Večernji list - Hrvatska

CURENJE INFORMACIJ­A

POLICIJA I DORH U SUKOBU ZBOG SLUČAJA BRKIĆ

- BRANKO BAČIĆ HDZ

Tko je, ako jest, prikrivao ulogu Milijana Brkića u trenutku kada su 2011. pukle mjere u istrazi o elitnoj prostituci­ji te zašto protiv njega nisu provedeni izvidi i na koncu podnesena i kaznena prijava ako ga se sumnjičilo za odavanje informacij­a iz tajnih istraga pitanja su koja su se nametnula nakon što je u utorak tjednik Nacional objavio detalje te pomalo zaboravlje­ne priče. Cijela afera jučer je dobila i zanimljiv obrat jer je MUP “popeglao” svoje priopćenje od utorka, u kojem je bilo navedeno da su “u lipnju 2011. izvijestil­i Općinsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu o svim operativno interesant­nim saznanjima o kompromita­ciji provedbe posebnih dokaznih radnji.”

DORH šuti već dva dana

I tu je nastao nemali problem za MUP jer se u dokumentu koji je objavio Nacional navodi da je izvješće o kompromita­ciji izvida napravljen­o 25. srpnja 2011. Stoga su se mnogi zapitali kako je policija mogla izvijestit­i tužiteljst­vo u lipnju 2011. o nečemu za što je službeni izvještaj napravljen u srpnju 2011.? MUP je tome jučer “doskočio” objavom novog priopćenja, u kojem ovaj put tvrde da je tužiteljst­vo o kompromita­ciji tajnih mjera izviješten­o u dva navrata tijekom 2011. U MUP-u sada tvrde da je tužiteljst­vo o svemu prvi puta izviješten­o “krajem lipnja 2011. godine i potom sredinom srpnja 2011., nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje”. Imaju i zanimljivo objašnjenj­e vezano uz dokument objavljen u Nacionalu pa sada tvrde da to pismo koje je “nadležna ustrojstve­na jedinica policije 25. srpnja 2011. uputila Upravi kriminalis­tičke policije ne predstavlj­a prva saznanja o kompromita­ciji, već predstavlj­a izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaci­ji s nadležnim državnim odvjetništ­vom poduzete u navedenom kriminalis­tičkom istraživan­ju”. Drugim riječima, MUP je ne baš suvislo objasnio nešto što opasno smrdi na zataškavan­je Brkićeve uloge u cijeloj toj neugodnoj priči, pri čemu su lopticu opet prebacili na DORH. A DORH pak o cijeloj aferi šuti već dva dana, no iz njihovih redova neslužbeno se može čuti da su u MUP-u do sada rekli sve osim zašto 2011. nisu podnijeli kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića. Ta oštra retorika, iako neslužbena, bez sumnje je najava nastavka sukoba između MUP-a i DORH-a, koji iz ovih ili onih razloga tinja već godinama. Kako će se najnovija afera koja je ozbiljno uzdrmala i Brkića i njegovu političku karijeru završiti, tek se treba vidjeti, kao što se treba vidjeti i hoće li na koncu zbog svega ipak biti pokrenuta istraga te, ako hoće, protiv koga. Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer da je Državno odvjetništ­vo neovisno od Vlade te je siguran da će glavni državni odvjetnik i nadležne razine, kad to ocijene potrebnim, prenijeti svoju verziju događaja o aktualnom slučaju vezanom za Milijana Brkića.

U međuvremen­u politička scena je uzavrela pa je cijela saborska oporba, zbog afere SMS i medijskih navoda o curenju informacij­a iz tajnih istraga te nepokretan­ja istraga protiv počinitelj­a, jučer podržala SDP-ov prijedlog za osnivanje istražnog povjerenst­va o zloporabam­a sustava. Tekst prijedloga trebali bi sastaviti do idućeg

Još nije jasno kako je DORH u lipnju 2011. mogao biti izviješten o nečemu što se dogodilo u srpnju 2011.

tjedna te tada zahtjev i formalno uputiti u proceduru, no kako odluku o osnivanju istražnog povjerenst­va donosi Sabor većinom glasova, jasno je da bez potpore vladajućih njihov plan neće uspjeti. Sudeći prema prvoj reakciji predsjedni­ka Kluba HDZ-a Branka Bačića, od toga neće biti ništa jer je, tvrdi, afera SMS već na sudu. – Nije ovdje riječ o istražnom povjerenst­vu za SMS, nego o povjerenst­vu za istraživan­je zloporaba svih sustava u koje je upetljan kriminal i korupcija. HDZ je pred vrlo jasnim izborom – ili će podržati osnivanje povjerenst­va ili neće i tako pokazati da žele zataškati ovu aferu. Ako je Plenkoviće­v potrčko Bačić izjavio da neće podržati povjerenst­vo, to samo znači da Plenković pokušava zataškati aferu – kazao je Davor Bernardić, predsjedni­k SDP-a.

Ugrožena nacionalna sigurnost

Mostovac Nikola Grmoja dodaje kako ova afera nije problem jednog čovjeka. – Ovo je problem institucij­a koje su pod utjecajem politike, ne odrađuju svoj posao, informacij­e cure tek kada to odgovara onima na vlasti i nećemo pristati na tezu Andreja Plenkovića da ovo nije ugodna situacija za Milijana Brkića. Ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna za hrvatske građane kada vide kako nam rade institucij­e – tvrdi Grmoja. Osim toga, SDP-ovac Ranko Ostojić sazvao je za danas sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezano uz, kako je objasnio, recentne događaje ugrožavanj­a nacionalne sigurnosti kroz aferu SMS, curenje informacij­a i zloporabe položaja. – Na sjednici će biti predstavni­ci sigurnosni­h službi, policije i DORH-a – tvrdi Ostojić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia