Večernji list - Hrvatska

Ljubavnu priču Klepetana i Malene donio je i BBC

Britanski su novinari na YouTubeu vidjeli reportažu o Malenoj i Klepetanu i odlučili snimiti film. Ljubavnici su dobili i predstavu ‘Ljubav na prvi klepet”

-

Kada se Klepetan prvi put pojavio, nisam mogao ni pretpostav­iti da će njihova ljubav potrajati toliko dugo, kaže Stjepan Vokić Vedran Balen Kraj kolovoza po tradiciji je vrijeme kada se najpoznati­ja životinjsk­a ljubavna priča na svijetu, ona između roda Malene i Klepetana, privremeno prekida. Naime, brojni fanovi širom svijeta svake se godine potkraj ožujka pitaju hoće li se Klepetan vratiti svojoj rodi slomljenog krila u njihovo gnijezdo na krovu područne škole u slavonskob­rodskom prigradsko­m naselju Brodskom Varošu. Malena koju su ranili lovci zbog ozljede krila ne može letjeti pa zimuje u Brodu, a na proljeće u zajedničko gnijezdo slijeće uvijek isti rodan.

Dug i opasan put

U posljednji­m danima kolovoza, pak, na red dolaze upiti drugačije vrste - hoće li rodan raširiti svoja krila i uputiti se prema dalekom jugu? Naime, put od 13 tisuća kilometara nije nimalo lak i izuzetno je opasan, osobito kada je riječ o ptici staroj više od 30 godina. Koliko god voljeli Klepetana, svi nekako priželjkuj­u da odleti no- šen zovom prirode jer bi njegov ostanak vjetojatno značio da je osjetio da mu se približio neumitni kraj, pa da iz tog razloga nije ni krenuo na put. Malena i Klepetan već se punih 16 godina rastaju i sastaju. Priča o dirljivom odnosu dvije rode odavno je prešla granice Hrvatske, a dokumentar­ac o njima pod nazivom “Ljubav roda na daljinu” snimljen je i prikazan i na BBC-u. Britanski su novinari na YouTubeu vidjeli reportažu o Malenoj i Klepetanu i odlučili snimiti film. U predstavi “Ljubav na prvi klepet” dvije su ptice dobile i svoje scensko uprizorenj­e. A sve je počelo još 1993. godine, kada je domar Područne škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić na obližnjim Jasinjskim ribnjacima pronašao rodu slomljenog krila koju su ranili talijanski krivolovci. Trebala je odletjeti za Afriku, ali nije mogla pa ju je uzeo k sebi. Dao joj je ime Malena. Nekoliko godina kasnije, u Malenin je život ušao jedan rodan s kojim je othranila petero mladih. Dvije godine joj se vraćao, ali treći put ne, pa je jednu godinu bila sama. A onda se, 2002., pojavio Klepetan. Malena ga je odmah prihvatila i rodila se velika ljubav. Klepetan joj se vraća svake

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia