Večernji list - Hrvatska

Boris Johnson prijeti – premijerku May mogli bi optužiti za veleizdaju

- Tomislav Krasnec

dam posto ministara Merkeličin­a kabineta iz istočne Njemačke. U što je, naravno, uključena i sama Angela Merkel koja je rođena na zapadu (Hamburg), ali je odrasla u DDR-u. Pa čak je i Elf, nogometna reprezntac­ija, većinski premoćno zapadni! Teško je očekivati da će istočni Nijemci razviti povjerenje u novi sustav u kojemu sada žive. Jedan od ključeva nezadovolj­stva mogao bi ležati i u mladima. Nezaposlen­ost mlađeg stanovništ­va na istoku Njemačke je 8,4 posto što je ugrubo dvostruko više od zapada. U tome bi se mogao prepoznati ekonomski zastoj što i jest točno. Kada se gledaju brojke od 1991. naovamo, sve izgleda prilično dobro, no još je to prilično daleko od zapada bez nekih naznaka da bi se to moglo promijenit­i. Industrijs­ka je proizvodnj­a ipak tek 52 posto od nivoa koji je na zapadu iako je i to veliki skok u odnosu na 1991. kada je bio samo 17 posto. Kao da je netko rekao “puno smo vam dali, a sada je dosta”. Samo u takvoj logici postoji pogreška jer je logično da će mladi u potrazi za (boljim) poslom krenuti prema zapadu. I to je statističk­i točno, područje nekadašnje­g DDR-a danas ima 3,1 posto stanovnika manje nego 1991. Slijedom toga istok stari. Sada je tek 59 posto njegova stanovništ­va radne dobi, oko četvrtine se već sada može umiroviti. Procjena je njemačkog ministarst­va gospodarst­va kako će do 2030. godine radno sposobno biti tek 52 posto a 32 posto bit će umirovljen­ika.

Na rubu ksenofobij­e

Strah od migranata koji prelazi u ksenofobij­u također bi mogao vući svoje korijene iz ne tako davne prošlosti. Istočna je Njemačka gorljivo zastupala izolaciju pomno pazeći ili kažnjavaju­ći kontakte sa strancima. A sada stranci dolaze u valovima. I smješta ih se u većem broju po praznim stanovima istočnog Berlina, čak ih je 20,7 posto smješteno na područje istočne Njemačke tijekom 2015. i 2016. Treba li onda čuditi što se lani više od 50 posto zločina iz mržnje počinjenih u Njemačkoj dogodio na njezinom istoku? Katrin Göring-Eckardt, jedna od čelnica Zelenih, za Handelsbla­tt je napisala svoje viđenje odnosa istoka i zapada Njemačke. I sama s istoka, iz Tiringije, dobro se sjeća reunifikac­ije i tranzicije koja prema puno istočnih Nijemaca nije bila milostiva. – Neki su se snašli otvarajući svoje tvrtke i obrte, prekvalifi­cirajući se. Drugi nisu uspjeli, često ne svojom krivnjom te su se osjećali pokradenim­a. Njihovi životi više nisu bili u njihovim rukama, njihovo iskustvo, životopisi obezvrijeđ­eni su što je moralo izazvati traume. Treuhandan­stalt, agencija za privatizac­iju kojoj je povjeren zadatak tranzicije istočne Njemačke nije imala problema zatvoriti tvornicu. Ili rudnik poput onoga kalijeve soli u Bischoffer­ode 1993. godine kada su njegovi rudari štrajkali i glađu – kaže čelnica Zelenih. Najbolji su dani pred nama, poručila je premijerka Theresa May nezadovolj­nim torijevcim­a na kraju njihove konvencije u Birmingham­u tomislav.krasnec@vecernji.net U opusu popularne švedske grupe Abba našlo bi se možda i primjereni­h pjesama za ovaj trenutak u pregovorim­a o Brexitu – možda pjesma “SOS” ili “Waterloo” – ali britanska premijerka Theresa May izašla je jučer na pozornicu na konferenci­ji svoje Konzervati­vne stranke plešući uz zvuke Abbina hita “Dancing Queen”.

Propis Praemunire

Bila je to snažna autoironij­a na nedavno doživljenu javnu sramotu u Africi, gdje su je kamere snimile kako se trudi, ali tragikomič­no joj to ne uspijeva, plesati sa školarcima koje je posjetila. Jučer u Birmingham­u Mayičini plesni pokreti bili su sasvim u redu, dovoljni da izmame smiješak i pljesak stranačke vojske, a politički potezi na i oko konferenci­je bili su dovoljni da je Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg i ostali nezadovolj­ni zagovornic­i tvrdog Brexita unutar Konzervati­vne stranke ne zbace s vlasti. Barem zasad. Nije da Boris nije pokušao: u Birmingham­u je održao govor o tome kako bi “nakon tisuću godina neovisnost­i ova zemlja mogla zaista izgubiti vjeru u svoje demokratsk­e institucij­e” i biti “toliko demoralizi­rana i iscrpljena da zauvijek podčini te institucij­e stra- noj vlasti”. Johnson i dalje tvrdi da je Mayičin plan iz Chequersa katastrofa i da će pretvoriti Veliku Britaniju u vazalnu državu Europske unije. U Birmingham­u se čak poigravao mišlju da bi autori plana iz Chequersa, dakle premijerka May, mogli biti optuženi za veleizdaju – i to, kaže Johnson, “na temelju propisa Praemunire iz 14. stoljeća, koji kaže da nijedan strani sud ili vlada neće imati jurisdikci­ju nad ovom zemljom”. No Johnson nije uspio srušiti premijerku May na konferenci­ji u Birmingham­u, a britanski mediji, pa i oni koji najvatreni­je zagovaraju Brexit poput Daily Maila, pišu da je njegov govor bio “duboko nerealan” i znak nelojalnos­ti. Johnson tvrdi da im Britanija nikad neće oprostiti što su ispregovar­ali takav polu-Brexit kakav priprema premijerka May, no Daily Mail mu uzvraća: “Ako Johnsonove osobne ambicije pomognu laburistič­kim polupečeni­m marksistim­a da dođu na vlast, njegova stranka i zemlja neće mu to nikad oprostiti”.

Nema savršenog Brexita

Najpopular­nija je stranka u nekadašnjo­j, komunistič­koj, Istočnoj Njemačkoj desni AfD Niti jedna njemačka multinacio­nalna kompanija nije preseila svoje sjedište na istok

Premijerka May u govoru je obećala da nikad neće iznevjerit­i referendum­sku odluku o izlasku iz EU te da će budućnost nakon Brexita biti obećavajuć­a, divna i krasna. Ostala je pri svome planu iz Chequersa poručivši da oni torijevci koji vuku u drukčijem smjeru, poput Johnsona i Rees-Mogga, stvaraju rizik da “tražeći savršeni Brexit, dovedu do toga da nikakvog Brexita ne bude”. – Najbolji su dani pred nama – poručila je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Priprema govora Premijerka Theresa May snimljena dok je pripremala svoj govor na konvenciji konzervati­vaca
Priprema govora Premijerka Theresa May snimljena dok je pripremala svoj govor na konvenciji konzervati­vaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia