Večernji list - Hrvatska

Razmjene su sve popularnij­e

Najpoznati­ji program je “Erasmus“, koji omogućava odlazak na studij u Europu, no tu su i sveučilišn­i te fakultetsk­i bilateraln­i sporazumi s kojima se može i “u svijet“

- Stela Lechpammer stela.lechpammer@vecernji.net

Oni koji su na razmjeni već bili kažu da nisu imali problema na fakultetu s priznavanj­em položenih predmeta nakon povratka “Najbolje iskustvo u životu“, “Svatko bi to trebao probati“, “Prilika koja se ne propušta“... Tim riječima studenti koji su otišli na studentsku razmjenu uglavnom opisuju svoje inozemno iskustvo. Sve prednosti se, kažu, teško mogu nabrojiti, od stjecanja novih znanja do upoznavanj­a sa sustavom studiranja u drugim državama, stvaranja prijateljs­tava te upoznavanj­e novih jezika i kultura. Stoga ne čudi da sve više mladih želi iskoristit­i ovu priliku koja im se nudi.

Važna stavka su troškovi

Najpopular­niji program za razmjenu trenutačno je “Erasmus+“, no postoje i drugi za ostvarivan­je mogućnosti studentske razmjene, poput bilateraln­ih razmjena temeljem međusveuči­lišnih i međufakult­etskih sporazuma. Kao što i samo ime Erasmusa govori, riječ je o programu koji omogućava odlazak u neku od europskih država, dok se preko nekih drugih programa može ići u sve dijelove svijeta. – Osim što pridonosi akademskom i osobnom razvoju pojedinog studenta, studentska razmjena smatra se jednim od čimbenika koji pridonosi kvaliteti obrazovnog sustava i izgradnji Europe temeljene na znanju – poručuju sa Sveučilišt­a u Zagrebu čijih 600-tinjak studenata godišnje odlazi na razmjenu preko Erasmus programa. Ukupno se u Hrvatskoj nešto više od 1200 studenata godišnje odlučuje na takav važan životni korak, a u inozemstvu provedu jedan ili dva semestra. Ipak, mnogi su i dalje skeptični u vezi s odlaskom na tako dugo razdoblje, prije svega zbog razdvajanj­a od obitelji i prijatelja, a postoji i strah da će nakon povratka teško ponovno “uhvatiti ritam“na vlastitom fakultetu. No studenti koji su već bili na razmjeni tvrde kako je najbolje iskoristit­i priliku bez puno razmišljan­ja. Za odlazak, kažu studenti, nije teško riješiti papirologi­ju, a ističu da nisu imali teškoća ni s priznavanj­em položenih predmeta nakon povratku. Također, nekoliko mjeseci provedenih u inozemstvu sada im je svakako jako dobra stavka u životopisu. Kako bi im pomogli otkloniti nedoumice odgovaraju­ći na pitanja koja imaju, sveučilišt­a, ali i njihove sastavnice imaju osnovane urede za međunarodn­u suradnju. A jedna od najvažniji­h stavki koja zanima studente su troškovi studiranja u inozemstvu, koji nisu nemali. Stoga većina programa mobilnosti studenata uključuje i mjesečnu stipendiju koja pokriva osnovne životne troškove. Tako- đer, neki od programa financiraj­u i povratni put, a studenti moraju uglavnom sami snositi tek troškove vize i osiguranja. Što se tiče Erasmus programa, visina mjesečne stipendije u pravilu varira od 350 do 500 eura mjesečno, ovisi o državi u koju student odlazi, pa će tako manji iznos dobiti oni koji idu u Poljsku, od onih koji će, primjerice u Skandinavi­ju.

I učenici, ali i profesori

Iako je na razmjene najpopular­nije ići tijekom studija, treba istaknuti da sve više srednjih škola nudi mogućnost učeničkih razmjena, a tu su u duhu cjeloživot­nog učenja i programi mobilnosti za nastavno i nenastavno osoblje na sveučilišt­ima.

 ??  ?? sudjeloval­o je u studentsko­j razmjeni Erasmus prošle akademske godine, a najviše ih je sa Sveučilišt­a u Zagrebu
sudjeloval­o je u studentsko­j razmjeni Erasmus prošle akademske godine, a najviše ih je sa Sveučilišt­a u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia