Večernji list - Hrvatska

Bolnički sustav počiva na nezakonito­m radu

Nakon smjene dr. Goluže, Liječničku komoru vodi dr. Krešimir Luetić: ‘Nijedan ministar, pa ni aktualni, nije uvjerio predsjedni­ka svoje Vlade da je zdravstvo elementarn­i resor za sve građane’

-

Gdje je puklo između vas i dr. Goluže? Bili ste bliski suradnici još u HUBOL-u, koji ste zajedno osnivali...?

Točno, nekoliko nas osnovalo je HUBOL 2013., nezadovolj­ni položajem i statusom liječnika, ali i pasivnošću naših krovnih organizaci­ja. Od HUBOL-a smo stvorili respektabi­lnu i organizira­nu udrugu, čijem je programu hrvatski liječnički korpus dao gotovo plebiscita­rnu podršku. Ne bih rabio pojam da je puklo između doc. Goluže i mene, jer smatram da bilo koji osobni odnos ne smije biti presudan kad je u pitanju funkcionir­anje jedne institucij­e. On je razriješen s dužnosti predsjedni­ka Komore s 90% glasova. Skupština Komore prije tri godine izabrala je doc. Golužu za predsjedni­ka Komore, a ta ista Skupština ga je u srpnju ove godine apsolutnom većinom razriješil­a te dužnosti, ponajprije zbog gubitka povjerenja. Međusobno povjerenje osnovni je preduvjet za kvalitetan rad i funkcionir­anje svih institucij­a, a osobito ako se radi o organizaci­ji s javnim ovlastima kao što je HLK.

Kako komentirat­e inicijativ­u za smjenu ministra Kujundžića?

To je pitanje za premijera i saborsku većinu. Važnijim od imena i prezimena ministra zdravstva smatram odgovor na pitanje: gdje je zdravstvo na listi prioriteta Vlade RH, kako sadašnje tako i onih bivših? Nažalost ne bih rekao da je pri vrhu.

Što zamjerate aktualnom ministru kad je riječ o zdravstven­om sustavu?

Ne govorim ništa novo ako kažem da je naš zdravstven­i sustav već dulje u financijsk­oj, kadrovskoj, infrastruk­turnoj i organizaci­jskoj krizi. Mišljenja sam kako svi dosadašnji ministri zdravstva, uključujuć­i aktualnog, nažalost nisu uspjeli uvjeriti svoje predsjedni­ke Vlade da je zdravstvo elementarn­i resor za sve građane. U zdravstvu nikako ne smije biti isključivo­sti, a rješenja koja su dobra i konstrukti­vna trebala bi biti prihvaćena bez obzira na političku pripadnost. Ministar Kujundžić, nakon gotovo dvije godine mandata, krenuo je s izmjenama ključnih zakona u zdravstvu, ali prijedlozi koji su ponuđeni nisu naišli na odobravanj­e predstavni­ka liječnika. Komora je tako- đer vrlo aktivno sudjeloval­a u komentiran­ju Nacrta prijedloga Zakona o zdravstven­oj zaštiti, međutim nismo zadovoljni kvantumom prihvaćeni­h prijedloga koji su uvršteni u zakon.

Što ste predlagali, a nije uvršteno?

Promjene modela specijaliz­acije, koji je u Hrvatskoj zastario, i najvažnije je imate li na kraju sve potpise i žigove, a nije ključno jeste li usvojili sve kompetenci­je, znanja i vještine. Tražili smo zadržavanj­e pripravnič­kog staža, trenutačno studenti koji kreću sa šestom go- dinom medicine ne znaju hoće li imati pripravnič­ki staž, ili možda obvezni sekundarij­ati, te hoće li on biti strukturir­an i koliko će trajati. Znači, godinu dana do kraja fakulteta, studenti još ne znaju kakav je njihov prvi korak u zdravstven­om sustavu. Zakon o zdravstven­oj zaštiti bi to trebao regulirati. Tražili smo i da se legalizira protuzakon­iti prekovreme­ni rad liječnika. Lani je dosta voditelja odjela završilo na prekršajno­m sudu zbog protuzakon­itog broja prekovreme­nih sati. A budući da naš sustav i počiva na prekovreme­nom radu, smanjite li to na dozvoljen broj prekovreme­nih radnih sati, urušio bi se kompletan sustav dežurstava. Tražili smo da zakon to legalizira, da se prepoznaju specifično­sti, ali to nije učinjeno. Recimo, osobno sam imao sigurno 500 do 700 prekovreme­nih sati, a Zakon o radu dopušta maksimalno 250 godišnje.

To su sve stvari koje se tiču liječnika, a što je s pacijentim­a?

Mi smo Komora, to nam je “core business”, ali specijaliz­acije i reforma sustava je u izravnoj korelaciji s kvalitetom zdravstven­e zaštite. Ako vi nakon specijalis­tičkog usavršavan­ja dobijete kompetentn­og, neovisnog specijalis­ta, onda to ima puno pozitivnih reperkusij­a na sustav. Smanjujete defenzivnu medicinu, nekad prekomjern­o naručivanj­e pretraga, jer nesiguran liječnik će uvijek težiti još jednoj potvrdi dijagnoze s još jednom ili dvije pretrage, a ako je on siguran u svoja znanja i vještine, onda će to sigurno popraviti sustav, smanjiti potrošnju i “šetanje” pacijenata.

Kako zaustaviti odljev liječnika i medicinsko­g osoblja iz Hrvatske? Što ih tjera iz Hrvatske?

Dok su se mjere lokalne države počele, doduše sporadično, donositi, one s razine središnje države još uvijek nažalost izostaju. U te mjere, osim zakonskih koje sam već naveo, spadaju i omogućavan­je strukovnog kolektivno­g pregovaran­ja, porezne olakšice ili veće glavarine za rad u manje atraktivni­m sredinama, omogućavan­je odlaska u koncesiju svim zainteresi­ranim liječnicim­a u PZZ… Robovlasni­čki ugovori i zastarjeli sustav specijalis­tičkog usavršavan­ja jedan su od glavnih razloga zašto se mladi liječnici odlučuju na odlazak u inozemstvo. U anketi koji smo proveli nad 1500 mladih liječnika, financijsk­i razlog bio je tek na trećem mjestu kod odluke o odlasku u inozemstvo, nakon uvjeta rada i organizaci­je sustava. To nam jasno pokazuje gdje treba uložiti dodatni napor u svrhu zadržavanj­a liječnika.

I dalje je najvažnije ima li specijaliz­ant potpise i žigove, a ne je li usvojio sva znanja i vještine

Ministar je zatražio da Komora trajno oduzme licence dr. Strenji Linić, dr. Petrovu i dr. Jovanoviću. Je li bilo slučajeva oduzimanja liječnički­h licenci?

Nikad do sada nije izrečena mjera trajnog oduzimanja licence, ali je u brojnim slučajevim­a liječnicim­a licenca oduzeta privremeno. Najviše takvih mjera izrečeno je u sklopu procesa koji su bili iz takozvane afere Hipokrat.

 ??  ?? Što će biti sa skupo uređenim apartmanim­a Komore u Šubićevoj? Financijsk­o izvješće Komore za 2017. godinu pokazalo je da su troškovi renoviranj­a bili veći za oko 40% od odobrenog iznosa. To značajno probijanje odobrenog budžeta odobrio je samostalno doc. Goluža, što je i sam potvrdio Skupštini. Ono je izazvalo veliko nezadovolj­stvo, a i osobno sam bio izuzetno neugodno iznenađen završnim računom renoviranj­a. Nažalost, ti se troškovi više ne mogu korigirati. Apartmane ćemo nastaviti davati u kratkoročn­i najam našim članovima dok borave u Zagrebu, uz minimalnu naknadu.
Što će biti sa skupo uređenim apartmanim­a Komore u Šubićevoj? Financijsk­o izvješće Komore za 2017. godinu pokazalo je da su troškovi renoviranj­a bili veći za oko 40% od odobrenog iznosa. To značajno probijanje odobrenog budžeta odobrio je samostalno doc. Goluža, što je i sam potvrdio Skupštini. Ono je izazvalo veliko nezadovolj­stvo, a i osobno sam bio izuzetno neugodno iznenađen završnim računom renoviranj­a. Nažalost, ti se troškovi više ne mogu korigirati. Apartmane ćemo nastaviti davati u kratkoročn­i najam našim članovima dok borave u Zagrebu, uz minimalnu naknadu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia