Večernji list - Hrvatska

Zašto je u SC-u propala zamjena čučavaca

Posao je trebao biti završen tijekom ljeta, a do radova nije ni došlo zbog birokracij­e

- Gradska@vecernji.net

Problem je u tome, kako kaže sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak, što se javna nabava zakomplici­rala, pa nije odabran izvođač radova Hana Ivković Smrad koji se teško može podnijeti iz toaleta širi se po cijelom predvorju Studentsko­g centra, pa studenti pri ulasku u zgradu zaobilaze taj dio u širokom luku pridržavaj­ući se za nos i mašući glavom. Većina ne bi nogom u taj WC kročila nikad, pa ni tad, a oni koji se usude proviriti unutra vidjet će zidove prošarane grafitima, uništenu keramiku, i – udubljenje u podu umjesto WC-školjke. Omraženi čučavci iz SC-a već imaju status urbane legende među studentima, a postoji šala da bi trebali postati “zagrebačka kulturna baština“. Ipak, početkom ljeta se pompozno najavljiva­lo da će otići u povijest i da će studenti napokon dobiti pristojan toalet. No, ipak ništa od toga.

Radije idemo u kafić

Sanacijski upravitelj Studentsko­g centra Mirko Bošnjak obećavao je Minimum standarda bio bi da u tom toaletu postoje školjke, a ne čučavci kao u prošlom stoljeću “Očajno” je jedina riječ kojom se može opisati stanje toaleta u Studentsko­m centru da će se WC-i koji, kako kažu studenti, pripadaju nekom prošlom stoljeću, zamijeniti do kraja ljeta. – Studenti će konačno dobiti toalet koji po svim standardim­a dolikuje jednoj javnoj ustanovi – govorio je tada, no sada priznaje kako još uvijek nije odabran ni izvođač 250 tisuća kuna vrijednih radova. – Nama je žao, ali to je tako kada je u pitanju javna nabava, očito se netko žalio, pa se proces odužio i mi ne možemo na to utjecati – objašnjava sad Bošnjak te dodaje kako će radovi početi čim se izvođač odabere, čak i ako akadem- Ne samo da je infrastruk­tura u jako lošem stanju nego se to uopće ne održava, nikad nema ni toalet-papira ska godina već počne. U tom će slučaju, studenti moći koristiti zamjenski toalet na prvom katu Studentsko­g centra koji većina ionako već sada bira. – Ne mogu ići u WC u prizemlju koji ima čučavce, a još se i ne održava. U gornjem toaletu barem imamo WC-papir. Koja luksuzna usluga! – sarkastičn­o je komentiral­a studentica Marina Končar, a s njom se slažu i drugi kolege. – Bio sam jednom unutra i ne želim više nikad kročiti u tu sramotu. Ne mogu vjerovati da danas, kada postoje pametni WC-i koji govore i čiste se sami, mi moramo trpjeti čučavce – rekao je Stipe Mustać, student farmacije. – Mislim da bih radije pošao u neki obližnji kafić i platio kavu ako treba, nego išao na ovaj WC – nadovezao se njegov kolega Bruno Mršić.

Potpisival­i peticiju

Menza u Studentsko­m centru svoja vrata otvara u ponedjelja­k kada će studente opet razočarati čučavci koji, kako kažu, mogu služiti samo za vježbanje održavanja ravnoteže. Bitku s njima vode već desetljeći­ma, a bilo je i aktivistič­kih pokušaja da se uklone. Tako su 2015. godine studenti socijalnog rada pokrenuli peticiju objašnjava­jući da su čučavci sramota za jedno od najfrekven­tnijih lokacija za zagrebačke studente. Zahtijeval­i su hitnu renovaciju, a prikupili su 737 potpisa. “Voda se ne može normalno pustiti, a kvakom se ne mogu zatvoriti vrata jer je nema. Potrebno je hitno renoviranj­e!”, stoji u tadašnjem objašnjenj­u peticije. U međuvremen­u je Studentski centar obavio niz renovacija, uključujuć­i nekoliko za učenje, odmor i zabavu, no čučavci redovito “izbjegnu” radove.

 ??  ?? Ukupna vrijednost radova procijenje­na je na 250 tisuća kuna
Ukupna vrijednost radova procijenje­na je na 250 tisuća kuna
 ??  ?? MORENO MARTINOVIĆ
MORENO MARTINOVIĆ
 ??  ?? KLARA ČAVAR
KLARA ČAVAR
 ??  ?? BARBARA DOLENEC
BARBARA DOLENEC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia