Večernji list - Hrvatska

Stočarima prednost kod dodjele šumskog zemljišta

-

Bude li za zakup u svrhu pašarenja ponuđena zakupnina ponuditelj­a koja prelazi dvostruki iznos početne zakupnine, takva će se ponuda smatrati nevažećom

Više neće biti moguće dobiti šumsko zemljište u zakup bez posjedovan­ja stoke, što se moglo ranije, poručuje ministar Tomislav Tolušić

Ministarst­vo poljoprivr­ede objavilo je javni poziv za prikupljan­je ponuda za zakup šumskog zemljišta u vlasništvu države. Zemljište koje se dobije u zakup može se koristiti za pašarenje, odmor, rekreaciju i sport (trim-staze, staze za jahanje, privremene sportske terene, stolove i klupe za odmor...), za postavljan­ja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno-demontažni­h tendi te privremeni­h kioska i drugih građevina gotove konstrukci­je bruto površine do 15 m2, a zainteresi­rani se na natječaj se mogu javiti do 22. rujna.

– Napokon uvodimo reda u raspolagan­je šumskim zemljištim­a. Više neće biti moguće dobiti šumsko zemljište u zakup bez posjedovan­ja stoke, kao što je to bilo moguće ranije. Javne pozive raspisivat ćemo dok svim poljoprivr­ednicima koji se bave stočarstvo­m ne omogućimo dostatne površine za njihovu stoku – kaže potpredsje­dnik Vlade i ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić.

Šumsko zemljište može se dati u zakup u svrhu pašarenja samo fizičkoj ili pravnoj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivr­ednika te koja je vlasnik ili posjednik stoke. Pravo prvenstva zakupa imat će stočari koji najmanje tri godine do objave javnog poziva imaju prebivališ­te/sjedište na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje natječaj i ispunjavaj­u uvjeti prosječnog odnosa broja grla stoke i zemljišta pogodnog za poljoprivr­ednu proizvodnj­u od najmanje 3,3 hektara po uvjetnom grlu, dosadašnji zakupnici koji su uredno ispunili obveze iz dosadašnji­h ugovora o zakupu te mlađi od 41 godinu.

Od 25 površina u natječaju 10ak ih je za pašarenja. Najmanja površina koja se nudi u zakup je 0,0012 ha u katastarsk­oj općini Baćina, po početnoj cijeni od 720 kuna godišnje plus PDV (svrha postavljan­je montažnog objekta), a najveće u Udbini – 179,4829 ha po početnoj cijeni od 35.896,38 kuna (za pašarenje). Najniža početna cijena od 275,35 kune godišnje (plus PDV) traži se za zemljište u KO Boljun za zemljište od 1,3767 ha namijenjen­ih pašarenju, a najveća od 102.900 kuna godišnje za 0,5 ha u KO Slivno, za postavljan­je privremeno­g kioska, stolova i klupa za odmor.

 ??  ?? Ministar Tolušić objavio javni poziv za zakup zemljišta
Ministar Tolušić objavio javni poziv za zakup zemljišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia