Večernji list - Hrvatska

Mediterans­ki ugođaj in je cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni

Obloge i detalji u nijansama plave stvaraju iznimno opuštajuću atmosferu u domu

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net

Želite li u domu stvoriti eklektičan ugođaj, plave nijanse kombiniraj­te s jarkim akcentima u ružičastoj i žutoj boji

Inspiriran­i relaksiraj­ućim mediterans­kim ugođajem tijekom ljetnih mjeseci, mnogi bi rado bili okruženi istim ugođajem i ostatak godine. Da je riječ o itekako odličnoj ideji, uočit ćete obratite li pozornost na mnoge luksuzne nekretnine uređene na upravo ovakav način. Osim ugradnjom bazena, veliko plavetnilo u vlastiti interijer možete dozvati odabirom materijala i uzoraka inspiriran­ih morem gdje su dominantne nijanse plave boje. Plava je jedna od boja spektra koje ljudsko oko vidi i jedna od tri osnovne boje uz crvenu i žutu koja se odavna koristi u umjetnosti i izradi dekoracija.

Morski stil tijekom godine

– Među najpopular­nijim dekorima i bojama kuhinjskih te kupaonskih pločica one su iz plavog spektra jer riječ je o boji neba i mora za koju mnogi vjeruju da koristi umu i tijelu usporavaju­ći ljudski metaboliza­m i stvarajući smirujući učinak – kaže Gordana Barun iz salona Vodotehnik­a i dodajući kako se plave nijanse slažu s mnogim bojama, no pri ciljanom kreiranju mediterans­kog ugođaja često se kombiniraj­u s bijelim tonovima. Naravno, pri odabiru namještaja drvo i prirodni materijali najbolji su izbor jer Mediteran je upravo po tome nadaleko cijenjen. – Kako bi i nakon godišnjih odmora stvorili vlastitu opuštajuću oazu u kojoj ćete moći uživati i cijele godine, važno je slijediti tek nekoliko pravila i pravodobno odabrati materijale koji će zajedno pripovijed­ati jedinstven­u morsku priču. Plavo, bijelo, prirodno i nenametlji­vo neka budu glavni akteri vaše kreacije i misao vodilja s kojom nećete pogriješit­i – zaključuje Gordana Barun.

Mogu i jarke kombinacij­e

Valja spomenuti da plave nijanse jako dobro podnose i akcente u nekim jarkim bojama pa će tako vaš dom dobiti eklektičan štih spojite li plavu podlogu s detaljima u jarkoružič­astoj ili žutoj. Ako pak više volite smirujuće tonove, plavu kombiniraj­te sa srebrnim i zlatnim detaljima koji će stvoriti topliju atmosferu, ali i dati domu dozu luksuza.

U četiri godine robna kuća IKEA Zagreb prodala je 1.151.691 LED žarulju čime su građani mogli uštedjeti gotovo 300 milijuna kuna na računima za struju Dugo očekivana trgovina namještaje­m svjetske slave zbog odličnog dizajna i korektnih cijena, IKEA, prije četiri godine otvorila je prvu poslovnicu u Hrvatskoj, onu u Zagrebu. Želeći svečano proslaviti svoj rođendan, u IKEA-i su se prisjetili kako je sve počelo, ali i svega što je u ove četiri godine postignuto. Podaci koje su izvukli vrlo su zanimljivi. Tijekom četiri godine robnu kuću posjetilo je više od 7 milijuna kupaca, dok se u igraonici Småland igralo gotovo 107.000 mališana. Među najprodava­nijim proizvodim­a u Hrvatskoj našle su se LED žarulje, kojima tvrtka želi potaknuti građane na održiviji život kod kuće. Ukupno je prodano 1.151.691 LED žarulja, čime su građani u Hrvatskoj mogli ostvariti uštedu od oko 660 milijuna kWh ili skoro 300 milijuna kuna. U program lojalnosti danas je uključeno više od 260.000 članova. Već u prvoj godini poslovanja, IKEA je, prema neovisnom istraživan­ju portala Moj Posao, izabrana za najboljeg poslodavca među velikim tvrtkama, dok je protekle dvije, 2016. i 2017. godine, bila među tri najbolja poslodavca. U srpnju 2017. otvoren je dostavni centar u Rijeci, u rujnu iste godine otvoren je i u Splitu, a od lipnja 2018. djeluje i treći dostavni centar, u Osijeku. U lipnju 2018. neposredno uz robnu kuću, otvoren je i najveći outlet kompleks u Hrvatskoj, Designer Outlet Croatia, u koji će IKEA, zajedno s partnerima, tijekom dvije faze izgradnje uložiti 88 milijuna eura. Dodatan doprinos čini otvaranje oko 400 novih radnih mjesta.

 ??  ?? Plave obloge posljednji­h su godina među najtraženi­jima
Plave obloge posljednji­h su godina među najtraženi­jima
 ??  ?? Tirkizni tonovi djeluju smirujuće i odličan su izbor za kupaonice
Tirkizni tonovi djeluju smirujuće i odličan su izbor za kupaonice
 ??  ?? Za postizanje luksuznog dojma kombiniraj­te plavu sa srebrnim detaljima
Za postizanje luksuznog dojma kombiniraj­te plavu sa srebrnim detaljima
 ??  ?? Pri odabiru mislite na funkcional­nost i raspored
Pri odabiru mislite na funkcional­nost i raspored
 ??  ?? Kombinacij­a bijele i plave bezvremens­ka je
Kombinacij­a bijele i plave bezvremens­ka je
 ??  ?? Da bi kupaonica bila prava opuštajuća oaza, valja odabrati materijale i boje koji će tako djelovati, a plava je upravo takva – opuštajuća
Da bi kupaonica bila prava opuštajuća oaza, valja odabrati materijale i boje koji će tako djelovati, a plava je upravo takva – opuštajuća
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia