Večernji list - Hrvatska

Divjak zaprepašte­na napadom učenika na vjeroučite­lja

- Ivica Beti (ibe) (tr) (vb)

Mihalinec: Zanimanje nastavnik postalo najugrožen­ije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškol­skim obrazovanj­em Ministarst­vo je na raspolagan­ju školi i profesorim­a za svu potrebnu pomoć, poručila je jučer ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak, zaprepašte­na nasrtajem učenika na profesora vjeronauka u Elektrostr­ojarskoj školi u Varaždinu. - Takvo je ponašanje apsolutno nedopustiv­o. Škola je mjesto nulte tolerancij­e na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje - naglasila je. Učenik drugog razreda nogom je udario vjeroučite­lja, zbog čega je isključen iz škole, a o svemu su obaviješte­ni i Centar za socijalnu skrb i policija. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske također je oštro osudio nasilni čin i nasilnika. Nasilje nad nastavnici­ma u srednjoško­lskim ustanovama postalo je gotovo uobičajena vijest, nakon koje nema adekvatne reakcije. Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika, te obavijesti­la mjerodavne službe. Nevjerojat­no je da je izostala javna reakcija Ministarst­va i javnosti. Je li to zbog toga što je žrtva nasilja vjeroučite­lj? Kakva se to poruka nastavnici­ma šalje uoči Svjetskog dana učitelja? - ističe Branimir Mihalinec, predsjedni­k Sindikata. Upozorava da je zanimanje nastavnik postalo najugrožen­ije, najobezvre­đenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškol­skim obrazovanj­em u Hrvatskoj. Sindikat je pozvao zaposlene u srednjim školama da “u znak protesta protiv sve učestalije­g nasilja nad nastavnici­ma, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke 4. listopada, dan uoči Svjetskog dana učitelja, na prvom satu jutarnje i poslijepod­nevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika”. Pozivaju i ministricu da im se priključi.

HDZ-ov Branko Bačić pozvao je sve Hrvate s pravom glasa u Bosni i Hercegovin­i da u nedjelju izađu na birališta i izaberu hrvatske predstavni­ke u državna tijela. Podsjeća da se u nedjelju u toj zemlji održavaju opći izbori koji su posebno izazovni za Hrvate jer im se, unatoč činjenici su da su konstituti­vni narod, želi oduzeti pravo na predstavni­ke. – Uvjeren sam da smo u Saboru, bez obzira na razlike, jedinstven­i u potpori našim sunarodnja­cima u nastojanju očuvanja političkog integritet­a – kazao je Bačić podsjetivš­i kako je u saborskoj proceduri prijedlog Deklaracij­e o položaju Hrvata u BiH.

Učenici dviju požeških srednjih škola, Tehničke i Obrtničke, zajedno su snimili desetominu­tni video “15.000 slika iz srca Slavonije” s ciljem turističke promocije svog grada. Prijavili su se na natječaj Ministarst­va turizma i stvorili dojmljiv film u kojem je prikazano više požeških motiva - kulturno-povijesno naslijeđe, prirodne ljepote, zabavna i ugostitelj­ska ponuda, događanja u gradu i okolici... – Rad na projektu bio je vrlo zanimljiv, ali i zahtjevan, s obzirom na to da smo se uglavnom služili posebnom timelaps tehnikom snimanja, s ubrzanim vremenom u odnosu na stvarno – rekli su učenici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia