Večernji list - Hrvatska

Laureati su Klepac i Bloudek, zlatni košarkaši i braća Lončarić

-

kupova, svjetskih i europskih prvenstava, dvije ili tri olimpijske medalje. On je uvjerljivo najveća legenda streljačko­g sporta. U mojim dječačkim očima on je bio kao Muhamed Ali nekome tko voli borilačke sportove – prisjeća se početaka Gorša. Kao junior puno je obećavao. Bio je europski prvak te svjetski doprvak u gađanju zračnom puškom. Kada su drugi govorili o njemu, uvijek bi isticali kako ima jedan specifičan pristup ovom sportu. Da biste bili vrhunski strijelac, osobito u malokaliba­rskim disciplina­ma, intelekt definitivn­o dolazi do izražaja. Ima puno atmosfersk­ih uvjeta koji utječu na egzekuciju savršenog hica pa sportaš mora poznavati balistiku, kao i uvjete vjetra. Kako biste se potpuno sjedinili s oružjem i bili u stanju izvesti savršen hitac, morate poznavati fiziku, kemiju, moći si predočiti sve procese prilikom opaljenja… Svi strijelci koje poznajem i koji redovito ulaze u finala na velikim natjecanji­ma ujedno su i dosta obrazovani i intelektua­lci – rekao je Gorša.

Otišao od kuže zbog uvjeta

No, loši uvjeti u Bjelovaru odveli s ga u solinski klub Dalmacijac­ement. Zanimljivo je da ne živi u Solinu, već u Viru koji nije baš blizu Solina. Ondje mu je trener Siniša Vitez, jedan od najboljih hrvatskih trenera kada je riječ o gađanju zračnom i MK puškom. – Ta se suradnja pokazala iznimno uspješnom. Obojica imamo sličan stav prema sportu, obojica smo perfekcion­isti i svjesni smo da danas bez većih ulaganja nije moguće biti konkurenta­n na svjetskoj razini. Današnji sport, pa čak i oni mali sportovi, počeli su ulaziti u biznis koncept i ako niste spremni ulagati i tražiti dodatna sredstva od sponzora i lokalnih zajednica, ne možete se oslanjati samo na ono što se dobiva iz programa Hrvatskog olimpijsko­g odbora i nacionalno­g saveza. To nije dostatno. Prisiljeni Po 12. put zaredom u Draženovu muzeju održana je svečanost uručenja godišnje nagrade HOO-a koja nosi ime nikad prežaljeno­g Dražena Petrovića. A sve se zbilo na 27. obljetnicu utemeljenj­a Hrvatskog olimpijsko­g odbora pri čemu su za najuspješn­ije mlade sportaše (do 20 godina) izabrani tekvondaši­ca Nika Klepac i atletičar (800 metara) Marino Bloudek. Za razliku od kategorije ženskih ekipa, u kojoj nije stigla niti jedna nominacija, kategorija muških momčadi imala je zlatne kandidate i pobjednike, košarkašku kadetsku reprezenta­ciju, ovoljetne prvake Europe koje je predvodio Roko Prkačin. Ni veslački blizanci Anton i Patrik Lončarić, nasljednic­i braće Sinković, nisu imali konkurenci­je pri izboru najuspješn­ijeg sportskog para, štafete ili posade. Etiketu nada hrvatskog sporta (sportaši do 16 godina) za 2018. ponijeli su džudašica Ana Viktorija Puljiz odnosno tenisač Mili Poljičak.

Ostvario sam normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. zadovoljno kaže Petar Gorša LUKA VS. CR7 Zajedno su u Realu osvojili 14 trofeja, sad su najveći rivali u Europi... I za Zlatnu loptu

 ??  ?? Petar je dosad bio na Igrama u Pekingu, Londonu i Riju, ali nije osvojio medalju
Petar je dosad bio na Igrama u Pekingu, Londonu i Riju, ali nije osvojio medalju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia