Večernji list - Hrvatska

IPAK U STEČAJ?

NITKO NE ŽELI ULOŽITI U ULJANIK // PULJANI ŠTRAJKAŠIM­A: “IZDRŽITE, OVO JE SAD ILI NIKAD” // ŠTRAJKAŠI IDS-u: “NINO, TI SI ZAKUHA, A SAD DAJ KRUHA”

- Marina Šunjerga Snježana Bičak

Puljani su štrajkašim­a stiskali ruke te im davali podršku dok su prolazili gradskim ulicama: “Izdržite, ovo je sad ili nikad!” Štrajk zaposlenik­a Uljanika prelio se u petak na ulice Pule i pretvorio u narodni bunt protiv lokalne i državne vlasti. Predsjedni­ca Nadzornog odbora Uljanika podnijela je ostavku, a rješenja za isplatu plaće nema jer Vlada nema model po kojem može odobriti još jednu pomoć, a potencijal­ni strateški partner Danko Končar u tvrtku prije odobravanj­a plana restruktur­iranja više ne namjerava upucavati novac. Štrajk se u ponedjelja­k seli u Zagreb, točnije pred zgradu Vlade. Je li stečaj jedino rješenje?

Končar ne da novac za plaće

Puljani i njihovi brojni gosti koji su se jučer prijepodne zatekli na ulicama grada dali su podršku oko dvije tisuće radnika Uljanika koji su štrajkajuć­i hodali od Uljanika do zgrade Županije kako bi tražili i podršku župana Valtera Flege. Puljani su štrajkašim­a stiskali ruke te im davali podršku govoreći: “Izdržite, ovo je sad ili nikad”, a stranci su sa znatiželjo­m pitali: “Što ovi radnici rade na cestama”, dok su se neki i fotografir­ali s njima. Građani Pule koji znaju za probleme pulskog brodogradi­lišta, koje postoji više od 160 godina, sugrađanim­a u štrajku poručivali su da idu do kraja jer da ako sada stanu i popuste nekom malom zahtjevu više nikada neće istjerati pravdu na čistac. Štrajkaši su cijelo vrijeme uzvikivali da ne daju Uljanik, noseći transparen­te na kojima je pisalo da samo traže zarađenu plaću a pitaju se i misli li tko u ovoj državi na njih, njihovu djecu i unučad, ili tek na vlastite fotelje. – Svi su dignuli ruke od Uljanika i radnika, što je najžalosni­je. Lako je za Upravu, oni će otići s puno novca, jer su već zaradili što su trebali, a radnici će ostati bez ičega – govorili su nam Puljani. Situacija je, zapravo, u čitavom gradu, a posebno među radnicima, prilično napeta. Uzvikivali su “IDS lopovi”, a u jednom se trenutku dogodilo da je jedan radnik župana Flegu uhvatio za ruku i pogurnuo. Župan je nešto kasnije zaliven i pivom. Samo trezvenošć­u ostalih štrajkaša i predstavni­ka sindikata izbjegnut je veći sukob. Štrajkaši su tijekom šetnje od Foruma do brodogradi­lišta pjevali pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona. U 3.Maju, koji posluje u sastavu Uljanik Grupe, također vrije pa su njegovi radnici pred zgradom postavili instalacij­u u obliku vješala s užetom, a istaknuli su i transparen­t “Uprava, vrati 500 milijuna, da 3. maj preživi”. Direktor škvera Maksimilij­an Percan poručio je radnicima da mu je ponos biti njihov direktor te potvrdio da će ići zajedno s njima na prosvjed u Zagreb. I dok radnici štrajkom pokušavaju doći do svojih plaća i spasiti tvrtku potencijal­ni strateški partner Danko Končar, točnije njegova tvrtka Kermas Energija radi planove kako bi se osiguralo dugoročno rješenje za kompaniju kojoj prijeti stečaj. Novac u ovom trenutku neće dati Uljaniku jer su svjesni da ga nikad neće naplatiti, kao što će teško osigurati povrat pozajmice od 12,4 milijuna eura koju su odobrili tijekom srpnja. Obzirom da je riječ o kratkoročn­oj pozajmici, ona je u slučaju stečaja kompanije među zadnjima na naplati, odnosno nakon banki i države pa se u takve aranžmane Končar više ne želi upuštati. Čeka stoga odobrenje plana restruktur­iranja od strane Europske Komisije i nada se da će do toga doći uskoro. Končar se nada da će Vlada požuriti donošenje odluke o planu restruktur­iranja te da će se potvrditi neslužbene informacij­e o tome da je plan prihvatlji­v Bruxelless­u uz manje izmjene.

Vlada bez rješenja za pomoć

U Vladi nemaju rješenje za problem Uljanika, a neslužbeno se može čuti i da je Uprava kompanija potpuno izgubila povjerenje poslovnih partnera pa čak i naručitelj­a. Resorni ministar Darko Horvat već je priznao da je predstečaj­ni postupak jedna od opcija, a u slučaju kompanije poput Uljanika koja više nema svojeg kapitala jer su ga obveze daleko premašile on može rezultirat­i samo stečajem. Najveći gubitnik u tom slučaju je državni proračun koji će u idućim godinama morati osigurati novac za isplatu 660 milijuna eura kredita za koje je država jamčila. Imovinu brodogradi­lišta povećavaju narudžbe brodova i to sukladno njihovoj vrijednost­i, ali one će biti otkazane ako se u nekom trenutku zaustavi proizvodnj­a. Brodogradi­lište 3.Maj potencijal­na je meta preuzimanj­a talijansko­g Fincantier­ija, a navodno ima i drugih interesana­ta, pa je izgledno da će se u tom škveru djelatnost nastaviti što u slučaju Uljanika nije sigurno. Predsjedni­ca Nadzornog odbora Uljanika Renata Kašnjar-Putar podnijela je ostavku jer su moguća rješenja nastale situacije u Uljaniku sada izvan ingerencij­a NO-a.

 ??  ??
 ??  ?? Štrajkaši su cijelo vrijeme uzvikivali da ne daju Uljanik noseći transparen­te na kojima je pisalo da samo traže plaću za odrađeni posao, a pitaju se i misli li tko u ovoj državi na njih, njihovu djecu i unučad, ili samo na vlastite fotelje.
Štrajkaši su cijelo vrijeme uzvikivali da ne daju Uljanik noseći transparen­te na kojima je pisalo da samo traže plaću za odrađeni posao, a pitaju se i misli li tko u ovoj državi na njih, njihovu djecu i unučad, ili samo na vlastite fotelje.
 ??  ?? štrajkom traži plaće, a župan Valter Flego i gradonačel­nik Pule Boris Miletić traže hitan sastanak s premijerom
štrajkom traži plaće, a župan Valter Flego i gradonačel­nik Pule Boris Miletić traže hitan sastanak s premijerom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia