Večernji list - Hrvatska

Ne nađemo li koncesiona­ra za zgradu, HGZ će propasti

Ravnatelj Hrvatskoga glazbenog zavoda tvrdi da je financijsk­o stanje kritično, gube 300.000 kn godišnje

- Iva Puljić-Šego

Bivše vodstvo zabranilo je Statutom prodaju zgrada u Gundulićev­oj, a u slučaju likvidacij­e nekretnine bi trebale pripasti HAZU-u iva.puljic-sego@vecernji.net Hrvatski glazbeni zavod od odlaska Muzičke akademije 2014. godine na novu lokaciju na Trgu Republike Hrvatske, koja je kod njih bila u podstanars­tvu za oko pola milijuna kuna godišnje, u nezavidnoj je financijsk­oj situaciji. Novi ravantelj Niko Đurić, izabran u veljači ove godine, kaže da na sve načine pokušava pronaći nove izvore financiran­ja jer ustanovi koja već gotovo 200 godina njeguje amatersko glazbeno stvaralašt­vo prijeti propast.

Pomoć Grada nije dobio

Đurić ističe da Zavod već stvara gubitke od 300.000 kuna godišnje, no kada je počeo tražiti financijsk­a rješenja u lipnju ove godine kolege iz ravnateljs­tva optužile su ga da želi prodati povijesnu zgradu Zavoda na atraktivno­j lokaciji u Gundulićev­oj ulici u centru Zagreba. Đurić je tada demantirao da je riječ o prodaji zgrade nego da se propitkuje interes za eventualni najam, koncesiju ili strateškog partnera. Ravnatelj Đurić sada u razgovoru za Večernji list ističe da je Glazbenom zavodu hitno potrebno da pronađe koncesiona­ra, ali i optužuje bivše vodstvo Zavoda da se o toj ustanovi nije brinulo marom dobrog gospodara. – U Statut Zavoda još 1997. godine stavili da se nekretnine Zavoda, dakle dvije zgrade u Gundulićev­oj, ne smiju prodavati. A da u slučaju likvidacij­e, odnosno stečaja Zavoda nekretnine, koje prema procjenama vrijede 35 milijuna kuna, prelaze u vlasništvo HAZU-a. Dakle, po svemu su Zavod tjerali u stečaj, umjesto da su se pobrinuli pronaći financijsk­o rješenje, i priželjkiv­ali su nacionaliz­aciju nekretnina. Iako su tom zabranom prodaje nekretnina tobože štitili nekretnine Zavoda, zapravo su sustavno upropaštav­ali Zavod i doveli ga do ove situacije – optužuje Đurić. On je i s Anom Lederer, zagrebačko­m pročelnico­m za kulturu, uoči godišnjih odmora održao sastanak tražeći milijun kuna potpore Grada Zagreba, kao premosnicu za financijsk­e probleme, ali tvrdi da pomoć Grada nije dobio. Zavod, navodi Đurić, financijsk­i nije u stanju obnavljati svoje prostorije (u dvije zgrade na adresi Gundulićev­a 6 i 6a imaju oko 700 kvadrata) koje su vremenom dotrajale i koje zbog takvog stanja gube moguće podstanare. – Najbolje bi bilo kada bismo uspjeli pronaći koncesiona­ra ili strateškog partnera jer bi Glazbeni zavod ostao vlasnik, a financijsk­i bi nam bilo omogućeno da nastavimo održavati koncerte i voditi svoje ansamble. O prodaji naših nekretnina baš nikada nije bilo govora – tvrdi Niko Đurić. O iznajmljiv­anju dijela prostorija Zavoda, Đurić je razgovarao s državnom gencijom za promicanje kulture ”Kultura nova”, ali dogovor (još) nije postignut jer je, kako nam je rekao, s obzirom na loše stanje prostorija ponuđena preniska cijena. Kada je riječ o ugovoru o najmu s jednim plesnim ansamblom, on umalo nije sklopljen zbog dotrajalog parketa, koji je lako mogao biti popravljen. - To sve svjedoči o razini nemara bivših vodstava prema našim nekretnina­ma - rekao je Đurić.

Potrebno nam je hitno rješenje, kaže Đurić koji se prije par mjeseci našao u jeku skandala oko moguće prodaje zgrade

O prodaji ni govora

U studenom će se u Glazbenom zavodu provesti novi izbori jer je Đurić postao ravnatelj nakon ostavke bivšeg čelnog čovjeka. Zavod je osnovan kao društvo ljubitelja glazbe još 1827. godine, navode na svojim web stranicama, a među osnivačima Hrvatskoga glazbenog zavoda bio je Georg (Juraj) Karl Wisner von Morgenster­n, tada najškolova­niji glazbenik i nositelj glazbenog života Zagreba. Prvi koncert, na kojem je nastupio Društveni orkestar koji su činili članovi društva, održan je je 18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjograd­ske gimnazije na Katarininu trgu. Taj se datum smatra početkom rada društva i obilježava se kao Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda. Uz Društveni orkestar te Društveni jazz orkestar, osnovana su još dva ansambla Glazbenog zavoda: i to 2006. Društveni komorni ansambl te 2008. Društveni zbor. Zgrade u Gundulićev­oj Zavod je dobio 1876. godine, a 1895. podigao je još jednu s manjom koncertnom dvoranom za glazbenu školu.

DORIS ŠARIĆ KUKULJICA: Statistika je neumoljiva, veća je nezaposlen­ost među ženama, a najstrašni­je su te crne brojke nasilja nad ženama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia