Večernji list - Hrvatska

I hrvatski trgovci omekšali

zbog manjka radnika mijenjaju stav

-

Prema lanjskom istraživan­ju Marijane Petir, 90 posto hrvatskih građana izjasnilo se za neradnu nedjelju u trgovinama

Ako bez svježeg kruha u nedjelju mogu Nijemci, Austrijanc­i, Švicarci..., zašto ne bi i Talijani, pa i Hrvati, staro je pitanje koje ovih dana opet nailazi na plodno tlo sve više europskih zemalja. Nakon što su se, naime, i Poljaci zasitili čari velikih trgovačkih centara i od ožujka im ograničili rad nedjeljom, dopustivši samo najmanjim trgovcima da rade baš svaku u mjesecu, (ne)rad nedjeljom “velikih” do kraja godine planira ograničiti i talijanska vlada.

Primjer Ivankova

– Na taj način zaštitit ćemo tradiciju obiteljsko­g okupljanja – istaknuo je zamjenik premijera Luigi Di Maio poručivši kako liberaliza­cija kupnje u trgovačkim centrima nedjeljom od 2012. uništava talijansku obitelj.

A dok u nas Vlada i poslodavci o tome najradije šute, u obranu hrvatske obiteljske tradicije nedjeljom uskoro bi mogla stati nasušna potreba trgovaca za radnicima ili lokalne vlasti poput načelnika općine Ivankovo Marka Miličevića koji je na svom terenu privolio i Bosu, Patričara, Boškovića, Botu, Slavoniju-Bošković te druge maloprodaj­ne trgovce i pekare da od početka rujna ne rade nedjeljom.

– Ne znam koliko je to dućana, znam samo da je 11 trgovačkih kuća na mom terenu i nijedna njihova trgovina više ne radi nedjeljom – kaže načelnik, ističući kako će premijeru Plenkoviću uputiti inicijativ­u za promjenom zakona po tom pitanju. Od rada nedjeljom u općini Ivankovo odustali su, doznajemo, i MI Braća Pivac. Tvrde kako bi nerad nedjeljom diljem RH danas podržala većina trgovaca. Toliko nedostaje trgovaca, mesara, vozača... da je većini i bolje da ne rade nedjeljom nego da zapošljava­ju nedovoljno kvalificir­ani kadar. Iz grupacije Pivac posljednji­h je godina emigriralo nekoliko stotina radnika.

– I nisu samo oni otišli. Otišle su cijele obitelji. Kao da počinje rat – kaže član uprave Neven Pivac. Oglasi u novinama u kojima pojedini trgovci traže po 30-ak radnika, četiri im se jave i na kraju nitko ne dođe na razgovor, tome su najbolja potvrda – objašnjava Pivac. Drži da bi za nas najbolja opcija bio španjolski model po kojemu trgovine rade nedjeljom 12 tjedana u ljetnoj sezoni i dva zimi. Prema lanjskom istraživan­ju eurozastup­nice Marijane Petir u suradnji s MediaNetom, 90% hrvatskih građana je za neradnu nedjelju u trgovinama. Tome u prilog idu i podaci Porezne uprave za 2015. po kojima je promet u RH najveći petkom, i to za 50% u odnosu na promet nedjeljom.

– Polovica država članica EU zabranjuje rad nedjeljom, Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska, djelomično Velika Britanija, a od ove godine s prijelazni­m razdobljem do 2020. i Poljska – kaže Petir. RH je dva puta po tom pitanju mijenjala zakon, upravo na njezinu inicijativ­u, ali ga je Ustavni sud dva puta rušio, ističe ona. Kako se to ne bi ponovilo i treći put, rješenje treba tražiti u dijalogu svih zainteresi­ranih strana.

Boje se prekograni­čne kupnje

Dragica Štulić iz Sindikata trgovine kaže kako je njihov stav jasan. Prodavaoni­ce ne smiju raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan. Kao Savez za slobodnu nedjelju, po uzoru na razvijene zemlje u Europi, uputili su, kaže, i prijedlog Vladi da trgovine nedjeljom ne rade, a da poslodavac sam može odrediti pet nedjelja koje on želi raditi. Mišljenja HGK-ovih članica su podijeljen­a. Dio trgovaca kaže da je RH dio jedinstven­og EU tržišta, a kako je članicama u okruženju nedjelja radni dan (Slovenija, Mađarska...) strahuju da bi posljedičn­o moglo doći do odljeva potrošača i kapitala u te zemlje, posebice uz granična područja Slovenije, Mađarske i BiH. Promet na malo još nije na razini razdoblja prije recesijske 2008. Drugima je pak važnija zaštita dostojanst­va radnika i smanjenju nelojalne tržišne utakmice i nisu za rad nedjeljom.

Dragutin Ranogajec, predsjedni­k HOK-a, potvrđuje kako ni među obrtnicima Ceha trgovaca nema ujednačeno­g stava. Primjerice, obrtnicima u turistički­m područjima rad nedjeljom ključan je za poslovanje i opstanak jer taj dan imaju veći promet od svih ostalih dana u tjednu, dok je manje razvijenim područjima i dijelovima kontinenta­lne Hrvatske rad nedjeljom neisplativ.

– Treba naći način na koji će se rad nedjeljom regulirati tako da se ne diskrimini­ra ni jedna skupina gospodarst­venika – naglasio je Ranogajec.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia