Večernji list - Hrvatska

Đokoviću 14. Grand Slam naslov i ček od 3,8 milijuna $

Vajda: Mislio sam da su Nadal i Federer daleko odmaknuli, ali...

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Novak: Volim Serenu, žao mi je zbog nje, ali ni glavnom sucu nije bilo lako. Mislim da sudac ipak nije trebao gurati Serenu do krajnjih granica Kad Roger Federer i Rafael Nadal odu na pauzu (od trofeja), na scenu stupa Novak Đoković. Najbolji srbijanski tenisač osvojio je US Open, drugi Grand Slam turnir u nizu (nakon Wimbledona), pobijedivš­i u finalu Argentinca Juana Martina del Potra sa 6:3, 7:6 (4), 6:3. Iako naizgled lako, u tri seta, Novak se ipak morao prilično namučiti da bi slomio Argentinče­v otpor u završnoj borbi koja je trajala tri sata i 15 minuta. Pod zatvorenim krovom (zbog kiše) i na oduševljen­je oko 24.000 gledatelja, koji su – možda zbog (pre)glasnog navijanja Argentinac­a – bili većinski naklonjeni Del Potru.

Ključan gem od 20 minuta

Počelo je prilično izjednačen­o, ali je Đoković u osmoj igri prvog seta došao do breaka, i to u gemu u kojem je Argentinac poveo s 40:0. Kad je Beograđani­n na početku drugog seta još jednom oduzeo servis suparniku, mnogi su pomislili da je okršaj gotov, ali prevarili su se. Novak je igrački pao, a Juan Martin je na krilima podrške svojih navijača najprije izjednačio omjer, a potom ozbiljno napao Đokovića. Pri vodstvu 4:3 imao je tri prilike za obrat, ali Đoković se, u gemu koji je potrajao 20 minuta, uspio izvući, malo i uz pomoć sreće, i to su možda bili i ključni trenuci meča. U tie-breaku drugog seta Argentinac je poveo s 3:1 i promašio relativno lagani forhend za 4:1. Ubrzo je kažnjen: od sljedećih šest poena, Đoković je osvojio pet i došao do 2:0 u setovima. U trećem setu Del Potro je još jednom vratio break zaostatka i izjednačio na 3:3, ali je Đoković nizom od tri gema došao do velike pobjede i 14. Grand Slam naslova u karijeri (u 23. finalu), po čemu se izjednačio sa svojim uzorom Peteom Samprasom, koji je upravo u New Yorku 2002. godine osvojio posljednji veliki trofej. Ispred njih dvojice sada su samo Rafael Nadal sa 17 i Roger Federer s 20 Grand Slam trofeja. – Da ste me pitali prije nekoliko godina, rekao bih da su Federer i Nadal predaleko ispred Đokovića, ali nakon što je Novak ove godine osvojio Wimbledon i US Open (u 32. godini – nap. a.) sve je otvoreno i sve je moguće – kazao je Novakov novi-stari trener Slovak Marian Vajda.

Stigao do 119 milijuna

Đokoviću je to bio ukupno 71. trofej, a Srbin se osladio i čekom od čak 3,8 milijuna USD, što je njegovu turnirsku zaradu u karijeri povisilo na rekordnih 119,110.890 USD. Bio je to ujedno i dvoboj za treće mjesto na ATP listi: Đoković je skočio za tri mjesta, a Del Potro je sada četvrti. Novak je ujedno trijumfom u New Yorku, prvi nakon Nadala, osigurao nastup na završnom Mastersu u Londonu (Čilić je šesti, Ćorić 16.). Sam Novak prokomenti­rao je situaciju sa Serenom Williams koja je u ženskom finalu uspjela dobiti – kazneni gem! – Volim Serenu, žao mi je zbog nje, ali ni glavnom sucu nije bilo lako u toj situaciji. Moramo suosjećati i s njim, no mislim da sudac nije trebao gurati Serenu do krajnjih granica. I to u finalu GS turnira – istaknuo je Đoković.

Đoković je prvi nakon Rafe Nadala osigurao nastup na završnom Mastersu u Londonu Nastavi li pobjeđivat­i, Novak bi se već nakon Šangaja mogao vratiti na prvo mjesto

 ??  ??
 ??  ?? Nakon Wimbledona i Cincinnati­ja, Novak Đoković je ove godine osvojio i US Open i stigao na treće mjesto ATP liste
Nakon Wimbledona i Cincinnati­ja, Novak Đoković je ove godine osvojio i US Open i stigao na treće mjesto ATP liste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia