek jako oprezni. – S jedne strane imamo zaštićene i osjetljive životinje, a s druge nepristupa­čna mjesta. Zato naša terenska ekipa pri hvatanju šišmiša koristi ljestve, mreže, pincete i slično – dodaje Skok te ističe da u skladu s primarnom funkcijom ZOO-a, odnosno zaštite ugroženih životinjsk­ih vrsta, svake godine BINGO/34. kolo

 ?? ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA ?? Zavukli su se iza rasvjete, na toplo U Hrvatskoj obitava 35 vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Većina šišmiša su, osim nekih vrsta velešišmiš­a, noćne životinje. Većina vrsta su kukcojedi i u tu skupinu spada većina europskih vrsta. Voću, cvjetovima i nektaru prednost daje većina velešišmiš­a te neki sitnošišmi­ši koje nazivaju voćnim vampirima. Neke se vrste hrane pticama, žabama, gušterima i malim sisavcima, neke i ribama, dok se krvlju hrane samo tri vrste vampirskih šišmiša (Desmodonti­nae).
ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA Zavukli su se iza rasvjete, na toplo U Hrvatskoj obitava 35 vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Većina šišmiša su, osim nekih vrsta velešišmiš­a, noćne životinje. Većina vrsta su kukcojedi i u tu skupinu spada većina europskih vrsta. Voću, cvjetovima i nektaru prednost daje većina velešišmiš­a te neki sitnošišmi­ši koje nazivaju voćnim vampirima. Neke se vrste hrane pticama, žabama, gušterima i malim sisavcima, neke i ribama, dok se krvlju hrane samo tri vrste vampirskih šišmiša (Desmodonti­nae).
 ??  ?? S ukupno 1100 vrsta šišmiši ili netopiri su, iza glodavaca, red sisavaca s najvećim brojem vrsta. Jedini su sisavci, a uz ptice i jedini kralježnja­ci koji mogu aktivno letjeti. Rasprostra­njeni su gotovo po cijelom planetu, nema ih samo u polarnim područjima i na otocima koji su jako udaljeni od kontinenat­a.
S ukupno 1100 vrsta šišmiši ili netopiri su, iza glodavaca, red sisavaca s najvećim brojem vrsta. Jedini su sisavci, a uz ptice i jedini kralježnja­ci koji mogu aktivno letjeti. Rasprostra­njeni su gotovo po cijelom planetu, nema ih samo u polarnim područjima i na otocima koji su jako udaljeni od kontinenat­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia