Večernji list - Hrvatska

VIRUS ZAPADNOG NILA

Trajanje bolesti je vrlo rastezljiv­o i ovisi o općem stanju oboljelog, pa tako može trajati deset dana, ali i mjesecima, ako osoba ostane paralizira­na

- Romana Kovačević Barišić ZAGREB

Četvero oboljelih zbog uboda komarca dobilo upalu moždane ovojnice i u kritičnom su stanju

Četvero oboljelih od groznice Zapadnog Nila u kritičnom je stanju, potvrdio nam je prof. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfek­tologiju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Zahlađenje će ih uništiti

– Dijagnosti­ciran im je encefaliti­s i smješteni su na odjel intenzivne skrbi. Riječ je o osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima. Imaju dubok poremećaj svijesti, paralizira­ni su im mišići i razvili su se teški problemi s centrima za disanje – kazao nam je prof. Baršić.

Troje oboljelih je iz sjeverozap­adne Hrvatske, iz Zagreba i Čakovca, a jedan je doputovao iz SAD-a. Njihova je sudbina neizvjesna. Jedna od bolesnih osoba već je četiri tjedna u jako lošem stanju. Međutim, trajanje bolesti vrlo je rastezljiv­o i ovisi o općem stanju oboljelog, pa tako može trajati deset dana, ali i mjesecima, ako osoba ostane paralizira­na – napominje infektolog prof. Baršić. Preostali pacijenti koji su bili hospitaliz­irani u Zaraznoj – a bilo ih je ukupno jedanaest – pušteni su kućama.

Do jučer je u Hrvatskoj zabilježen­o 39 slučajeva laboratori­jski potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila. Većina oboljelih je iz Zagreba i Zagrebačke županije, te po nekoliko iz istočnog dijela Slavonije i iz sjeverozap­adne Hrvatske.

Broj se oboljelih povećava. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prošlog je ponedjeljk­a prikupio podatke o 26 laboratori­jski potvrđenih slučajeva, a jučer se to povećalo za 13 novih potvrđenih slučajeva. Kad od neke bolesti oboli četvero ljudi više od uobičajeno­g broja oboljelih od te bolesti, to upućuje na to da se razvija epidemija. U RH se ovaj virus pojavio 2012. godine i otada se godišnje zabilježi do 20 slučajeva oboljelih, no ove godine ta brojka raste pa, premda se virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka, već ubodom komarca, govorimo o epidemiji groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj. Posebice jer je oboljelih i više od potvrđenih slučajeva, jer ne rade svi laboratori­jske pretrage.

Bolest se nerijetko zamijeni za gripu jer imaju jednake simptome. Naime, infekcija virusom Zapadnog Nila u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma. U dvadesetak posto slučajeva manifestir­a se simptomima nalik gripi: povišena temperatur­a, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima. Tek kod jedan posto oboljelih može se razviti teža bolest zbog zahvaćenos­ti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitis­a ili encefaliti­sa (upale moždanih ovojnica/mozga).

U većem su riziku od obolijevan­ja starije osobe s kroničnom bolesti (primjerice dijabeteso­m, hipertenzi­jom, kroničnim bubrežnim bolestima) ili imunosupri­mirane osobe (transplant­irane osobe i dr.).

U Hrvatskoj je već umrla jedna osoba od posljedica ove groznice koju prenose komarci. Lovac iz Belog Manastira preminuo je u KBC-u Osijek od teške upale mozga uzrokovane virusom groznice Zapadnog Nila.

Zahlađenje koje će uništiti komarce i njihova legla ujedno će biti i kraj ove epidemije. Kako će visoke temperatur­e, čini se, potrajati i idućih dana, valja se zaštititi i nastojati uništiti legla komaraca i onemogućit­i im razmnožava­nje u našoj okolini.

Ukloniti vodu u okolini

Liječnici preporučuj­u nanošenje sredstva protiv komaraca, repelenata koji ih odbijaju, kao i nošenje dugih rukava ili izbjegavan­je boravka vani od sumraka do zore. Dobro je na prozore postaviti mreže protiv insekata kako bi se spriječio njihov ulazak. Najdjelotv­orniji način borbe protiv komaraca jest ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u nakupinama vode u našem okolišu, savjetuju stručnjaci iz HZJZ-a. Treba ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama, kao i nepotrebne predmete u okućnicama gdje se voda može nakupljati (odbačene limenke, kante, igračke, stare automobils­ke gume i sl.). Prekrijte ili čvrsto zatvorite ili ispraznite razne spremnike za vodu, a redovito, bar jednom tjedno praznite vodu iz tanjurića ili plitica, lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokriven­ih manjih ili većih spremnika za vodu. Dobro bi bilo isušiti neisušene kanale, lokve, vodu u prirodnim udubljenji­ma u drveću te male stajaće vode i sl.

 ??  ??
 ?? PETRIĆ/PIXSELL KRUNOSLAV ?? Bolest se nerijetko zamijeni za gripu jer ima jednake simptome
PETRIĆ/PIXSELL KRUNOSLAV Bolest se nerijetko zamijeni za gripu jer ima jednake simptome
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia