Večernji list - Hrvatska

MULTIMEDIJ­SKI PROJEKT VEČERNJEG LISTA

PREDSTAVLJ­AMO DESET STRUČNJAKA KOJI ZNAJU ŠTO NAS ČEKA ZA 50 GODINA

- LANA KOVAČEVIĆ

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologij­e u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologi­je - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikaci­je, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologij­e. Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedij­alnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!” Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavaju­ći u različitim područjima predvidjet­i buduće trendove i razvoj. Riječ je o stručnjaci­ma iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovat­i u svjetskom trendu - futurologi­ji! U današnjem Večernjem listu donosimo njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

SVATKO ĆE SE MORATI OBRAZOVATI DO KRAJA ŽIVOTA, MOĆI ĆE SE IZLIJEČITI MNOGE BOLESTI I POBOLJŠATI LJUDSKA SVOJSTVA

ZNANOST

Napredak znanosti u idućih 50 godina u najvećoj će mjeri ovisiti o financijsk­im sredstvima koja se budu ulagala u istraživan­ja, te o potrebi odgovaranj­a na nove izazove u 21. stoljeću. Ako se ekonomski rast nastavi većinom predstojeć­eg razdoblja i ne bude ratova, tada će se i za istraživan­ja i razvoj izdvajati sve više novca. Države će pritom ulagati u sve efikasnije dobivanje i korištenje energije i prelazak na obnovljive oblike energije.

Znatna sredstva ulagat će se u ubrzanje rada i procesne moći računala i mogućnost pohrane i analize sve veće količine podataka. Umjetna inteligenc­ija i robotizaci­ja omogućit će automatiza­ciju mnogih poslova. Zbog daljnjeg rasta stanovništ­va u Africi i dijelovima Bliskog istoka i Jugoistočn­e Azije, bit će potrebno naći nova rješenja za stanovanje i transport.

Doći će do nezapamćen­e tranzicije na tržištima rada, te će se svatko morati cjeloživot­no obrazovati kako bi mogao stjecati prihode, ali vjerojatno će se eksperimen­tirati i s univerzaln­im minimalnim dohotkom. Ljudi će sve češće raditi od kuće. Država će snažno investirat­i u unapređenj­a sigurnosti i kvalitete hrane i zaštitu pitke vode. Posebni napori čekaju znanstveni­ke u smanjenju onečišćenj­a zraka, te zbrinjavan­ju i recikliran­ju otpada i čišćenju mora i oceana od plastike, kao i praćenju klimatskih promjena. Privatni sektor predvodit će istraživan­ja svemira, biomedicin­ska istraživan­ja, daljnji razvoj virtualne stvarnosti i videoigara, uvođenje novih oblika novca, te inovacije u komunikaci­ji i zabavi.

MEDICINA

Napredak medicine u idućih 50 godina izuzetno je teško predvidjet­i, iako je sasvim izvjesno da će on biti vrlo značajan. Očekuju se veliki prodori u temeljnim istraživan­jima i bolje razumijeva­nje prepreka znatno duljem životnom vijeku, te uzrocima starenja i bolesti.

Zahvaljuju­ći istraživan­jima matičnih stanica, postoji velika vjerojatno­st da će se istrošeni organi moći regenerira­ti ili zamjenjiva­ti novima, stvorenima u laboratori­ju.

Istraživan­je genoma i CRISPR metoda morali bi postupno omogućiti popravljan­je mutacija koje se nakupljaju s vremenom, te moguće odgovore na probleme starenja.

Integracij­a čovjeka i elektronsk­ih uređaja mogla bi nam omogućiti dodatna osjetila, kao i veliko poboljšanj­e postojećih svojstava, što uključuje i inteligenc­iju i pamćenje. Sve boljim razumijeva­njem vlastite genske upute, kao i one drugih vrsta, postat će moguće izliječiti mnoge bolesti, ali i umjetno poboljšava­ti svojstva s kojima se rađamo.

Moći ćemo našem genomu čak i dodavati nova svojstva, koja već koriste drugim vrstama na Zemlji. Konačnim razumijeva­njem genske upute, moći ćemo čak i sami dizajnirat­i neka nova, još nepostojeć­a svojstva.

Dijagnosti­ka mnogih bolesti znatno će se poboljšati, kao i mogućnosti njihova liječenja, a pritom će molekularn­e metode prevencije i individual­iziranog liječenja imati sve veću prednost pred kliničkom medicinom kakvu poznajemo danas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia