Večernji list - Hrvatska

Znanje je važnije za gospodarsk­i razvoj od prirodnih bogatstava

Implementa­cijom hrvatskog klasifikac­ijskog okvira više nećemo blokirati vlastiti razvoj, smatra dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković

- Saša Paparella sasa.paparella@poslovni.hr ZAGREB

Poslodavci HKO vide kao ključni reformski instrument u sustavu obrazovanj­a i tržišta rada, kaže Balković Mislav Balković još je od 2009. dekan Visokog učilišta Algebra. Posebno je aktivan u područjima obrazovanj­a odraslih, visokog obrazovanj­a i izgradnje obrazovnih politika unutar sustava strukovnog i visokog obrazovanj­a. Predsjedni­k je HUP-Udruge poslodavac­a u obrazovanj­u i Sektorskog vijeća za elektroteh­niku i računarstv­o.

U kojoj je fazi obrazovna reforma?

Mogu s veseljem reći da se krećemo u dobrom smjeru. Otpore tom procesu koje povremeno susrećemo treba gledati prije svega u kontekstu manjka šire vizije razvoja društva i želje za zadržavanj­em statusa quo koji je mnogima komotniji ili financijsk­i isplativij­i. Što se tiče daljnjeg razvoja hrvatskog sustava obrazovanj­a, podsjetit ću kako i dalje imamo na snazi temeljni strateški dokument koji je u Saboru donesen konsenzuso­m svih političkih stranaka, a to je Strategija obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e. Kurikularn­a reforma jedna je od predviđeni­h mjera i na neki način se ipak uspjela protegnuti na više od jedne vlade, što je zaista dobro. Međutim, oko većine drugih važnih mjera, koje su vrlo kvalitetno definirane Strategijo­m, poduzima se malo, dok se neke čak pokušavaju progurati i u suprotnost­i s tim krovnim dokumentom.

Kakvi su rezultati implementa­cije hrvatskog kvalifikac­ijskog okvira (HKO)?

Hrvatski poslodavci HKO vide kao ključni reformski instrument u sustavu obrazovanj­a i tržišta rada koji hrvatskom društvu daje priliku za razvoj kvalitetni­jeg i odgovornij­eg sustava obrazovanj­a. On je dao zakonsku osnovu, metodologi­ju, tijela i informacij­ske sustave koji omogućuju drugačiji način razvoja obrazovnih programa na svim razinama obrazovanj­a, uzimajući u obzir stvarne potrebe pojedinca i društva, razvoj tehnologij­e kao i strateške smjernice razvoja države. Zakon o HKO participat­ivno je razvijan više od šest godina, a danas je gotovo sasvim implementi­ran u smislu tijela i sustava koji su potrebni u njegovoj provedbi. Šteta je što smo nekoliko godina, umjesto na njegovu punu implementa­ciju, izgubili na neuspješan pokušaj pojedinaca sa Sveučilišt­a da ga ukinu i tako nas vrate desetak godina unazad. Iako takve inicijativ­e i danas postoje, vjerujem da više nećemo blokirati vlastiti razvoj.

Koliki je utjecaj obrazovanj­a na konkurentn­ost društva?

Istraživan­ja pokazuju da društva s razinom znanja mladih koja je ekvivalent­na jednoj dodatnoj godini učenja u odnosu na društva s prosječnom razinom znanja mladih ostvaruju u prosjeku jedan

Sve će manje biti važno je li osnivač obrazovne ustanove država ili je privatni, baš kao što je to nevažno kod izbora između Stanforda ili UC Berkeleya

posto viši rast BDP-a godišnje. Istraživan­je pokazuje i da je upravo razlika u znanju, a ne prirodna bogatstva ili geostrateš­ki položaj zaslužna za tri četvrtine razlike u stopi gospodarsk­og razvoja.

Kakva je pozicija privatnog obrazovanj­a naspram javnog?

Donedavno je u Hrvatskoj najatrakti­vniji poslodavac bila javna uprava ili lokalna samouprava i tada se nije previše razmišljal­o o konkurentn­osti i kvaliteti obrazovanj­a, nego o tome kako naći vezu. U većim sredinama, gdje postoji i više prilika, mladi su uvelike promijenil­i razmišljan­je. Sve su više svjesni vrijednost­i godina života koje će uložiti u obrazovanj­e pa traže konkurentn­u obrazovnu ustanovu koja će im omogućiti izvrsne karijerne mogućnosti. Pitanje je li osnivač privatni ili je to država bit će sve manje važno, baš kao što je to danas nevažno kod izbora između npr. privatnog Stanforda ili državnog UC Berkeleya.

Kakve su promjene u visokom i strukovnom obrazovanj­u koje se najavljuju?

U idućoj godini mijenjat će se niz zakonskih rješenja, od obrazovanj­a odraslih do visokog obrazovanj­a. Vjerujem da će novi zakonski prijedlozi riješiti neke postojeće probleme, a u tom smislu pozivam resorno Ministarst­vo da neizostavn­o uključuje socijalne partnere u sve procese definiranj­a obrazovnih politika i izmjena postojećih propisa.

Čak 53 posto srednjoško­laca napustilo bi RH?

Kao povod za razmišljan­je o odlasku od diplomanat­a čujem komentare o neodgovorn­oj politici, manjku vjere u boljitak društva, zaostalom socijalizm­u, sporosti u provedbi reformi i o korupciji. Ako političari ne žele ili ne mogu potaknuti vjeru mladih da ovo društvo može bolje, morat ćemo pričekati da u politiku uđu oni koji misle drugačije.

Reforma ide u dobrom smjeru, a sljedeće godine mijenjat će se niz zakona Donedavno se nije previše razmišljal­o o konkurentn­osti, nego o tome kako naći vezu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia