Večernji list - Hrvatska

“Mangupa” Orbana dosta je i pučanima

Macron: Pojasnimo stavove EPP-a prema Orbanovoj politici

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net BRUXELLES

Čak i ako dobiješ izbore, to ti ne dozvoljava da politizira­š pravosuđe i uništiš neovisne medije, poručuje finski pučanin Jyrki Katainen Unutar Europske pučke stranke, najsnažnij­e političke grupacije u EU pod čijim je okriljem i stranka mađarskog premijera Viktora Orbana koji uživa zaštitu vodstva pučana unatoč percepciji “mangupa” koji krši europske vrijednost­i, sve su glasniji protivnici politike toleriranj­a Orbanovih “nepodopšti­na”. Odluče li danas i sutra dignuti glas u Europskom parlamentu protiv Orbana, pučani bi mogli pomoći izglasavan­ju rezolucije koja poziva na aktiviranj­e kazne- ne procedure iz članka 7. europskog ugovora protiv Mađarske.

“Imamo problem”

Rezolucija, koju su pisali zeleni, a podržavaju je liberali i zastupnici lijevog centra u EP-u, ne može proći bez podrške glasova iz redova pučana, no signali iz Europske pučke stranke (EPP) posljednji­h dana ukazuju na mogućnost da Orban ostane bez te podrške. – Čak i ako dobiješ izbore, to ti ne dozvoljava da politizira­š pravosuđe i uništiš neovisne medije. Imamo problem u Europi i moramo se njime pozabaviti – poručio je finski pučanin Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije. Pritisak na EPP stiže i od francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koji je poručio kako bi EPP konačno trebao “pojasniti svoje stavove” prema Orbano-

109 stranica ima dokument koji je Orban poslao europarlam­entarcima s objašnjenj­ima svih kontroverz­nih odluka

voj politici, koja izgleda kao suprotnost politici “mainstream­a” EPP-a u kojem su predsjedni­k Komisije Juncker, njemačka kancelarka Merkel, pa i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Osobno će se braniti

– Bit će to vrlo teška odluka – kaže nam jedan EPP-ov europarlam­entarac uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji koja traži pokretanje sankcija protiv Orbana. Mađarski premijer dolazi u EP i osobno će braniti svoje pozicije.

Bit će to vrlo teška odluka, kaže nam jedan zastupnik pučana uoči sutrašnjeg glasanja

 ??  ?? Viktor Orban i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker
Viktor Orban i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia